James Bond Films -Alt- Never Say Never Again

 

 
Never Say Never Again
 
Filmmaatschappij:
Warner Bros

Regiseur:
Irvin Kershner

Release:
1983

Speelduur:
134 min.

James Bond dringt een huis binnen om een gekidnappte jonge vrouw te redden. Hij weet de kidnappers te doden en bij het meisje te komen. Helaas vergeet hij dat de gijzelaar gehersenspoeld kan zijn en deze doodt hem. Het blijkt echter om een trainingskamp te gaan, maar M is zeer ontevreden over de conditie en waakzaamheid van Bond en stuurt hem naar een gezondheidskliniek om dit op te vijzelen.

De organisatie SPECTRE onder leiding van Blofeld maakt plannen om te infiltreren in een US Air Forcebasis in Engeland. Een vrouw, Fatima Blush, krijgt de opdracht om Jack Petachi te verzorgen in dezelfde kliniek als Bond verblijft. Tijdens een gepassioneerde nacht van Bond met een verpleegster uit de kliniek, hoort Bond een ruzie. Hij gaat op onderzoek uit en ziet een verpleegster, Fatima, bezig met een patiënt die geheel in doeken is gewikkeld en een apparaat dat gericht is op zijn oog. De patiënt is Jack, die van Fatima de opdracht kreeg om wel mee te werken als hij zijn zuster gezond terug wilt zien. Jackontdekt dat Bond hem ziet en daarom wordt er een aanslag gepleegd op de agent, maar deze weet te ontsnappen.

Jack Petachi krijgt als volgende opdracht terug te keren naar de basis waar hij werkt maar heeft door ingrepen aan de iris van zijn oog hetzelfde toegangsniveau als de president van Amerika. Zo kan hij twee dummy koppen verwisselen in kruisraketten met nucleaire koppen. Deze worden onderschept door SPECTRE. Wanneer Jack Petachi de basis verlaat komt Faima Blush naast hem rijden en gooit een slang in zijn auto. Petachi raakt hierdoor van de weg af en terwijl hij bewusteloos in zijn wagen ligt laat Blush een bom afgaan waardoor de auto in vlammen opgaat.

SPECTRE eist waanzinnige bedragen van de wereld machten met als dreiging de atoombommen af te laten gaan als hun eisen niet worden ingewilligd. M zet zijn 00-agent Bond in voor zijn laatste missie, het terughalen van de atoom wapens. Het onderzoek van Bond begint op de Bahama’s waar de zuster van Jack Petachi, Domino, bij haar beschermer Maximiliaan Largo verblijft op zijn jacht. Bond heeft daar in de haven een veelbelovende ontmoeting met een mooie vrouw, maar ze worden onderbroken door de stuntelige Nigel Small-Fawcet, van de Britse Ambassade, die zijn best doet om onopgemerkt te blijven, maar intussen wel de naam van Bond door de haven laat schallen.

Op het jacht van Largo wordt Domino verrast door de onverwachte komst van haar minnaar die een kostbaar cadeau voor haar heeft. Het is een ketting met een hanger “de tranen van Allah”. Als Domino grapt wat er met de hanger moet gebeuren als zij Largo zal verlaten zegt Largo dat hij dan haar keel zal doorsnijden. Ondanks zijn lach geeft Domino dit een onbehagelijk gevoel, het klinkt niet als een grap.

Op de Bahama’s stuit Bond eerst op Fatima Blush die hem uitnodigt te gaan duiken. Eerst bedrijven ze op de boot de liefde en dan duiken ze de oceaan in. Blush heeft een sonde bevestigd op de uitrusting van Bond waar de haaien op af komen. Bond weet ternauwernood te ontsnappen. Hij wordt opgevist door de jonge vrouw waar hij eerder al een paar woorden mee wisselde. Ze gaat mee naar het hotel van Bond, waar zij ook verblijft waar ze samen de nacht door brengen in haar kamer. Een gelukkige keuze, want als Blush de volgende morgen op het terras zit laat ze een bom afgaan in de kamer van Bond.

