James Bond Films – A View To A Kill

 

 
A View To A Kill
 
Filmmaatschappij:
United Artists

Regiseur:
John Glen

Release:
1985

Speelduur:
127 min.

James Bond is in het Poolgebied om het lichaam van agent 003 op te sporen en een microchip terug te halen die de agent verborgen had in een medaillon om zijn nek. Plotseling wordt hij verrast door de komst van Russische troepen en Bond is gedwongen te vluchten. Hij kaapt hiervoor een ski mobiel maar die wordt vanuit een helikopter opgeblazen. Bond gebruikt een deel van de ski mobiel als snowboard en vlucht zo verder, nagezeten door de helikopter. Door een rookpijl de helikopter in te schieten kan Bond deze uitschakelen en weet hij eindelijk een onderzeeër te bereiken die vermomd is als ijsberg en waar agent Kimberley Jones op hem wacht. Bond laat de champagne open knallen en viert op geheel eigen wijze het slagen van de missie.

In Londen vertelt M aan Bond dat een leverancier van de Britse regering, die pas is overgenomen door Zorin Industrieën, een chip heeft uitgevonden die ongevoelig is voor een aanval met een elektromagnetische puls en identiek is aan de chip die Bond bij 003 vond. Bond krijgt de opdracht de leider van Zorin Industrieën, Max Zorin, te onderzoeken. Daarvoor begeleiden M en Miss Moneypenny hem eerst naar de paardenrennen in Ascot, waar Zorin, die vergezeld wordt door zijn opvallende vriendin Mayday, fors wint. M stelt Bond voor aan Sir Godfrey Tibbett, die vermoed dat de winst van Zorin geen zuivere koffie is.

Bond vertrekt naar Parijs waar hij in een restaurant in de Eiffeltoren de Franse agent Aubergine ontmoet, die hem vertelt op de paarden verkoop die Zorin later deze maand zal houden. Voor hij verder kan vertellen wordt Aubergine gedood en Bond achtervolgd de aanvaller naar boven op de Eiffeltoren. De aanvaller blijkt Mayday te zijn die met een gewaagde parachute sprong aan hem ontsnapt. Bond volgt haar in een gestolen taxi, die hij onderweg half sloopt. Zijn poging mislukt en Mayday ontsnapt in een kleine boot die door Zorin wordt bestuurd.

Bond reist af naar de immense stallen van Zorin, waar hij zich voorstelt als de paardenhandelaar James St John Smythe en Tibbets hem vergezeld als zijn chauffeur. Terwijl Bond de paarden bekijkt die verhandeld zullen worden gaat Tibbets een kijkje nemen bij Pegasus, het paard dat zo overtuigend won in Ascot. Tibbets begrijpt niets van de plotselinge verdwijning van Pegasus. Op de kamer van Bond gaan beide het balkon op, omdat ze alleen daar vrijuit kunnen praten. Van daaruit ziet Bond een knappe jonge vrouw uit een helikopter stappen die begroet wordt door Zorin.

Op de receptie die gehouden wordt voor de paarden-veiling ziet Bond dat Zorin de vrouw die hij met de helikopter zag komen een cheque overhandigen. Bond neemt de achteringang en maakt een kopie van de cheque die bestemd is voor S. Sutton. Wanneer Bond weer naar buiten gaat stuit hij op Carl Mortner, Zorin´s vertrouweling, die vreemde ideeën lijkt te hebben over selectief fokken, zowel bij paarden als mensen. Bond spreekt nu eindelijk ook met Zorin en de twee wisselen wat beleefdheden uit. Daarna gaat Bond naar de jonge vrouw die zijn aandacht heeft getrokken en zij blijkt een Amerikaanse te zijn. Blijkbaar staat Zorin het niet aan dat de twee met elkaar praten want hij geeft Mayday de opdracht ze bij elkaar weg te halen.

