James Bond Acteurs – Timothy Dalton

 

Barry Nelson        Sean Connery    George Lazenby    Roger Moore    Timothy Dalton    Pierce Brosnan    Daniel Craig

 
 

Na Moore krijgt Timothy Dalton zijn kans om James Bond neer te zetten. Hij heeft een aanpak die meer op die van Sean Connery lijkt. De humoristische wijze van Moore laat hij voor wat het is, hij speelt een serieuze 007 agent.

Timothy Peter Dalton wordt geboren op 21 maart 1946 in Colwyn Bay, Noord-Wales. Hij groeit op in het Engelse Belper en bezoekt daarna de middelbare school. Hij bezoekt daarna de toneelschool maar verlaat deze zonder diploma omdat hij aan het werk kan in het theater. Hij krijgt zelfs al werk voor de BBC televisie en in 1968 volgt zijn film debuut in “The Lion In Winter”. Hij valt hierdoor op bij de Bond producenten die op zoek zijn naar een opvolger voor Connery. Maar Dalton vindt zichzelf te jong voor de rol en slaat het aanbod voor “On Her Majesty Secret Sevice” af.

Dalton gaat verder met andere rollen, speelt onder andere Heathcliff in “Wuthering Heights” uit 1970. hij keert daarna terug naar het theater en reist met onder andere de Royal Shakespeare Company over de hele wereld. Hij maakte twee uitzonderingen, in 1972 speelde hij in “Mary, Queen of Scots” en in 1975 in “Permission to Kill”. Verder speelde hij alleen maar in theater stukken tot hij in 1978 de rol van echtgenoot van Mae West aannam in “Sextette”. Dit werd zijn terugkeer naar het witte doek en het begin van zijn Amerikaanse carrière. In deze tijd speelde hij veel voor televisie als film, zo speelde hij Prins Barin in “Flash Gordon” en gaf op geweldige wijze gestalte aan Mr. Rochester in de miniserie “Jane Eyre”. Ondertussen blijft producent Albert R. Broccoli hem volgen en wanneer Moore na “A View To A Kill” definitief stopt krijgt Dalton weer een aanbod.

Er is helaas weer een obstakel, Dalton heeft getekend voor de film “Brenda Starr” en moet eerst de rol in “The Living Daylights” afslaan. Regisseur John Glen heeft zijn oog laten vallen op de Australische acteur Sam Nell maar Broccoli steekt hier een stokje voor. Hij draagt Brosnan voor als nieuwe Bond maar deze wordt door NBC contractueel gedwongen tot een vijfde seizoen van de televisie serie “Remington Steele”. Als dan blijkt dat de opnames van “Brenda Starr” worden uitgesteld kan Dalton toch tekenen voor de vijftiende Bond film in 1987.

Om zich op zijn rol voor te bereiden heeft Dalton alle boeken van Fleming gelezen waarbij het hem vooral opviel dat de Bond van Fleming niet zomaar iemand doodde, het moest echt noodzakelijk zijn. In de eerste Bond film van Dalton weet hij de juiste balans te vinden tussen humor en hard zijn. Hij maakt veel minder grappen dan Moore, maar weet het wel luchtig te houden. De tweede Bond film die Dalton maakt is “Licence to Kill” in 1989 en heeft een veel harder plot dan zijn voorganger met de aanslag op Felix Leiter. De film heeft niet hetzelfde succes als de eerdere Bond films en een vervolg laat lang op zich wachten. Zolang zelfs dat wanneer pas in 1995 “GoldenEye” uit komt Dalton voor de eer heeft bedankt. Hij geeft het 007 stokje over aan Pierre Brosnan en gaat verder met zijn carrière.

Na zijn Bond periode heeft Dalton zijn werkgebied verdeeld over het toneel, televisie en het witte doek. De diversiteit van de rollen die hij speelt hielp hem van het 007 agent image af. Zo speelde hij op toneel Neville Sinclair en in 1991 in de film “Rocketeer”. Er kwam een vervolg op het imposante “Gone With The Wind” waarin het leven van Scarlett verder werd gevolgd. Dalton kreeg hier de rol van Rhett Butler, een rol die hij met verve vervulde.

In de tweede helft van de jaren 90 schitterde Dalton in verschillende televisie films als het Ierse Republiek leger drama “The Informant” en de actie thriller “Made Men”. In 1999 speelde hij ook Julius Cesar in de televisie film “Cleopatra”. In 2003 speelde hij een parodie op James Bond namelijk Damian Drake in de film “Loney Tunes, Back in Action”. Aan het einde van het jaar keerde hij terug naar het theater en speelde Lord Asriel in de stage versie van “His Dark Materials”. In 2007 speelde Dalton de schurk Simon Skinner in de hoog gewaardeerde actie comedy film “Hot Fuzz”, een optreden waar hij veel succes mee behaalde.

Timothy Dalton is ongetrouwd gebleven maar heeft lange tijd een relatie gehad met de tien jaar oudere actrice Vanessa Redgrave. Sinds geruime tijd heeft hij nu samen met de meer dan twintig jaar jongere Oekraïense componist Oksana Grigorieva. Ze wonen in Los Angeles en ze hebben een zoon, Alexander, die in 1997 is geboren.
 
 

Naar boven!