James Bond Acteurs – Roger Moore

 

Barry Nelson        Sean Connery    George Lazenby    Roger Moore    Timothy Dalton    Pierce Brosnan    Daniel Craig
 

Moore wordt de derde James Bond en geeft vanaf 1973 in “Live And Let Die” op geheel eigen wijze gestalte aan de 007 agent.

Roger George Moore komt op 14 oktober 1927 in Londen ter wereld, zijn vader is politieman en moeder huisvrouw. Na de middelbare school volgt Moore een opleiding tot kunstschilder maar krijgt voornamelijk werk als striptekenaar. Daarom besluit hij het roer om te gooien en gaat het toneel op. Daar trekt hij al snel de aandacht van modellenbureau’s maar modellenwerk ziet Moore al net zo min zitten als striptekenen en dan waagt hij zijn kansen bij MGM.

Het aanbod van acteurs is echter groot en Moore krijgt pas een kans met de rol als Ivanhoe. Hij vertolkt de rol van de ridder met verve en daarna liggen de kansen voor hem open en speelt hij in series als “Maverick” en “The Saint”. Saillant detail is wel dat het contract bij de Saint hem verhinderd de rol van James Bond aan te nemen in “Dr. No”.

Moore gaat rustig verder met zijn tv werk, terwijl de producenten van de Bond-films Albert R. Broccoli en Harry Saltzman hem volgen. Wanneer zij na het snelle vertrek van Lazenby weer zonder Bond acteur komen te zitten, doen ze weer een beroep op hem. Helaas moet hij de rol weer weigeren omdat hij net een nieuw contract heeft getekend voor de serie “The Persuaders”. Connery wordt dan weer gevraagd maar die besluit al na één film, “Diamonds Are Forever”, definitief te stoppen. Nu had Moore geen enkele belemmering om in de rol van de 007 agent te kruipen en die kans heeft Moore met beide handen aangepakt.

Roger Moore weet dat hij alleen zou kunnen slagen als James Bond, wanneer hij een totaal ander karakter dan zijn voorganger Sean Connery zou neerzetten. En dus drinkt Moore’s Bond in eerste instantie geen wodka martini’s maar bourbon zonder ijs, rookt hij geen sigaretten maar hand gedraaide Monte Cristo-sigaren en laat hij de smoking aan de kapstok hangen. Hij benadert het karakter van James Bond zoals het publiek dat van hem gewend is in zijn tv-series, op een luchtige manier. Dat kan volgens Moore ook niet anders, omdat de avonturen die 007 beleeft zó overdreven zijn, móest hij ze naar eigen zeggen wel met een knipoog spelen. Connery was al op die voet begonnen in “Diamonds Are Forever” en die trend hoefde Moore alleen maar voort te zetten.

Niet iedereen kan de humoristische aanpak van Moore waarmee hij 007 neerzet waarderen en de Connery fans zijn niet blij met hem. Toch weten “Live And Let Die” en “The Man With The Golden Gun” genoeg bezoekers naar de bioscoop te trekken om de films tot een succes te maken. Moore verdedigt zijn aanpak door te vertellen dat hij geen geschikte acteur is om een vechtjas neer te zetten die er direct op los slaat. Hij lost het liever met een grap of een list op.

Pas met zijn derde Bond-film “The Spy Who Loved Me” weet Moore als Bond ook de twijfelaars te overtuigen. De film laat een enorm spektakel zien, maar de acteur weet zich ondanks dit visuele geweld staande te houden. In een aantal serieuze scènes laat Moore zien dat hij meer kan dan zijn wenkbrauw fronsen. In deze film voor het eerst sinds “On Her Majesty Secret Service” terug gekomen op Tracey, de vrouw van Bond die vermoord is door zijn aartsvijand Blofeld. In de scene waarin Anya hem ermee confronteert dat hij verantwoordelijk is voor de dood van haar geliefde laat Moore zien dat hij een prima acteur is.

Bij het vervolg “Moonraker” willen de producenten nog meer spektakel maar slaan hierbij te ver door waardoor het verhaal teveel actie laat zien en te weinig verhaal. Gelukkig zien de producenten dit in en pakken de volgende Bond film heel anders aan. In “For Your Eyes Only” laat Bond een wat meer menselijke kant zien en moet hij ook wat rake klappen incasseren.

Ondanks zijn goed acteerwerk kan Moore er niet omheen dat hij te oud word voor de rol. In 1983 speelt hij nog in “Octopussy” maar in “A View To A Kill” is zijn leeftijd hem echt te goed aan te zien. Moore ziet dat ook in en besluit dat het mooi is geweest. Hij heeft twaalf jaar met veel plezier James Bond vertolkt maar het word tijd voor een nieuwe, jongere, acteur.

Nadat hij gestopt is als Bond acteur is hij het met filmwerk sowieso rustiger aan gaan doen en heeft hij zich gericht op zijn werk als ambassadeur voor Unicef. Daarvoor wordt hij in 2003 uitgeroepen tot ridder en mag hij zich Sir Roger Moore noemen. Op 11 Oktober 2007 kreeg hij, drie dagen voor zijn tachtigste verjaardag een ster uitgereikt op de Hollywood Walk Of Fame voor zijn televisie en film werk. Momenteel reist Moore nog geregeld de wereld over om met politici en andere prominenten over het lot van de jeugd in de Derde Wereld te praten. Als ex-filmster worden namelijk nog steeds alle deuren voor hem geopend en dat is iets waar Roger Moore zijn faam graag voor gebruikt.

Op 9 december 1946 trouwde Moore met schaatsster Doorn Van Steyn. In 1953 verliet hij haar voor zangeres Dorothy Squires, met wie hij op 6 juli van datzelfde jaar trouwde. Dorothy was een stuk ouder en toentertijd ook een stuk beroemder dan Moore.

In 1961 verliet Moore ook haar, terwijl hij aan het filmen was in Italië voor de film “Il Ratto Delle Sabine”. De actrice Luisa Mattioli, die eveneens een rol in die film speelde, werd uiteindelijk de derde vrouw van Moore. Dit zou echter nog tot 1969 duren, want pas toen was Squires bereid te scheiden van Moore. Begin jaren ’60 klaagde Squires Moore zelfs nog aan. In de tussenliggende acht jaar woonde Moore echter al wel bij Mattioli.

Met Mattioli kreeg hij een zoon, Geoffrey, die nu een restaurant in Londen heeft. Ook krijgt het paar een dochter, Deborah die een kleine rol had als stewardess in de film “Die Another Day”. Moore bleef ruim 25 jaar bij Luisa maar verliet haar in 1996. Op 10 maart 2002 trouwde hij voor de vierde keer, dit keer met de Zweedse Christina ‘Kiki’ Tholstrup. Met haar is hij nog steeds getrouwd. Ze wonen in Zwitserland en Monte Carlo.

Roger Moore is op 22 mei 2017 overleden aan de gevolgen van kanker. Moore werd 89 jaar oud.

Naar boven!