Die nacht sluipt Tibbett door de stallen, maar het blijkt dat Bond op hetzelfde idee was gekomen. Ze vinden een verborgen lift en komen dan in een ondergrondse stal waar Pegasus verborgen wordt gehouden, het dier is pas geopereerd en de agenten vinden bewijzen dat de paarden van Zorin worden geïnjecteerd met steroïden. Hun insluipen is ondertussen opgemerkt en twee bewakers komen hun storen. Bond en Tibbett weten aan hen te ontsnappen, maar Zorin die met Mayday een vechtsport oefent, wordt gealarmeerd.Zorin zegt Mayday Bond te gaan zoeken maar tot hun verbazing wacht Bond Mayday op in haar bed. Op verzoek van Zorin, die uit het gezichtsveld van Bond blijft, deelt Mayday de lakens met Bond. Ondertussen controleert Zorin met Mortner het laboratorium en ontdekken dat er iemand aan de microchip heeft gezeten.

De volgend morgen roept Zorin Bond bij zich en onder het mom een goed paard voor hem te zoeken checkt Zorin een database en ontdekt zo de ware identiteit van Smythe. Hij nodigt Bond uit voor een rit te paard. Bond gaat hier op in, maar geeft voor hij vertrekt Tibbett opdracht het dorp in te rijden en M over de stand van zaken in te lichten. Tibbett gaat het dorp in maar wordt achtervolgd door medewerkers van Zorin. Hij rijdt de Rolls Royce door de wasstraat, maar wordt daar gewurgd door een moordenaar die zich op de achterbank van de Rolls verscholen hield.

Bond moet het ondertussen opnemen tegen Zorin tijdens een steeplechase, maar dit blijkt een verkapte moordaanslag. Bond weet met zijn paard over de afrastering te springen en is opgelucht als hij daar de Rolls Royce ziet rijden. Het is echter Mayday die achter het stuur zit en Tibbett ligt dood op de achterbank. Bond wordt bewusteloos geslagen en bij Tibbett op de achterbank gelegd. Zorin en Mayday rijden naar een meer waar de auto door Mayday het water in wordt geduwd. Bond komt net op tijd bij bewustzijn en weet zich met lucht uit de banden van zuurstof te voorzien tot de twee vertrokken zijn.

Generaal Gogol van de KGB zoekt Zorin op en is razend omdat Zorin een agent heeft gedood zonder toestemming. Zorin is op zijn beurt kwaad omdat de KGB niet voorkomen heeft dat de Britten infiltreerden in zijn Pool-operatie. Hij zegt zichzelf niet langer als KGB agent te beschouwen, maar Gogol waarschuwt Zorin voor hij vertrekt dat niemand de KGB verlaat.

Zorin leidt een vergadering waarin hij zijn zakenpartners over het Project Main Strike. Om een wereldwijd monopolie over de productie van microchips te verkrijgen wilt hij Silicon Valley vernietigen. Een van de aanwezigen protesteert tegen het prijskaartje wat eraan hangt om mee te mogen doen en zegt uit het project te stappen. Hij wordt door Mayday naar buiten geleid, die hem een trap af stuurt. Door op een knop te drukken opent Mayday een deur en de man wordt het luchtruim ingezogen. De vergadering werd aan boord van Zorin´s Zeppelin gehouden, die na dit bizarre incident koers zet naar San Francisco.

Bond is ook in San Francisco en ontmoet daar CIA agent Chuck Lee. Lee vertelt Bond dat de werkelijke naam van Mortner Hans Glaub is, die in de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen experimenteerde met steroïde. De meeste van zijn experimenten mislukten, op een kleine groep psychotische kinderen na, die een bijzonder hoog IQ hebben. Zorin zou daar één van kunnen zijn. Van een lokale visserman hoort Bond dat de krab visvelden bij het pompstation niets meer waard zijn en uiteraard wilt Bond dit dan van dichtbij zien.

Die avond gebruikt Bond een duikuitrusting om een olieplatform van Zorin binnen te dringen. Er verbergen zich nog twee onbekenden op het terrein, die afluisterapparatuur gebruiken om het gesprek van Zorin met zijn helper Conley over Project Main Strike af te luisteren. Bond komt bijna tussen de bladen van een pomp die hij onderzoekt en kan nog maar net ontsnappen. Hij ziet dat Mayday een Russische agent grijpt en omdat Zorin denkt dat hij verantwoordelijk is voor de storing aan de pomp, laat hij hem meedogenloos in de pomp gooien.

