James Bond Films – Die Another Day

 

 
Die Another Day
 
Filmmaatschappij:
United Artists

Regiseur:
Lee Tamahori

Release:
2002

Speelduur:
132 min.

James Bond leidt een team dat infiltreert in een militaire basis in het Noord Koreaanse Pukchong. Kolonel Tan-Sun Moon is leider van de basis, een leger officier die illegaal handelt in wapens, in ruil voor Afrikaanse conflict diamanten. Bond doet zich voor als wapenhandelaar en heeft zijn koffer met diamanten uitgerust met C4. Hij ontmoet Moon en zijn assistent Zao, die de diamanten aan Moon geeft voor inspectie. Maar tijdens de uitwisseling down load de PDA van Zao de ware identiteit van Bond, wat Zao snel doorgeeft aan Moon. Deze gebruikt dan direct het wapen wat hij op dat moment aan Bond demonstreert om de helikopter waarmee Bond is aangekomen op te blazen.

Moon hoort dat zijn vader, Generaal Moon, de brand op de basis heeft opgemerkt en onderweg is. Daarop geeft hij bevel om de wapens te verbergen en Bond te doden. Zelf slaat hij op de vlucht in een grote hovercraft. Bond laat de C4 ontploffen en ontsnapt in de chaos die dan ontstaat in een andere hovercraft. Hij achtervolgd Kolonel Moon door een mijnenveld waarna Moon, die nog steeds in de hovercraft zit, van een waterval stort. Bond kan zichzelf in veiligheid brengen en gelooft dat Moon dood is. Helaas voor hem duiken er achter hem Noord Koreaanse militairen op onder leiding van Generaal Moon. Die beschuldigd hem ervan zijn zoon gedood te hebben en laat hem arresteren en na martelingen opsluiten.

Na veertien maanden gevangenschap wordt Bond opgehaald en naar buiten gebracht. Hij wordt opgewacht door Generaal Moon en en een vuurpeloton waardoor Bond ervan overtuigd is dat hij ten dood gebracht zal worden. Maar hij krijgt de opdracht zich om te draaien en te gaan lopen. Hij wordt uitgewisseld voor Zao die ondertussen was gearresteerd. Na de uitwisseling wordt Bond verdoofd en naar een Brits fregat in de haven van Hong Kong gebracht, waar hij een zeer grondig medisch onderzoek krijgt. Wanneer hij ontwaakt staat M naast zijn bed die hem inlicht dat zijn 00 status is ingetrokken. De geallieerde troepen zijn ervan overtuigd dat hij tijdens zijn gevangenschap is doorgeslagen en informatie heeft gelekt. Hij is hierdoor niet meer nuttig voor MI6.

Bond is echter vastbesloten om Zao uit te schakelen en uit te zoeken wie hem aan Moon verraden heeft. Hij ontsnapt van het fregat en zwemt naar de kust waar hij zijn intrek neemt in een duur hotel. De manager, Chang, staat direct voor hem garant ondanks het sterk verwaarloosde uiterlijk van Bond. Nadat deze zich weer getransformeerd heeft naar zijn oude charmante uiterlijk meldt er zich een masseuse aan zijn deur. Toch vertrouwd Bond dit niet, wat terecht blijkt. De masseuse is gewapend en in een geheime ruimte zit Chang om Bond te bespioneren. Bond zegt Chang allang te weten dat Chang van de Chinese inlichtingendienst is en roept zijn hulp in om Zao te zoeken. Chang kan hem later vertellen dat Zao is gelokaliseerd op Cuba.

Op Cuba leiden de aanwijzingen die Bond krijgt van Raoul, de manager van een sigarenfabriek, hem naar Los Arganos waar Zoa zou zijn gesignaleerd bij een schoonheidskliniek. Terwijl Bond daar aan het strand de situatie observeert ontmoet hij Giacinta Johnson, die zichzelf Jinx noemt omdat ze ongeluk zou brengen. Bond doet zichzelf voor als ornitholoog en er is een duidelijke wederzijdse aantrekkingskracht tussen de twee. Ze brengen de nacht dan ook samen door, al komt Bond de volgende ochtend tot de ontdekking dat Jinx verdwenen is. Hij ziet haar aan boord stappen van een boot die naar de kliniek vertrekt. James weet dankzij de ‘hulp’ van een andere patiënt van de kliniek ook aan boord te komen en zo ongemerkt op het eiland te komen. Bond vindt daar Zao in een behandelkamer en raakt met hem in gevecht. Ook loopt hij in de kliniek Jinx weer tegen het lijf, die zich heeft voorgedaan als patiënt om binnen te komen. Ze heeft wel de arts gedood die haar hielp en een explosie veroorzaakt. Zao ontsnapt met een helikopter en Jinx duikt in de zee, om weg te zwemmen naar een boot die daar op haar wacht. Bond heeft alleen nog een hanger van Zao die hij van zijn nek rukte en die vol blijkt te zitten met diamanten.

