James Bond Acteurs – George Lazenby

 

Barry Nelson        Sean Connery    George Lazenby    Roger Moore    Timothy Dalton    Pierce Brosnan    Daniel Craig

 
 

George Lazenby was in 1969 na Sean Connery de eerste die in de huid van James Bond kroop. Het werd geen succes, het algemene oordeel luidt dat Lazenby een fotomodel is, maar geen acteur.

George Robert Lazenby komt op 5 september 1939 in het Australische Queanbeyan ter wereld. Over zijn familie is weinig bekend, hijzelf gaat na zijn schooltijd eerst als autoverkoper aan de slag, om halverwege de jaren zestig naar Londen te vertrekken. Hij probeert daar als model aan werk te gaan, waar hij al snel succes mee boekt. Het lukt hem om in contact te komen met Albert R. Broccoli, waar Lazenby van weet dat hij op zoek is naar een opvolger voor Connery. Hij valt op bij de filmproducent omdat Lazenby het kapsel van Connery heeft gekopieerd en na een geslaagde screentest denken Broccoli en Saltzman de nieuwe Bond te hebben gevonden.

De regisseurs durven het risico te nemen om met een hoofdrol speler te werken die geen acteur is, maar zetten daar wel grote namen als Telly Savalas en Diana Rigg tegenover. Regisseur Peter Hunt wil een verfilming maken van On Her Majesty’s Secret Service die heel getrouw blijft aan het boek van Ian Fleming. Dit lukt bijzonder goed en het is ook een klassieke Bond film geworden. Het probleem is alleen dat het bioscooppubliek dit in 1969 helemaal niet ziet. Het duurt daarom jaren voordat de film een beetje uit de kosten is.

George Lazenby wordt de zondebok. Niet alleen wordt hij bestempeld als ‘lastig’, hij kan volgens de pers ook niet acteren. Ook heeft hij tijdens de opnamen een conflict met zijn tegenspeelster Diana Rigg. Dit alles leidde er toe dat Peter Hunt niet direct met hem wil spreken en hij vrienden van Lazenby bruusk vraagt de set te verlaten voor het filmen begint. Nog een bijzonder detail aan de film is dat de stem van Lazenby werd na gesynchroniseerd met die van George Baker in de scene’s waar Lazenby in de huid van Sir Hilary Bray kroop. Omdat het niet te doen was de stem van een acteur wiens taal niet origineel Brits is, praat Baker die de rol vertolkte de scene’s in.

Nog voordat de film in première gaat, besluit de nieuwe 007 zijn ‘licence to kill’ aan de wilgen te hangen om zich vervolgens weer te storten op zijn modellencarrière. Deze beslissing heeft zowel Lazenby als de film geen goed gedaan. Dit recalcitrante gedrag zal te maken hebben met Lazenby’s onervarenheid met de filmwereld. Later heeft hij toegegeven dat het niet slim van hem is geweest Bond destijds de rug toe te keren.

Een verdere film carrière is verder niet echt van de grond gekomen. In de jaren 1970 speelde hij in films met Bruce Lee in Hong Kong. Dat waren er drie, The Shrine of Ultimate Bliss uit 1974,The Man From Hong Kong uit 1975 en A Queen’s Ransom (1976). Lazenby was alleen in beeld op archiefmateriaal in de film “Game of Death” toen de film uiteindelijk in 1978 uitkwam. Deze film kwam zo laat omdat Lee plotseling overleed terwijl de film nog in productie was. Door de dood van Lee is de vierde film die Lazenby nog met Lee zou maken er dus nooit meer gekomen. Hoewel hij nog veel tv en filmwerk heeft gedaan, heeft hij daar nooit veel roem mee gekregen.

Bij die producties zaten ook de nodige parodieën op Bond en on-officiële 007 rollen, zoals The Return of the Man from U.N.C.L.E. , een tv film uit 1983 of een aflevering van Alfred Hitchcock Presents, Diamonds Aren’t Forever. In 1990 had hij een gast optreden in de het tweede seizoen van de serie Superboy. Ook speelde hij in de jaren 1990 met de Nederlandse Sylvia Kristel in nieuwe soft erotische Emanuelle films.

In 1971 trouwde Lazenby met Christine Gannett en kreeg in 1973 dochter Melanie en in 1974 zoon Zachery. In 1995 kwam het tot een scheiding. In 2002 hertrouwde hij met oud tennis speelster Pamela Shriver. Met haar kreeg hij drie kinderen, George Junior in 2004 en in 2005 de tweeling Samuel en Elizabeth. Dit huwelijk duurt korter dan zijn eerste, in augustus 2008 wordt bekend dat het echtpaar in scheiding ligt.

Tot slot is er nog een nieuwsbericht waarin George alimentatie wil ontvangen van zijn ex Pamela Shriver, omdat hij vindt dat hij in een te klein huis woont. Dat is weer ongemakkelijk als zijn kinderen op bezoek komen. Lees hier het nieuwsbericht, en ook hier.
 
 

Naar boven!