Weer aan land is Bond verrast de Russische agente Pola Ivanova, een oude bekende, te zien. Ze vluchten in de auto van Ivanova naar het hotel waar ze een warm bad nemen en de agente zich gemakkelijk laat verleiden door Bond. Ivanova glipt de volgende morgen naar buiten en stapt in de auto waar Generaal Gogol op haar wacht. Ze geeft hem een tape waar het gesprek van Zorin met Conley op zou staan, maar helaas voor hen heeft Bond de tape verwisseld en hoort hij nu voor het eerst over Project Main Strike.

De volgende ochtend geeft Bond zich uit voor een journalist en probeert van Howe van het Departement van de mijnbouw meer over Zorin te weten te komen. Howe laat niet veel los, maar na zijn vertrek ziet Bond de jonge vrouw lopen die van Zorin de cheque aangeboden kreeg. Hij wacht haar beneden in de lobby op en volgt haar naar haar huis, waar hij door een raam binnen dringt. Onverwachts krijgt hij van de vrouw een geweer op hem gericht die hem beschuldigd één van Zorin’s loopjongens te zijn. Dan dringen de werkelijke handlangers van Zorin het huis binnen en een stevig gevecht volgt. Uiteindelijk slaan de indringers op de vlucht.

Na zijn hulp met de overvallers is de vrouw overtuigd van zijn goede bedoelingen en deze Stacey Sutton vertelt Bond, waarvan zij denkt dat het Stock de journalist is, haar verhaal. Zorin heeft de oliemaatschappij van haar grootvader heeft overgenomen en dat zij nu bijna bankroet is. Ze houdt nog stand tegen Zorin die haar wilt uitkopen maar die legt steeds meer druk op haar. Bond houdt die nacht de wacht in een stoel naast haar bed, maar wordt de volgende ochtend gewekt door een lichte aardschok. Stacey is verrast als zij merkt dat de schok dichtbij een olieveld van Zorin is en schrikt als Bond vertelt dat Zorin zeewater in de olievelden pompt in plaats van eruit. Dat zou catastrofaal zijn voor de San Andreas breuklijn. Ze gaat onmiddellijk naar Howe om hem Zorin te laten stoppen, maar in plaats daarvan ontslaat hij haar.

Die avond bezoekt Lee het huis van Sutton waar hij met haar en Bond bespreekt wat de bedoelingen van Zorin kunnen zijn. Het lijkt erop dat Zorin een aardbeving wil veroorzaken, maar volgens Stacey kan dit nooit bedreigend zijn voor Silicon Valley. Lee gaat op weg om meer hulp te halen maar wordt in zijn auto door Mayday gedood. Bond gaat met Stacey naar het Departement van mijnbouw, waar ze proberen uit te zoeken hoeveel olievelden Zorin bezit en hoeveel schade hij kan aanrichten.

Ze vinden de gewenste informatie, maar worden onderbroken door Zorin en Mayday. Hij brengt ze naar het kantoor van Howe, waar hij Howe de politie laat bellen over een inbraak. Dan schiet Zprin Howe dood en sticht brand in het gebouw met Bond en Stacey opgesloten in de lift. Bond weet via het dak met Stacey aan de brand te ontsnappen en wordt juichend op straat begroet. Helaas is daar ook een overijverige politieman die Bond wil arresteren voor inbraak, moord en brandstichting. Bond ziet geen andere mogelijkheid dan te ontsnappen aan de agent door een brandweerauto te stelen en Stacey mee te nemen, die ondertussen nu wel zijn ware identiteit weet. Een bloedstollende achtervolging door de straten van San Francisco volgt, met Bond aan een los hangende brandweerladder die hij probeert vast te zetten. Ze weten uiteindelijk te ontsnappen door nog net over een brug te komen die van de politie moest worden geopend. Hun achtervolgers komen te laat.

De volgende dag gaan Bond en Sutton naar de mijn waar Zorin tonnen aan explosieven binnen laat brengen. Vermomd als arbeiders weten ze het terrein binnen te dringen. In de mijn zien ze dat de immense operatie wordt geleid door Zorin zelf, die een enorme ontstekingsmechanisme in de mijnschacht in stelling brengt. In een klein kantoor ziet Stacey een model van Zorin’s Project Main Strike. Ze realiseren zich dat Zorin ontploffingen wil veroorzaken onder meren van de San Andreas en Hayward breukvlakken. Bond realiseert zich dat de grote bom gebruikt zal worden om een geologische barrière open te breken en zo een enorme, dubbele aardbeving te veroorzaken, die extra heftig zal zijn omdat het tijdens springvloed zal gebeuren.

Ze worden ontdekt door Zorin en zijn mannen en zijn genoodzaakt de mijn in te vluchten. Zorin geeft Mayday en enkele anderen opdracht hen te volgen. Dan laat Zorin ondanks de protesten van Conley dat Mayday en vele mijnwerkers om zullen komen, een eerste golf explosieven afgaan. Hierdoor loopt het San Andreas meer leeg in de breuklijn waarbij honderden omkomen. Meedogenloos schiet Zorin vanaf zijn veilige positie eerst Conley neer en opent dan het vuur op de kansloze mijnwerkers die aan het water proberen te ontsnappen.

Bond en Sutton weten aan het water te ontsnappen door in een ventilatieschacht naar boven te klimmen. Mayday probeert hen eest te stoppen, maar als zij zich het verraad van Zorin realiseert gaat ze er al snel toe over Bond te helpen. Stacey klimt op eigen kracht naar boven, terwijl Bond en Mayday achterblijven. Zorin komt ook buiten met zijn helpers Mortner en Scapine en zij ontsnappen met de Zorin zeppelin aan de komende ramp.

Bond en Mayday worstelen om het ontstekingsmechanisme uit de schacht naar buiten te krijgen en zetten hem uiteindelijk op een wagentje op de mijnrails. Omdat de handrem vast slaat is Mayday gedwongen om op de wagen te blijven staan terwijl hij naar buiten rijdt. Zorin, die met de zeppelin positie boven de mijn heeft gekozen ziet Mayday met de bom naar buiten komen en haar omkomen in de explosie, waarbij zijn plannen zijn geruïneerd. Dan ziet hij Stacey in de heuvels die op Bond toe rent die uit de mijn komt. Ondanks de waarschuwingen van Bond merkt Stacey de laag hangende zeppelin niet op en wordt door Zorin aan boord getrokken.

Bond grijpt een touw van de zeppelin en probeert aan boord te klimmen terwijl Zorin hem probeert af te schudden door laag over hoge gebouwen te vliegen. Dan probeert hij Bond tegen de kabels van de Golden Gate Bridge te rammen, maar in plaats daarvan slaat Bond de touwen om de kabels heen en legt het schip zo vast. Sutton valt in de zeppelin Zorin aan, die hierdoor de controle verliest over het roer en het schip laat crashen tegen de Bridge. Stacey vlucht naar buiten en Zorin stuurt Scarpine om Bond uit te schakelen. Terwijl Stacey zich onder de kabels verborgen houdt, gooit Bond na een kort gevecht hem naar beneden. Zorin komt nu zelf ook uit het schip, maar volgt al snel dezelfde weg als Scarpine. Stacey waarschuwt Bond voor Mortner die een bundel explosieven naar buiten wil gooien. Bond gooit snel de touwen los waardoor Mortner terugvalt in het schip. De explosieven gaan binnen in het schip af waardoor deze explodeert. Wanneer Bond en Stacey elkaar bereikt hebben zegt Bond teleurgesteld dat er nu nooit eens een taxi is als je die echt nodig hebt.

In Londen bezoekt Generaal Gogol het kantoor van M en laat hem de Lenin Orde zien, die bestemd is voor Bond. Hem valt als eerste niet Russische burger de eer ten deel de medaille te ontvangen. De Russen zijn verheugd dat Silicon Valley gered is, want wat zou het Russisch onderzoek zonder Silicon Valley moeten? Maar Bond wordt vermist en Miss Moneypenny is radeloos. Q is naar hem op zoek met zijn robot opsporings-apparaat in het huis van Sutton. Niet geheel onverwachts misschien, vindt de robot hen in de douche waar Bond bezig is om een paar puntjes op de i te zetten.