MI6 stuurt een assistente voor Bond, Nicole en aangezien Amerika ook er veel belang in heeft dat de atoomwapens terug komen krijgt Bond versterking van CIA man Felix Leiter. Felix gaat met Bond en Nicole naar de villa waar Bond zal verblijven, met in een aanhanger een motor die van Q afkomstig is. Vanaf daar bestudeert Bond het jacht van Largo met een verrekijker. Hij ziet Domino over het dek dansen en later naar vaste wal komen. Ze gaat naar een sportschool en Bond besluit haar te volgen. Hij vindt Domino op een massage tafel en aangezien er nog geen masseur te vinden is, doet hij zich zo voor. Terwijl hij Domino masseert hoort hij haar uit over Largo en hoort dat deze die avond een besloten feest zal geven.

Ondanks dat de gastenlijst beperkt is weet Bond toch op het feest binnen te komen waar hij weer contact zoekt met Domino. Largo onderbreekt hun gesprek en daagt hem uit om tegen hem te spelen in een zelf ontworpen oorlogsspel. Het bizarre aan dit spel is dat de verliezer de pijn van de soldaten op het slagveld voelt. Toch weet Bond het van Largo te winnen en zegt dat hij het hoge bedrag wat hij gewonnen heeft om wilt zetten tegen één dans met Domino. Tijdens die tango licht Bond Domino in over het lot van haar broer en dat Largo het brein is achter dit complot. Nadat Largo grimmig Fatima Blush de opdracht heeft gegeven Bond om te brengen onderbreekt hij de dans van Domino en Bond. Hij nodigt Bond nog wel uit om een bezoek te brengen aan zijn jacht.

Terug in de villa ontdekt Bond dat Nicole gedood is en hij hoort zich snel verwijderende voetstappen. Hij zet de achtervolging in op de motor van Q maar strandt in een loods waar hij wordt opgewacht door een waanzinnige Fatima. Die wilt dat Bond eerst een verklaring zal ondertekenen dat zij de beste minnares is die hij ooit heeft gehad voor zij hem zal doden. Maar Bond gebruikt een pen van Q om te tekenen en deze is ook te gebruiken als wapen. Wanneer Fatima dood neervalt komen ook Leiter en zijn mannen binnen, ze hadden de zaak in observatie.

Zowel Leiter als Bond proberen nu het jacht van Largo te bereiken, maar alleen Bond weet aan boord te komen. Hij wordt schijnbaar hartelijk door Largo begroet die hem een kamer geeft om zich op te knappen. Domino zoekt hem op en in de gymzaal waar Largo hen kan observeren vertelt Domino hem over “de tranen van Allah”, waarvan Bond zegt dat deze helemaal niet zo kostbaar is als Largo wil voordoen. Ook vertelt ze van het onderkomen van Largo in Noord Afrika, in Palmya, waarnaar ze onderweg zouden zijn. Bond probeert een reactie van Largo uit te lokken door Domino te kussen aangezien hij weet dat deze toe kijkt. Dat lukt, Largo slaat de hele gymzaal aan stukken en ondertussen heeft Bond de gelegenheid een boodschap naar Londen te sturen over de bestemming van Largo’s schip.

In Noord Afrika loopt Largo ogenschijnlijk ontspannen met Bond en de doodsbange Domino zijn huis binnen, maar laat dan onmiddellijk alle schijn varen. Hij laat Bond wegbrengen en opsluiten en laat Domino eerst geloven dat hij met haar wilt trouwen. Hij pakt een kostbare vaas en zegt eerst dat dit haar huwelijkscadeau is, maar laat het dan op de vloer kapot vallen. Als Domino hem voor waanzinnig uitmaakt blijkt ook wat zijn werkelijke plannen met haar zijn, hij laat haar verkopen als blanke slavin.

