James Bond Acteurs – Sean Connery

 

Barry Nelson        Sean Connery    George Lazenby    Roger Moore    Timothy Dalton    Pierce Brosnan    Daniel Craig

 
 

De eerste acteur die de 007 agent James Bond neerzette was Sean Connery, die in 1962 de hoofdrol vertolkte uit de boeken van Ian Fleming.

De volledige naam van Connery luidt Thomas Sean en hij is is geboren op 25 augustus 1930 in Edinburgh, Schotland. Hij werd geboren als zoon van Euphamia, een schoonmaakster en Joseph Connery, een fabrieksarbeider. Vader Joseph was een katholiek van Ierse afkomst terwijl zijn moeder uit Schotland afkomstig was en protestant. Volgens Sean werd hij in plaats van Thomas al in zijn jeugd bij zijn middelste naam Sean genoemd. Aanleiding was dat hij een Iers vriendje Seamus had en mensen besloten hem Sean te noemen zodra zij bij elkaar waren.

Het gezin waarin hij opgroeit is niet welvarend en Sean zelf had het niet naar zijn zin op school. Hij was pas dertien toen hij de schooldeuren al achter hem dicht liet vallen om vervolgens allerlei baantjes aan te nemen. Zo was hij melkboer en ook heeft hij doodskisten gebouwd. Vervolgens sluit hij zich voor korte tijd aan bij de marine. Na zijn ontslag op medische gronden verviel hij weer naar andere korte baantjes en werkte ook als model.

In 1953 deed Connery mee aan de Mr. Universe bodybuilding verkiezingen en werd daar derde. Mededinger naar de titel Johnny Isaacs stelde hem voor auditie te doen voor toneel productie South Pacific. Hij kreeg de rol en dit was het begin van de carrière van Connery op toneel, televisie en het witte doek. Hij verscheen voor het eerst op de Amerikaanse televisie in 1957 als portier in een aflevering van de Jack Benny Show. Zijn eerste hoofdrol kwam in 1959 in “Darby O’Gill and the Little People”. In 1961 had hij een grote rol in de productie van Rudolph Cartier van Anna Karenina waarin ook Claire Bloom speelde.

De grote doorbraak voor Connery kwam in 1962, met de rol als James Bond, waar het wonderlijke bij was dat de geestelijk vader van Bond, Ian Fleming, niet enthousiast was over de casting. Hij zei erover dat Connery niet degene was die hij kon zien als James Bond en dat hij op zoek was naar Commander Bond en niet naar een stuntman. De vriendin van Fleming haalde hem over met de woorden dat Connery de juiste seksuele uitstraling had en na de succesvolle première was hij volledige overstag. Na Dr. No in 1962 volgden de volgende Bond films; From Russia with Love in 1963, Goldfinger in 1964, Thunderball in 1965 en You Only Live Twice in 1967.

Na You Only Live Twice besloot Connery niet meer als 007 agent aan te treden, de hectiek van de fans en pers rond het Bond circus werd hem teveel. Na de volgende Bond film in 1969 met George Lazenby, die die duidelijk het succes van de Connery films miste, krijgt Connery een aanbod om nog eenmaal in een Bond film te spelen. Deze film, Diamonds Are Forever, wordt in 1971 een groot succes. Toch zegt Connery nu definitief te stoppen en krijgt nu een waardige opvolger in persoon van Roger Moore.

De jaren zeventig brengen Connery een aantal hoogtepunten na zijn Bond-carrière. Zo speelt hij prachtige rollen in The Wind and the Lion, The Man Who Would Be King, beide uit 1975. in 1976 speelt hij een oudere Robin Hood in Robin en Marian en in 1977 schittert hij in een Bridge Too Far, de film over de slag van Arnhem.

Toch zwicht Connery in 1983 nog eenmaal voor een rol als James Bond, ditmaal in de on officiële Bond film van Warner Bros. Deze remake van Thunderball krijgt de veelzeggende titel Never Say Never Again omdat Connery had gezworen nooit meer in de huid van Bond te kruipen. Dat betekent dus wel dat er dat jaar twee Bond films in de bioscoop draaien, want de officiële Bond Roger Moore is dan ook te zien in Octopussy. Er is nog even sprake van een vervolg op Never Say Never Again, maar Connery ziet hier toch vanaf en richt zich op rollen die beter bij zijn leeftijd passen. Zo speelt hij in 1986 zowel in Highlander als The Name of Rose en krijgt hij een Oscar voor zijn rol in The Untouchebles uit 1987.

Vanaf de jaren negentig kabbelt Connery’s carrière gematigd verder en kan hij geen echt interessante rollen meer binnen slepen. Wel wijst hij rollen af in de films van The Matrix en Lord Of the Rings, omdat hij zegt deze niet te begrijpen. Wel wilde hij spelen in Saladin and the Crusades, dat in de Jordaan opgenomen zou worden. De film ging niet door omdat de producer Moustapha Akkad in 2005 tijdens een Amerikaans bombardement gedood werd. Connery kondigde op 8 juni 2006 aan niet meer als acteur op te treden nadat hij de American Film Institute’s Lifetime Achievement Award ontving. Een jaar later bevestigde hij dit nogmaals door de geruchten te ontzenuwen dat hij een rol zou aannemen in de vierde Insiana Jones film van Steven Spielberg.

Connery is van 1962 tot 1973 getrouwd geweest met Diane Cliento en heeft een zoon van haar, de acteur-regisseur Jason Connery, geboren op 11 januari 1963. In 1975 hertrouwde Connery met de Franse schilderes Micheline Roquebrune.

In 2000 wordt Sean Connery door koningin Elisabeth II van Engeland geridderd voor zijn verdiensten voor de Britse filmindustrie. Sinds die tijd gaat hij door het leven als ‘Sir Sean Connery’. Deze onderscheiding heeft lang op zich laten wachten, omdat Connery nooit onder stoelen of banken heeft geschoven zich in te zetten voor een onafhankelijk Schotland. Tot vandaag de dag hoopt de oude Schot dat zijn geboorteland zich gedurende zijn leven onafhankelijk mag noemen.
 
 

Naar boven!