James Bond Films – Dr No

 

 
Dr. No
 
Filmmaatschappij:
United Artists

Regiseur:
Terence Young

Release:
1962

Speelduur:
110 Min.

Op Jamaica verlaat Commander John Strangways zijn bridge vrienden in de Queens club omdat hij naar buiten geroepen wordt. Hij waarschuwt nog om niet met de kaarten te gaan rommelen, maar zijn vrienden zien hem niet meer terug komen. Wat ze niet weten is dat hij buiten is omgebracht en in een auto is afgevoerd. Even later wordt zijn secretaresse, die net een bericht naar MI6 in Londen wilde versturen door dezelfde drie mannen die Strangways doodde wordt overvallen, gedood en ook meegevoerd.

Commander James Bond wordt uit een kaartspel geroepen met de mooie Sylvia Trench en krijgt zijn orders van M. Strangways deed onderzoek naar het mogelijk verstoren van raketlanceringen van Amerika en Bond moet zijn verdwijning onderzoeken. Zijn oude wapen, een Baretta, moet hij vervangen voor een Walter PPK, waar hij niet zo blij om is. Bond vertrekt iets later naar Jamaica dan M had gewild, hij heeft eerst nog een romantische ontmoeting met de mooie Sylvia.

Op het vliegveld ziet Bond dat hij twee achtervolgers heeft, een knappe jongedame en een man met een zonnebril. Ook vertrouwd hij het niet dat hij met een auto wordt opgepikt en dat wantrouwen blijkt terecht. Voordat Bond deze Jones kan laten praten slikt hij cyaankali en rijdt Bond zelf maar naar het huis van gouverneur Pleydell-Smith met het lichaam van Jones op de achterbank.

Pleydell-Smith zegt Bond hem die avond nog voor te zullen stellen aan de bridge vrienden van Strangways, maar eerst wilt hij het huis van de vermiste Commander doorzoeken. Hij vindt daar een opdracht aan professor Dent om bodem monsters te onderzoeken. Die avond op de club hoort hij dat Strangways veel uit varen ging met een lokale visser en Bond gaat de volgende dag direct deze Quarrel opzoeken.

Quarrel vertrouwd Bond niet en probeert hem met Puss Feller, een eigenaar van en strandtent, in de val gelokt. Bond weet hen te overmeesteren, maar krijgt dan een pistool in zijn rug van zijn achtervolger van het vliegveld met de zonnebril. Dit blijkt Felix Leiter te zijn, een CIA agent, die Quarrel en Feller duidelijk maakt dat Bond aan hun kant staat.

Die avond in de tent van Feller hoort Bond dat Strangways bijna alle eilanden heeft afgezocht, alleen niet het verboden Crab Key, dat van de Chinese Mr. No is. Het meisje dat Bond achtervolgde op het vliegveld duikt ook weer op en probeert een foto van Bond te maken. Bond pakt het filmrolletje af en laat het meisje gaan.

Bond gaat de volgende morgen naar het kantoor van Dent en vraagt of er wat speciaals was met de bodem monsters die Dent moest onderzoeken, wat Dent ontkent. Wel gaat Dent na het vertrek van Bond naar Crab Key, waar hij een ontmoeting heeft met Dr. No. Die is boos dat Bond nog leeft en zegt dat hij Dent verantwoordelijk houdt als Bond naar het eiland komt. Dent moet een kooi meenemen.

Die nacht wordt Bond opgeschrikt omdat hij een giftige spin door zijn bed ziet kruipen, waarschijnlijk de bewoner van de kooi die Dent mee moest nemen. Bond weet het ondier te doden. De volgende morgen wilt hij op het kantoor van de gouverneur dossiers van Strangways ophalen, maar die zijn volgens Pleydell-Smith’s secretaresse, Miss Tarot, onvindbaar. Wel heeft de gouverneur een pakketje voor hem uit Londen en maakt Bond een afspraakje met Miss Tarot voor die middag.

Het pakketje blijkt de door Bond gevraagde geigerteller te bevatten en daarmee ontdekt hij dat de bodemmonsters van Crab Key niet zo onschuldig zijn. Ze zijn radioactief en Bond wilt daarom naar Crab Key. Maar daar heeft hij Quarrel voor nodig, die maar moeilijk over te halen is. Hij is net als de rest van de bevolking bang voor wat er allemaal op het geheimzinnige eiland gebeurd.