Largo bezoekt Bond nog even en vertelt hem dat hij snel zal vertrekken en dat de eerste bom snel af zal gaan. Omdat hij ervan overtuigd is dat Bond niet zal kunnen ontsnappen vertelt hij ook waar die bom zich bevindt, in Washington. Vanuit zijn hooggelegen cel kan Bond zien hoe Domino voor een groep kopers gebracht wordt en het bieden begint. Door een laser in zijn horloge kan hij zijn boeien doorsnijden en baant zich een weg naar beneden door verschillende bewakers neer te slaan. Op de binnenplaats neemt hij een paard en rijdt daarmee op Domino af. Die reageert snel door bij hem achterop te springen en een wilde achtervolging volgt. Ze kunnen uiteindelijk niets anders dan van de hoge muren te springen, de zee in. Hun achtervolgers lossen nog enige schoten maar zijn er al snel van overtuigd dat ze de sprong niet overleefd hebben. Bond en Domino zijn achter nog wel in leven en worden opgepikt door Felix Leiter op een kleine boot.

Bond laat Leiter direct alarm slaan over de bom in Washington zodat deze aanslag verijdeld kan worden. Zelf gaan ze naar een onderzeeër van de Marine waar Bond en Domino samen een douche nemen en zich hullen in warme badjassen. Ondertussen belt M die zich tot groot vermaak van Domino verontschuldigd omdat Bond zijn handen wel vol zal hebben, maar dat toch de tweede bom gevonden moet worden. De onderzeeër heeft ondertussen het schip van Largo gevonden, maar ze hebben geen idee waar die tweede bom kan zijn. Bond komt op het idee de hanger van Domino die zij van Largo kreeg over de landkaart te leggen en zo kunnen ze de uiteindelijke locatie aanwijzen, olievelden zijn het doelwit van Largo.

Bond zal natuurlijk deelnemen aan de actie om Largo gevangen te nemen en de dreiging van de atoomwapens definitief te elimineren. Domino zegt mee te willen maar dat kan Bond niet toestaan hoewel hij zegt te begrijpen dat Domino op wraak zint. Domino zegt dat dit wel zo is, maar dat ze niet om die wraak bereid is Bond te verliezen. Daarop stelt Bond haar gerust met de woorden dat hij ook niet van plan is om zichzelf te verliezen.

Bij de olievelden gaan Leiter en Bond de ondergrondse grotten in en bespioneren de mannen van Largo. Ze zien dat de bom snel zal afgaan, hij is geactiveerd maar is niet in diezelfde grotten. Er komen meer mensen van Leiter bij en het gevecht wordt aangegaan met de bende van Largo. Bond zelf verlaat deze grot en laat zich naar een andere brengen waar de bom zich wel bevindt. Terwijl hij druk doende is deze uit te schakelen, merkt hij niet op dat Largo zelf ook de grot binnenkomt en hem wil doden. Hij merkt pas op dat er wat gaande is als een derde persoon de grot binnenkomt die met een harpoen Largo doodt. Hij ziet tot zijn verbazing dat dit Domino is. Nu Largo is uitgeschakeld en de bom onschadelijk is zwemmen Bond en Domino weer naar boven.

Na de succesvolle operatie trekken Domino en Bond zich terug in een tropisch resort. Wanneer ze in tuinstoelen liggen worden ze opgeschrikt door vreemde geluiden en Bond ontdekt al snel dat er een insluiper is. Hij weet de blijkbaar onervaren insluiper makkelijk te overmeesteren en gooit hem in het water. Dan ontdekt hij pas dat het de stuntelige Nigel Small-Fawcet is, trekt hem op het droge en verontschuldigd zich. Small-Fawcet brengt een voorstel over van MI6, ze vragen of Bond zijn 007 werkzaamheden weer op zich wil nemen. Bond reageert hier met een kort maar bondig “Nooit!” op wat Domino vraag ontlokt of hij dat wel zeker weet. Bond kust haar alleen nog maar en wilt het duidelijk niet meer over de kwestie hebben.
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *