Hobby Hulpmiddelen HTK materialen

Wat is er nou leuker dan zelf dingen te maken voor je modelspoorbaan. Je kunt je creativiteit helemaal kwijt, je krijgt originele en unieke dingen en bovendien kun je ook heel veel geld besparen in onze toch al redelijk dure hobby.

Hieronder een opsomming van beproefde Huis-Tuin-en-Keuken materialen die tot verrassende, leuke dingen kunnen leiden voor op je modelbaan.
 
 
Bezemborstels
Je ziet ze regelmatig, die bezems met van de oranje/rode kunststof bezemharen die in kleine bosjes onder de bezemplank zitten. Trek zo’n bezemhaar er uit en je kunt deze gebruiken voor bijvoorbeeld regenpijpen, verkeersbordpalen, steigerpalen en noem maar op. Even tussen een dubbelgevouwen schuurpapiertje doorhalen en in de gewenste kleur schilderen.
 
 
Horrengaas
Horrengaas is een een prachtig materiaal om gaashekken te maken. Ook kan je met horrengaas prima betonvlechtmatten maken. Knip het gaas op maat met een schaar en verf het geheel roestbruin (bv. Tarniya Acryl Red Brown XF 64).
Als je een stapeltje op elkaar plakt kan je het ook mooi gebruiken als lading voor bijvoorbeeld een rongenwagen. Om die mooi af te werken, bind je de lading met zwart garen op de wagon.
 
 
Lucifers
Lucifers zijn prima bouwmateriaal voor bijvoorbeeld aanlegsteigers, meerpalen, sluisdeuren en biels. Bijvoorbeeld een tuinafzetting van bielzen is hier heel mooi mee te imiteren. In verschillende handenarbeidszaken en via internet zijn lucifers zonder kop (stekken) te verkrijgen in verschillende kleuren en afmetingen en in verschillende kleuren. (of verven met de Melkopschuim Methode)
 
 
Melkopschuim Methode (verven)
Bij diverse winkels zijn melkopschuimers te koop. Deze zijn bijzonder goed geschikt om bijvoorbeeld zaagsel, lucifers en dergelijke snel en eenvoudig van een kleurtje te voorzien.
Maak met water verdunde plakkaatverf aan in de gewenste kleur, giet dit in een plastic wegwerpbekertje voeg daar het materiaal aan toe en roer het geheel even goed om met de Melkopschuimer. Resultaat is een egaal gekleurd materiaal wat na droging op een plastic wegwerp campingbordje klaar is voor verder gebruik.
 
 
Nagel-arts-decoratie
Een rolletje Nagel-arts-decoratie tape is een perfecte oplossing voor weg-belijningen en Weg-markeringen. Deze tape is op verschillende breedtes vanaf 1 mm en in verschillende kleuren te verkrijgen en is slechts 0,1mm dik. Hiermee is het mogelijk om mooie strakke rechte lijnen op de wegen te maken. De bredere varianten kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor zebrapaden e.d. Met een beetje extra handigheid zijn dan ook haaientanden prima te realiseren. Het resultaat is volgens mij vele malen beter dan zelf getekende belijningen.
 
 
Nietjes
Nietjes kun je in allerlei soorten en maten vinden, van heel erg klein tot heel erg groot. Het is prachtig bouwmateriaal voor bijvoorbeeld hekken, steigers, stellages en noem maar op. In combinatie met bijvoorbeeld messing of kunststof profielen, dun metaaldraad e.d. kan je er echt van alles mee maken. Constructietip: mijn ervaring is dat lijmen met secondelijm beter gaat dan solderen.
 
 
Pijpenragers
Pijpenragers worden veel gebruikt door hoe-kan-het-anders, pijprokers. Maar wij kunnen zo ook gebruiken voor bijvoorbeeld coniferen te maken. Knip ze op lengte af(+ een stukje om in de bodemplaat te steken), knip er een model is en beschilder het met verf naar keuze. ter verfraaiing kun je het nog bestrooien met wat strooimateriaal naar keuze. Sneller en makkelijker is het bijna niet te doen.
 
 
Rietjes
Drinkrietjes worden overal voor gebruikt. Ook op de modelspoorbaan zijn ze welkom. voor verschillende doeleinden. Snij ze op maat van de lengte van een rongenwagen, spuit ze met matte lak in de gewenste kleur en je hebt een prachtige wagonlading. Ook bij bijvoorbeeld fabrieken zijn ze heel bruikbaar voor allerlei soorten leidingen. Ook zijn er rietjes met een soort harmonica-stukje er in, ook die zijn zonder meer grenzeloos te gebruiken.
 
 
Schuurpapier
Schuurpapier is bijzonder goed geschikt om als asfalt-wegdek dienst te doen. Mijn voorkeur gaat uit naar waterproof schuurpapier met een hele fijne korrel. (hoger dan 600) Dit schuurpapier is vaak in meerdere grijsvarianten te vinden wat mooi kan aansluiten bij jouw gewenste asfaltkleur. Eventueel kan je vervuiling aanbrengen met (een beetje) verdunde plakkaatverf.
 
 
Schuursponsjes
Schuursponsjes zijn in verschillende winkels voor ongeveer 1 €uro per pak te krijgen. Hier halen we dan voorzichtig het groene ruwe deel vanaf en snijden dat in strookjes van gewenste hoogte voor hagen. Eventueel bestrooien met strooisel in gewenste kleur(en) en we hebben dan een paar mooie hagen om bijvoorbeeld tuinen af te zetten.
 
 
Sisaltouw
Met uitgepluist sisaltouw kun je prachtige dennenbomen maken. Een uitgebreide beschrijving van deze dennenbomen met foto’s kun je HIER kijken.
 
 
Vogelgrit
Vogelgrit is in verschillende grofheden te krijgen in de dierenspeciaalzaak. Dit is heel goed bruikbaar als ballast voor tussen de bielzen van onze spoorbaan. Eventueel kan het nog gekleurd worden met de op deze pagina beschreven “Melkopschuim Methode”.
 
 
Vuilniszakbinders
Als je vuilniszakken koopt, zitten daar van van die binders bij om de zak dicht te binden als hij vol is. Bij mij schieten die altijd weer los, dus knoop ik de zakken gewoon dicht. De binders die ik daarbij dus overhoud gebruik ik voor het maken van vangrails langs de wegen op mijn modelspoorbaan. Ik plak hier met geplastificeerd draad de op als paaltjes en spuit het geheel (indien nodig) met matte verf wit. Een veel goedkopere oplossing dan de gekochte vangrails en bovendien helemaal naar behoefte te vormen.
 
 
Zaagsel (bv. van al het zaagwerk aan je modelspoortafel)
Zaagsel wordt normaal gesproken gewoon weg gegooid. Maar niet bij de modelspoor hobbyist. Door dit zaagsel met bijvoorbeeld de op deze pagina genoemde Melkopschuim Methode te kleuren, krijgen we prachtig strooi materiaal is iedere kleur die je zou wensen. Zaagsel van verschillende houtsoorten geeft verschillen in ‘grofheid’, deze verschillen zijn ook heel mooi te gebruiken voor verschillende soorten strooisel.
 
 
Meer volgt…
 
 
Heb je ook nog tips om met dergelijk Huis-Tuin-en-Keuken materiaal dingen voor de modelspoorbaan te maken. En zou je het leuk vinden om deze hier ook bij te laten plaatsen, stuur mij dan HIER een berichtje.
Is het een goede tip, dan plaatsen we die er ook bij met vermelding van de tipgever. Een goede tip is een tip die eenvoudig te realiseren is met alledaagse materialen en een mooi resultaat kan geven.
Wil je je naam er niet bij hebben staan, schrijf dat dan ook even bij je berichtje.
 
 

Naar boven!

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *