James Bond Acteurs – Pierce Brosnan

 

Barry Nelson        Sean Connery    George Lazenby    Roger Moore    Timothy Dalton    Pierce Brosnan    Daniel Craig

 
 

Na Licence To Kill duurde het maar liefst zes jaar voor er weer de nieuwe Bond film GoldenEye kwam. Mede daardoor haakte Timothy Dalton af om de 007 agent te spelen en de producenten moesten weer op zoek naar een opvolger. Die hebben ze gevonden in Pierce Brosnan, die de rol perfect past.

Pierce Brendan Brosnan wordt op 16 mei 1953 in het Ierse County Meath geboren. Zijn vader verlaat kort na zijn geboorte vrouw en kind en zijn moeder die pas negentien is vertrekt naar Londen om daar als verpleegster te werken. Pierce brengt ze onder bij zijn grootouders die kort na elkaar overlijden als hij vijf is. Hij woont dan nog vijf jaar bij een tante maar gaat als tienjarige weer bij zijn moeder wonen. Hij gaat daar voor de eerste keer naar de bioscoop en ziet daar Goldfinger met Sean Connery. Pierce weet dan direct dat hij acteur wil worden.

Toch gaat hij het eerst als kunstschilder proberen, maar komt door een toeval bij een circus terecht. Nadat hij drie jaar heeft rondgezworven in het circus leven meldt hij zich alsnog aan bij de toneelschool. Hij studeert in 1975 af en komt al snel op de planken terecht. Hij valt daar op en krijgt eind zeventiger jaren zijn eerste filmrol aangeboden in de gangster film The Long Good Friday die in 1980 uitkomt. In 1981 heeft zijn echtgenote Cassandra Brosnan Harris een rol in For Your Eyes Only met Roger Moore. Pierce ontmoet op de première producent Albert R. Broccoli, die in hem wel een goede opvolger ziet voor Roger Moore. Maar Brosnan vindt het nog te vroeg voor deze rol en zichzelf te jong.

Hij tekent een contract voor de detective serie Remington Steele die vnaf 1982 een groot succes is. Maar wanneer Moore in 1985 na A View To A Kill definitief stopt en hij benaderd wordt voor de rol als Bond wil hij maar al te graag. Helaas voor hem gooit NBC roet in het eten en houdt hem vast aan zijn contract voor een vijfde jaar van Remmington Steele en wordt Timothy Dalton de opvolger van Moore. Dit betekent een grote teleurstelling voor Brosnan, vooral als Remmington Steele na dat vijfde seizoen stopt. Maar hij pakt de draad weer op met de rol van KGB agent in de film Fourth Protocol in 1987 waar Michael Caine een hoofdrol speelt.

Er breekt een moeilijke tijd aan voor Brosnan als zijn vrouw Cassandra in 1991 overlijdt aan eierstok kanker. Brosnan gaat door een diep dal maar weet er uiteindelijk uit te klimmen en begint weer met filmen. Echte successen blijven echter uit zoals de serie Running Wilde, die flopt. Ondertussen ligt de productie van de Bond films na het teleurstellende Licence To Kill al enige jaren stil. Wanneer dan de aankondiging komt van GoldenEye haakt Dalton plotseling af, hij heeft geen zin meer in de rol van 007 agent. Wanneer Brosnan het aanbod krijgt voor de rol is er niets wat hem hiervan weerhoud en kan hij zich eindelijk James Bond noemen.

GoldenEye wordt in 1995 een daverend succes en Brosnan bewijst hiermee dat de 007 agent ook na de Koude Oorlog nog steeds gewild is. Net zoals in vroeger jaren komt er weer om het jaar een Bond film, in 1997 Tomorrow Never Dies en in 1999 The World is Not Enough. Bond bezit nu zowel het charisma van Connery als de humor van Moore en er is weer een ultieme Bond opgestaan. Omdat de Bond producenten in het jaar dat de Bond films hun veertig jarig jubileum heeft een film willen uitbrengen, komt pas in 2001 de film Die Another Day, waarin James Bond in een Koreaanse gevangenis terecht komt en zelfs in de steek gelaten wordt door MI6.

Een nieuwe Bond film blijft voorlopig uit en het gonst van de geruchten dat er een nieuwe Bond gezocht worden. De namen van de Australiër Hugh Jackman en de Engelsman Clive Owen worden vaak genoemd, maar Brosnan zal een nieuwe film niet afwijzen. Wanneer de producenten Casino Royale aankondigen wil hij daar direct zijn naam aan verbinden. Maar de producenten willen een andere koers inslaan en een Bond laten zien die aan het begin van zijn loopbaan als 007 agent laten zien. Aangezien Brosnan al bekend is als Bond zoeken ze een jonge onervaren geheim agent. De rol van van James Bond gaat naar Daniel Craig die zich de zesde Bond mag noemen.

Brosnan moet even zijn teleurstelling verbijten maar gaat al snel weer verder met zijn carrière. Bond heeft een rijk man van hem gemaakt en met zijn eigen filmmaatschappij Dreamtime maakt hij al jaren succesvolle films waarin hij vaak zelf een hoofdrol speelt. De Abba-musical ‘Mamma Mia!’ is in de zomer van 2008 een regelrechte hit en Pierce Brosnan heeft daarmee het juk van James Bond voorgoed van zich afgeschud. Een rol die Brosnan nog weleens nieuw leven in wil blazen is die van Thomas Crown en misschien krijgt deze film uit 1999 nog een keer een vervolg.

Pierce Brosnan trouwde in 1980 met Casandra Harris en bleef bij haar tot haar dood in 1991. Zij hebben samen een zoon, Sean die in 1983 geboren is. Brosnan adopteerde haar kinderen Charlotte, geboren in 1971 en Christopher die in 1972 werd geboren uit een eerder huwelijk geadopteerd. Hij hertrouwde in 2001 met de Amerikaanse journaliste Keely Shaye Smith. Met haar kreeg hij twee kinderen, in 1997 kwam Dylan ter wereld en Paris in 2001.

Na de dood van zijn eerste vrouw heeft Brosnan een oude passie weer opgepakt en is gaan schilderen. De opbrengsten van deze werken komen ten bate van het kankerfonds, ten nagedachtenis aan Cassandra. In juli 2003 ontving hij uit handen van Koningin Elisabeth de OBE, de Order of the British Empire voor zijn bijdrage aan de Britse filmwereld. Als Ier is dit de hoogste Britse onderscheiding die hij kan ontvangen. Van ‘Sir’ Pierce Brosnan, een titel die Sean Connery en Roger Moore al enige jaren dragen, zal het dus nooit komen.
 
 

Naar boven!