Terug in zijn hotel wacht Bond een telefonische boodschap. Miss Tarot vraagt hem naar haar huis in de bergen te komen. Bond gaat op de uitnodiging in, maar wordt achtervolgd. Hij weet zijn achtervolgers met de auto van de bergen af te drukken en belt later aan bij Tarot. Die is verbaasd hem te zien en heeft direct ook een geheimzinnig telefoontje waarin ze beloofd Bond een paar uur bezig te houden.

Na een intiem samenzijn zegt Bond dat hij een taxi bestelt om uit eten te gaan, maar in werkelijkheid komt er een politieauto voorrijden. Bond loodst haar de wagen in en zegt haar in aarest te nemen. De verraste Tarot is natuurlijk woedend. bond wacht in haar huis de komst van Dent af. Deze denkt Bond te kunnen doden, maar nadat Bond van hem gehoord heeft dat Strangways dood is, is het Bond die Dent dood.

Quarrel vaart Bond en Leiter in het donker naar Crab Key, maar de laatste gaat diezelfdeavond nog terug. De volgende morgen ontmoet Bond de mooie Honey Rider die op het strand schelpen verzameld. Ze is zich niet bewust van het gevaar waarin ze verkeert, maar al snel nadert een boot die het vuur op hen opent. Aangezien de boot van Honey kapot geschoten is moet ze wel bij Bond en Quarrel blijven. Ze worden verder opgejaagd door mannen met honden, maar denken uiteindelijk een schuilplaats te vinden.

Ook daar worden ze gevonden en dan verschijnt De Draak, waar de lokale bevolking zo bang voor is. Het blijkt een zwaar bewapende tank op rupsbanden te zijn en tot afschuw van Bond en Honey wordt Quarrel voor hun ogen levend verbrand. Zelf worden ze gevangen genomen en in een ontsmettingskamer volledig schoon gespoeld van radio activiteit. Daarna worden ze naar luxueuze kamers gebracht door twee vriendelijke verpleegsters. Ook staat er een ontbijt, maar het is een vergissing van Bond om de koffie te drinken. Er zit een zwaar slaapmiddel in en beiden raken direct bewusteloos.

Wanneer ze weer ontwaken kleden Bond en Honey zich en dan worden ze door de verpleegster Rose gehaald voor een diner met Dr. No. Bond pleit ervoor om Honey, die niets met de geheime dienst of de CIA te maken heeft buiten de zaak te laten. dr. No gaat hier schijnbaar welwillend op in en laat haar, ondanks de protesten van Honey die bij James wil blijven,door bewakers wegbrengen.

In het gesprek dat volgt blijk dat Dr. No inderdaad de lanceringen van raketten tegen wilt gaan en dat Strangways door zijn bemoeienis uit de weg is geruimd. No vertelt verder dat hij voor de organisatie SPECTRE, een organisatie die ten doel heeft de wereld te domineren. No wordt weg geroepen en nadat zijn bewakers Bond bewusteloos hebben geslagen wordt hij opgesloten.

Nadat hij bij bewustzijn is gekomen weet Bond uit zijn cel te ontsnappen en vermomd als medewerker door te dringen in het hart van de controlekamer. Daar kan hij de nucleaire reactor die het complex van Dr. No van stroom voorziet overladen. Daardoor ontstaat een grote chaos van vluchtende mensen omdat het complex dreigt te exploderen. Bond heeft nog een man op man gevecht met Dr. No die Bond beslecht door hem in de lift te dwingen die uitkomt in het koelvat van de reactor.

Bond zoekt verbeten naar Honey, die in een cel geboeid opgesloten zit. Bond bevrijdt haar en buiten springen ze in een kleine boot. Daar zat al iemand in maar die wordt door Bond overboord gezet. Terwijl James en Honey wegvaren explodeert het complex op Crab Key en het gaat in vlammen op.

Probleempje lijkt wel te zijn dat de benzine van de boot op is, maar Bond lijkt zich wel te vermaken met Honey. Het duurt niet lang, want er verschijnt een politieboot met Felix Leiter aan boord. Er wordt een touw toegegooid om hen te slepen, maar Felix ziet wel dat Bond niet zo´n haast heeft. Terwijl James Honey vurig kust knoopt hij het touw weer los en het bootje blijft rustig dobberend achter.