Raoul herkent iedere diamant als conflict diamanten die allen het laser kenmerk dragen van het bedrijf van de Britse biljoenair Gustav Graves. Bond vindt Graves op een scherm club waar hij een les heeft geboekt bij Verity. Verity stelt hem voor aan Graves en zijn assistente en public relations vertegenwoordigster, Miranda Frost, die zich ook Olympisch kampioene schermen mag noemen. Bond gaat een schijnbaar vriendschappelijk gevecht aan met Graves, waar hij één van de diamanten als inzet laat zien. Het wordt een heftig gevecht, waarbij het nodige meubilair van de club sneuvelt en tenslotte door Frost resoluut een einde wordt gemaakt. Graves laat met geveinsde sportiviteit een cheque uitschrijven met de marktwaarde van de diamant en nodigt Bond uit voor een wetenschappelijke demonstratie die hij in IJsland gaat geven.

Bond krijgt een boodschap om naar een verlaten ondergronds spoorstation te komen waar M op hem wacht. In ruil voor de informatie die Bond haar geeft herstelt M zijn 00 status weer. Bond gaat dan ook weer naar Q branche waar hij wordt voorzien van de nieuwste gadgets. Het meest wonderlijke daarvan is wel zijn nieuwe Austin Martin Vanquish die voorzien is van camouflage techniek en daarom door Q de Vanish word genoemt. M spreekt ondertussen op haar kantoor met Frost, die ook een MI6 agent blijkt te zijn die ook onderzoek naar Graves moest doen. Zij heeft weinig kunnen ontdekken maar wordt nu door M meegestuurd naar IJsland, maar niet nadat M haar gewezen heeft op de Casanova trekjes van Bond. Miranda zegt daar zeker bestand tegen te zijn en geen privé banden met collega’s te willen hebben.

Bond ziet Frost weer terug op het ijspaleis van Graves, dat hij speciaal voor de gelegenheid heeft laten neerzetten. Frost vervult daar weer de rol van assistente van Graves. Ook ontmoet hij tot zijn verrassing Jinx weer, die vrolijk vraagt of hij nu de pinguïns aan het bestuderen is. Ondertussen vind er achter de schermen een hereniging als oude vrienden plaats tussen Zao en Graves. Graves vraagt naar zijn vader en vertelt dat Bond geen idee heeft wie hij in werkelijkheid is.

Frost komt Bond en Jinx halen voor de ceremonie, maar er is duidelijk sprake van wrijving tussen de dames wat toch met Bond te maken lijkt te hebben. Graves demonstreert zijn nieuwe spiegel satelliet die hij de naam Icarus heeft gegeven. Een apparaat dat de zonne-energie kan gebruiken en concentreren om gedurende het hele jaar voor zonneschijn en gewassen ontwikkeling te zorgen.

Later die avond gaat Bond op onderzoek uit in het commandocentrum van het ijspaleis maar activeert daar een inbraakalarm. Hij wordt door Frost uit de problemen gered die plotseling opduikt en hem begint te zoenen. Om de indruk te bevestigen dat ze een verliefd stel zijn stelt Bond op zijn kamer voor dat zij beter kan blijven. Ondanks haar belofte aan M geen nauwere betrekkingen met Bond aan te gaan stemt Miranda hier heel gemakkelijk mee in en slaapt zelfs met hem.

Ondertussen is ook Jinx op zoek gegaan in het commandocentrum en zij vindt Zao die de techniek van de kliniek op Isla Los Organos gebruikt om zijn uiterlijk te veranderen. Maar ze wordt door Mr. Kill overmeesterd en op een tafel vastgebonden. Hij wilt een laser gebruiken om haar te doden maar begint haar eerst te martelen. Gelukkig voor haar keert Bond dan terug en samen met Jinx doodt hij Mr. Kill door zijn hersenen te verbranden met de laser. Als hij van Jinx hoort dat Zao apparatuur van de kliniek zou hebben meegenomen weet Bond dat dit niet zo kan zijn. De apparatuur moet hier al zijn geweest en door een ander zijn geweest. Hij realiseert zich nu dat Moon de val van de waterval moet hebben overleefd en zich een nieuwe identiteit, die van Gustav Graves, heeft aangemeten.

Hij stuurt Jinx naar zijn kamer om Miranda te waarschuwen. Jinx heeft hem toegegeven een NCA agente te zijn en hij onthult haar dat Frost een MI6 agente is. Zelf gaat hij op zoek naar Graves. Deze geeft net toe dat hij inderdaadMoon is als Frost binnenkomt. Zij heeft echter Jinx ingesloten en richt haar wapen nu op Bond, zij blijkt de verrader te zijn. Bond gebruikt zijn ring met ultrasone geluiden om de glazen vloer te breken. Hij ontsnapt dan met zijn gecamoufleerde Austin Martin, achterna gezeten door Zao in een Jaguar.door het ijspaleis. Dit smelt in snel tempo omdat Graves nadat hij het verlaten heeft Icarus heeft gebruikt om het te vernietigen. Hierdoor dreigt Jinx die nog steeds opgesloten zit te verdrinken. De jacht eindigt als Bond en Zao uit hun voertuigen zijn en Bond Zao onder een smeltende ijs-kandelaar lokt. De kandelaar stort naar beneden en doodt Zao door zich met de ijspunten in zijn lichaam te boren. Vervolgens gaat Bond op zoek naar Jinx en redt haar van een verdrinkingsdood. Eerst bedankt ze hem door te vragen waar hij zo lang bleef om hem vervolgens te kussen.

Bond en Jinx komen aan de grens tussen Noord en Zuid Korea in een commando centrum waar MI6 en NSA hun tenten hebben opgeslagen. Het is hun duidelijk geworden wat de ware bedoeling van Graves is met de Icarus, hij wil zich met de straal een pad banen door de Gedemilitariseerde Zone. Nadat het mijnenveld is vernietigd kunnen Noord Koreaanse troepen ongehinderd Zuid Korea binnen vallen en de beide landen verenigen. M besluit direct om Bond in te zetten en dan beslist NSA officier Damian Falco die eerst aarzelde dan toch om Jinx met hem mee te sturen.

Bond en Jinx gebruiken experimentele stealth technologie om op de Noord Koreaanse basis te infiltreren en verschuilen zich dan in het vrachtvliegtuig van Graves, waar ook Generaal Moon aan boord is. Die weet niets van de nieuwe identiteit van zijn zoon, hij weet niet beter dan dat hij is omgekomen tijdens de achtervolging van Bond. Wanneer hij achter de plannen van Graves komt richt hij zijn wapen op Graves in een poging de vrede tussen Noord en Zuid Korea te handhaven. Wanneer Graves hem vraagt of hij zijn eigen zoon zou doden zegt Moon dat zijn zoon lal lang geleden verloren heeft. Graves draagt een speciaal harnas waarmee hij niet alleen de Icarus op afstand kan besturen maar hem ook het vermogen tot elektrocutie geeft. Graves gebruikt deze bewapening om zijn vader te ontwapenen en hem vervolgens neer te schieten.

Bond is op zoek naar Graves maar wordt gedwarsboomd door één van zijn soldaten die hem aanvalt. Bond schiet hierbij door een raam waardoor de cabine druk wegvalt. Jinx die ondertussen de piloot heeft uitgeschakeld en het roer heeft overgenomen weet het toestel weer stabiel te krijgen. Dan wordt ze verrast door Frost die haar dwingt het toestel opde automatische piloot te zetten. Terwijl ze datdoet verlegt Jinx ook de koers van het toestel zodat het direct in de straal van de Icarus zal vliegen. Tussen Jinx en Frost ontstaat een heftig gevecht waar Jinx Frost doodt door met een mes in de borst te steken

Graves weet Bond in een gevecht te verslaan waarna hij met een parachute wil ontsnappen. Bond trekt aan het koord van de parachute waardoor die zich al in het toestel opent. Graves wordt hierdoor naar buiten getrokken en in één van de motoren gezogen waardoor de Icarus sluit. Bond vindt Jinx bij de dode Frost die denkt dat ze verloren zijn. Bond geeft niet zo snel op en neemt haar mee naar een laadruimte waar behalve auto’s ook een helikopter staat. Ze ontsnappen van het toestel dat steeds verder uiteen valt maar beleven hachelijke momenten als de helikopter niet wil starten. Jinx roept vertwijfeld dat ze hem toch had gewaarschuwd dat ze ongeluk bracht om daar met galgenhumor aan toe te voegen dat ze tenminste rijk zullen sterven. De helikopter ligt bezaaid met diamanten. Dan slaat de motor toch aan en kunnen ze zich in veiligheid brengen.

MI6 en de NSA hebben opgemerkt dat de Icarus stopte maar er is geen spoor van hun agenten te bekennen. Miss Moneypenny heeft het heel moeilijk met de verdwijning en zit huilend achter haar bureau als Bond dan toch het kantoor binnen wandelt. Of het komt omdat hij haar verdriet opmerkt of omdat het er eens van moest komen is niet duidelijk, maar opeens kust Bond Moneypenny hartstochtelijk en tilt haar zelfs op haar bureau. Helaas voor Moneypenny blijkt dit alleen maar een droom en wordt ze door Q naar de harde werkelijkheid terug geroepen.

Wat Moneypenny niet weet is dat de helikopter met Bond en Jinx veilig is geland en dat Bond en Jinx in een strandhuisje op bed liggen. Ze hebben de diamanten uit de heli gehaald en Bond strooit diamanten over Jinx buik en laat ze in haar navel vallen. Jinx smeekt om dit nog lang te laten duren maar Bond waarschuwt haar dat ze uiteindelijk de diamanten terug moeten brengen. Uiteindelijk, want eerst nemen ze nog tijd voor elkaar.