Hobby Hulpmiddelen – Eigenbouw Gras Master

Om een zo realistisch mogelijk grasveld op bijvoorbeeld de modelspoorbaan te maken is het eigenlijk nodig dat het gras ook rechtop staat zoals gewoonlijk echt gras ook rechtop staat.
Met het ‘normaal’ strooien van de grasvezels zal het resultaat eigenlijk altijd wat teleurstellend zijn. Daarom zijn er in de handel diverse hulpmiddelen op de markt gebracht om de grasvezels door middel van statische elektriciteit dit resultaat te kunnen bereiken.

De werking is eenvoudig: geef de grasvezels een positieve lading en zorg dat deze tijdens het strooien terecht komen op een negatief geladen oppervlak voorzien van een lijmlaag. (Verdere natuurkundige uitleg zal ik achterwege laten.)

De drempel van de Gras Master die ‘officiële fabrikanten’ op de markt brengen is de prijs van rond de € 150,00. Voor menigeen is dit al snel het punt om af te haken. Echter, er is ook een manier om voor een fractie van deze prijs een goed werkend alternatief te kunnen gebruiken en die is zelf maken. In het onderstaande stuk met foto’s erbij een zo duidelijk mogelijk beschrijving om zelf een elektronische strooihulp te maken die goede resultaten levert.

Wat hebben we nodig:
 ⇒ Een elektronische vliegenmepper – ± € 1,50
⇒ Een theezeefje met metalen zeef – ± € 0,50
⇒ Een stuk elektriciteitsdraad 1mm2 – ± € 0,05
⇒ Een krokodillenklemmetje – ± € 0,10


Verder nog wat gereedschap:
 ⇒ Kruiskopschroevendraaiertje
⇒ Kniptangetje
⇒ Soldeerbout
⇒ Soldeertin
⇒ Boortje
⇒ Mes

Hoe bouwen we de elektronische strooihulp:
We schroeven eerst het handvat van de elektronische vliegenmepper uit elkaar.

Als deze helemaal open voor u ligt kunt u het ‘mepgedeelte’ (op de foto blauw) van het handvat afhalen. Wel voorzichtig zodat de draden naar het gaaswerk van de mepper niet breken.
De mepper bestaat uit verschillende delen die op elkaar gelijmd zijn. Deze delen moeten losgemaakt worden door met een mes voorzichtig de twee kunststof delen op de lijmnaad los te breken. Ook hier enige voorzichtigheid geboden zodat u zich niet verwond met het mes en dat de bedrading niet breekt. Als dat goed gaat krijgt u het volgende resultaat.

Hier ziet u de bedrading duidelijk zitten, in dit geval een rode draad voor de positieve kant. En twee blanke draden voor de negatieve kant. Knip deze draden nu zo lang mogelijk af, dus zo dicht mogelijk bij het rooster van de vliegenmepper.

Het mepper-gedeelte heeft u niet meer nodig en kunt u dus weg doen. Nu nemen we het theezeefje. In mijn geval heb ik een kunststof theezeefje met een metalen zeefje. Het metalen zeefje is absoluut noodzakelijk, anders kunnen de grasvezels niet geladen worden. In mijn geval heb ik gekozen voor een kunststof houder van het zeefje om zo ongewilde aanraking tijdens het gebruik zoveel mogelijk te voorkomen. Immers, een aanraking met metalen delen tijdens het gebruik kan een hevige schok geven omdat er gebruik gemaakt word van hoogspanning met een lage stroom.
In het handvat van het theezeefje maken we nu op de juiste plaatsen gaten op de juiste grootte waarmee het handvat van het theezeefje in het handvat van de vliegenmepper geplaatst kan worden zo, dat de gaten precies over de schroefnippels in het vliegenmepper handvat passen.

Nu plaatsen we het theezeefje en zorgen ervoor dat het printje met de elektronica van de vliegenmepper er ook weer netjes op zijn originele plaats in past. De draden voeren we naast het theezeefje, en wel de geïsoleerde draad aan één kant, de niet geïsoleerde draden aan de andere kant.

Vervolgens nemen we de geïsoleerde draad en strippen een klein stukje van de isolatie af. De kern steken we door het gaas heen en buigen dit om. Met een soldeerbout solderen we vervolgens de kern vast aan het metalen theezeefje.

Nu nemen we een stuk elektrische draad waaraan we aan één kant het krokodillenbekje vast maken en de andere kant solderen we vast aan de twee blanke draden die van het printje van de vliegenmepper af komen.

Vervolgens schroeven we het handvat van de vliegenmepper weer netjes dicht. Het geheel ziet er dan ongeveer hetzelfde uit als op onderstaande foto.

Nu is het nog een kwestie van batterijen er in en gras strooien maar.

Het gebruik van de elektronische strooihulp:
Deze elektronische strooihulp gebruiken kan op verschillende manieren. Ik beschrijf hier slechts één manier die bij mij het beste resultaat gaf.
Het gebied wat we willen bestrooien verdelen we in vlakken van ongeveer 10 bij 10 centimeter. In het midden van deze vlakken boren we een klein gaatje zodat er een spijkertje of een schroefje in geplaatst kan worden.
Het vlak van 10×10 cm smeren we goed in met een laagje lijm (50% houtlijm, 50% water, drupje afwasmiddel) Dit laagje moet niet vlak gestreken zijn maar mag er als dikkere laag bovenop liggen. Belangrijk is dat de spijker of schroef ook goed in het vochtige mengsel staat.
Nu plaatsen we het krokodillenklemmetje op de spijker of schroef, doen wat grasvezels in het theezeefje en drukken op de knop van onze elektronische strooihulp op zo’n 5 centimeter boven het te bestrooien vlak.
Door zachtjes tegen het handvat te kloppen vallen de vezels door het theezeefje heen en landen nagenoeg rechtop in het lijmmengsel. Als de laag er voldoende gedekt uit ziet stop je en laat het vlak rustig een dagje drogen. Je kunt natuurlijk altijd meerdere vlakken tegelijk doen, vergeet dan alleen niet om de krokodillemklem te verplaatsen naar de volgende spijker of schroef.

Succes.

Naar boven!
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *