Hobby Knutsels – Dennenbomen maken

Veelvuldig worden er in de scenery van de modelspoorbaan dennenbomen gebruikt. Meestal gaat het dan om boompjes die fabrieksmatig zijn gemaakt en bij de hobbywinkel gekocht worden. In mijn ogen hebben deze boompjes een aantal nadelen, ze zijn nagenoeg allemaal gelijkvormig, alleen in een beperkt aantal lengtes te krijgen, allemaal dezelfde kleur en ze zijn relatief duur.

Deze nadelen wil ik met dit stukje gaan oplossen door zelf dennenboompjes te maken. Bovendien is er toch niets leuker dan het zoveel mogelijk zelf maken van wat je allemaal wil gebruiken in de scenery.

Wat hebben we nodig:

 • Sisaltouw (± 1 meter)
 • Strooigroen voor modelbouw (in iedere gewenste kleur)
 • Bloembinddraad 0,6mm
 • Stuk piepschuim
 • Water
 • Houtlijm
 • Drupje afwasmiddel
 • Een paar bakjes met (doorzichtige) deksel (bijvoorbeeld van de afhaal chinees)
 • Plastic wegwerpbordje (of iets dergelijks)
 • 2 glazen potjes.
 • 2 schroefogen (open ogen)
 • Scherp mes
 • Kammetje (met fijne tanden)
 • Oude accuboormachine
 • Grote schaar
 • Kniptangetje

Voorbereiding:

 
 
Om daadwerkelijk dennenboompjes te kunnen maken is wel een voorbereiding nodig om het best mogelijke resultaat te krijgen. Als eerste snijden we het Sisaltouw in stukjes van ± 6 centimeter. Belangrijk is dat je echt Sisal neemt en niets anders. Sisal is een natuurproduct en eigenlijk al enigste soort te gebruiken in de hier beschreven methode. Imitatie is vaak van kunststof en onbruikbaar voor ons doel.
 
 
Van de tukjes Sisal draaien we de strengen uit elkaar zodat we stukjes krijgen zoals op de foto is afgebeeld.
 
 
De stukjes streng die we uit de vorige handeling hebben verkregen zijn ook gedraaid (geslagen) en moeten ook uit elkaar gedraaid worden zodat we allemaal losse vezels krijgen. Deze vezels zitten echter vol met kronkels en zouden geen mooie bomen opleveren.
 
 
Daarom leggen we de vezels voor één of twee dagen in een bakje met water. Door het water lost het ‘bindmiddel’ op en kunnen de vezels weer hun natuurlijke rechte vorm krijgen. Het beste kan je het bakje afdekken met een deksel om te voorkomen dat er rommel in valt en zo de vezels onbruikbaar zou maken.
 
 
Na één of twee dagen halen we de vezels uit het water, knijpen deze uit zodat het meeste water er uit gelekt is en spreiden het uit op het plastic wegwerpbordje (o.i.d.) om het verder helemaal te laten drogen.
Leg ze niet op een servetje of iets dergelijks, de vezels gaan hieraan vast plakken waardoor ze onbruikbaar worden en je ze kunt weggooien.
 
 
Nadat de vezels helemaal droog zijn moeten deze gekamd worden. Hierdoor kam je de slechte vezels er tussen uit en eventuele ‘klitten’ raak je ook kwijt.
 
 
Na het kammen krijg je mooie rechte vezels zoals op de foto hiernaast. Ontdaan van alle eventuele achtergebleven rommel, klitten en geknakte vezels. Deze vezels doe je dan in een bakje met deksel zodat je later nog steeds dezelfde schone vezels hebt en niet al je werk tot nu toe voor niets is geweest.

Om straks boompjes te kunnen maken zijn nu nog een paar kleine dingen noodzakelijk. Als eerste moet er één van de schroefogen op een stevige plaats gemonteerd worden. En wel zo dat als je er aan zou trekken, er niets spontaan begint om te vallen of dat je het schroefoog in de hand hebt. In mijn geval heb ik hem met een plug vastgezet in de muur. Het andere schroefoog plaatsen we in de boorkop van de accuboormachine.
Verder doen we een laagje strooigroen in een bakje met doorzichtige deksel (Dus op naar de Chinees) en maken we in één van de potten de houtlijm aan (in de verhouding, 1 deel houtlijm, 1 deel water) en hieraan voegen we een drupje afwasmiddel toe.

Dit was de voorbereiding voor de dennenboompjes. In het volgende stuk gaan we daadwerkelijk de boompjes maken.

Dennenbomen maken:

 
 
We nemen nu één stuk bloembinddraad vouwen dat om het oog wat vast zit. De twee uiteinden draaien we vast op het oog wat in de boorkop van de accuboormachine zit. Vervolgens pakken we een pluk vezels en stoppen die tussen de dubbele draad, waarbij we het mooi gelijkmatig verdelen. Let erop dat je niet helemaal bij het ene oog begint en bij het andere oog ophoud met verdelen. Houd ongeveer 1½ tot 2 centimeter vrij van het vaste oog en minimaal een centimeter of 5 vrij van het oog in de boorkop. Let er ook op dat de lengte waarover je de vezels verdeeld absoluut niet groter is dan de hoogte van het niveau van je houtlijmmengsel.
 
 
Houd nu spanning op het bloembinddraad en laat de accuboor nu rustig draaien. Door het draaien van het draad zal deze langzaam korter worden. Ga nou niet tegen wil en dank proberen de afstand tussen de twee schroefogen hetzelfde te houden maar beweeg rustig mee met het korter worden zonder de spanning op de draad te verminderen.
 
 
Hoe verder de accuboor draait, des te mooier wordt de verdeling van de vezels rond het bloembinddraad. Stop niet met draaien maar blijf rustig doorgaan met draaien. In feite is het hoe gelijkmatiger je draait, hoe mooier het resultaat word. En 3000 toeren zou ik toch echt afraden.
 
 
Als het bloembinddraad voldoende gedraaid is knapt het vanzelf bij één van de ogen af. De vezels zijn dan met de juiste spanning in het bloembinddraad gedraaid en gaan niet meer los. Je kunt nu het boompje in wording van het andere oog afhalen.
 
 
Nu gaan we de vezels knippen om het model van de dennenboom erin te brengen. Probeer niet in één keer gelijk het juiste model erin te knippen, maar begin met kleine stukjes schuin naar de bovenkant af te knippen.
 
 
Dit blijf je herhalen totdat je tevreden bent over de vorm van je toekomstige dennenboom.
 
 
Ben je klaar met het knippen van de vezels, dan knip je het bovenste stukje van het bloembinddraad er af tot een paar millimeter boven het einde van de vezels.
 
 
Vervolgens gaan we de boom afwerken door deze onder te dompelen in het houtlijmmengsel.
 
 
En wel zo dat alle vezels goed onder het oppervlak verdwijnen en houden het boompje dan enige seconden ondergedompeld. Eventueel even de stam tussen duim en wijsvinger ronddraaien zodat mogelijke luchtbelletjes verdwijnen.
 
 
Na het onderdompelen halen we het boompje er uit en stoppen deze in de tweede (lege) pot en draaien even het boompje tussen duim en wijsvinger rond om de overtollige houtlijm te verwijderen. Dit zou anders alleen maar klonten geven bij de volgende stap.
 
 
Nu stoppen we het boompje in de doos met het laagje strooigroen en sluiten de deksel.
 
 
Met het doosje gaan we rustig even schudden. Heb je een doorzichtige deksel (van de goede Chinees), dan kan je prima zien of het groen al voldoende op de vezels terecht gekomen is. Heb je geen doorzichtige deksel, dan heb je pech gehad en moet je gokken of je lang genoeg geschud hebt.
 
 
Heb je genoeg geschud, maak je het doosje weer open en kun je je dennenboompje eruit halen.
 
 
Plaats nu het zojuist gemaakte boompje met de (te lange) stam in het stuk piepschuim zodat de houtlijm rustig een dagje kan drogen. En klaar is je eigen gemaakte dennenboom.

Door de hierboven beschreven methode zal je eigenlijk nooit twee dezelfde dennenbomen krijgen en hierdoor een mooiere en natuurlijker variatie in je dennenbos.

Als extra toevoeging kan je na het drogen natuurlijk nog kleurvariaties aanbrengen door het boompje bijvoorbeeld met spuitlijm licht in te spuiten en te bestrooien met verschillende tinten groen. Of bijvoorbeeld voor een winterlandschap te bestrooien met fijne kunstsneeuw. Mogelijkheden zijn er genoeg om er iets moois van te maken.

Heel veel succes.
 
 

Naar boven!

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *