James Bond Films – For Your Eyes Only

 

 
For Your Eyes Only
 
Filmmaatschappij:
United Artists

Regiseur:
John Glen

Release:
1981

Speelduur:
127 min.

Nadat James Bond een bezoek heeft afgelegd bij het graf van zijn vermoorde vrouw wordt hij opgepikt door een helikopter. Die komt niet zoals hem was verteld van MI6, maar van zijn aartsvijand Blofeld, de moordenaar van zijn vrouw Theresa. De helikopter wordt door Blofeld met een afstandbediening bestuurd die voor eens en voor altijd af wil rekenen met Bond. Deze weet echter toch weer de controle over de heli te herwinnen en pikt Blofeld met rolstoel en al op. Bond dumpt Blofeld boven een hoge fabrieksschoorsteen en het schreeuwen wat de man doet als hij in de diepte stort is het laatste wat we van hem horen.

In de Griekse wateren loopt de vissersboot St. Georges op een oude marine mijn en zinkt. Het schip blijkt een Brits spionage schip te zijn die is uitgerust met Automatic Targeting and Attack Communicator, oftewel het ATAC systeem. De Britten zetten de marine archeoloog Sir Timothy Havelock in om het wrak op te sporen en de ATAC te bergen voor de Russen er de hand op kunnen leggen. Generaal Gogol is al van het verongelukken van de St. Georges op de hoogte en zet zijn contact in Griekenland in.

De dochter van de Havelocks, Melina, brengt een bezoek aan haar ouders op hun schip. De man die haar per watervliegtuig op het schip afzet opent het vuur voor hij vertrekt en doodt daarbij het echtpaar Havelock. Melina kan de schutter identificeren als ene Gonzales en Bond krijgt na een korte briefing opdracht op onderzoek in zijn villa te gaan. Hij dringt daar binnen en ziet dat Gonzales een betaling ontvangt van een onbekende, bleke man. Bond wordt gevangen en Gonzales geeft opdracht hem te doden. Gonzales wordt op dat moment zelf door een pijl getroffen en sterft. De pijl blijkt van Melina Havelock te komen en zij weten samen te ontsnappen tijdens een bizarre achtervolging in de gammele Citroën 2CV van Melina.

Door de identigraaf van Q te gebruiken wordt de man herkent die Gonzales betaalde. Het blijkt ene Locque te zijn en Bond reist af naar Cortina d’Ampezzo om hem te zoeken. Het MI6 contact daar is Luigi Ferrara die hem bij Aris Kristatos brengt. Ze maken kennis bij een ijsbaan waar de pupil van Kristatos, de jonge Bibi, getraind wordt. Kristatos vertelt dat Locque in dienst is van Milos Columbo, zijn oude vriend en zakenpartner. Columbo zou op het slechte pad zijn geraakt en crimineel zijn geworden. Kristatos vertelt nog dat Columbo witte duiven als symbool gebruikt, wat hij satirisch noemt. Bibi komt naar hen toe en is zo gecharmeerd van Bond dat ze Kristatos overhaalt te regelen dat hij haar die middag mee zal nemen naar een sportevenement.

Bond verlaat de ijsbaan en loopt door Cortina, waar hij tot zijn verrassing Melina weer ziet lopen. Hij volgt haar, maar ziet dan dat een groep motorrijders een aanslag op haar willen plegen. Hij weet dit te voorkomen, zet haar in een koets en brengt haar naar het station. Melina protesteert, ze wil wraak nemen op Locque voor de moord op haar ouders. Bond kan haar toch overhalen het om aan hem over te halen en zelf terug te keren naar de Triana, het jacht van haar ouders.

Tot schrik van Bond vindt hij op zijn hotelkamer de jonge Bibi in zijn bed. Hij weigert haar aanbod en neemt haar mee naar het sportevenement zoals hij had beloofd. Na enige tijd neemt hij afscheid, maar wordt gevolgd door een groep motorrijders onder aanvoering van Erich Kriegler, het idool van Bibi. Het is duidelijk een aanslag op zijn leven en het kost de nodige moeite hen af te schudden.

Hij keert ‘s avonds met Ferrara die in de auto wacht terug naar de ijsbaan en vraagt Bibi over Kriegler waardoor het meisje zich gevleid voelt omdat ze denkt dat Bond jaloers is. Bibi wordt meegenomen door haar coach en er komen ijshockeyers het is op. Ook deze proberen hem om te brengen, wat weer mislukt. Terug bij de auto ziet hij dat Ferrara wel gedood is. In zijn hand houdt hij een speld met een witte duif geklemd, het teken van Columbo. De volgende dag zoekt hij Melina op en vraagt of zij weet of haar vader al een spoor had gevonden van de St. Georges. Het meisje bekent dat zij sinds de dood van haar ouders het niet meer op heeft kunnen brengen de werkkamer van haar vader binnen te gaan.

Bond ontmoet die avond Kristatos weer, nu in een casino, waar hij hem wijst op Columbo, de eigenaar. Columbo is in het gezelschap van zijn minnares Gravin Lisl von Schlaf, maar de twee krijgen ruzie en de Gravin vertrekt. Bond volgt haar en biedt aan haar thuis te brengen. Bond snapt al snel dat de ruzie fake was om Lisl met hem in contact te brengen. Maar de Gravin is erg gecharmeerd van de 007 agent en na een romantische nacht lopen ze samen het strand op. Daar verschijnt plotseling Locque weer die met zijn buggy Lisl aanrijdt en vermoord. Uit de zee komen mannen in duikpakken tevoorschijn die Loque op de vlucht jagen. Bond buigt zich over Lisl en ziet te laat dat de mannen witte duiven als embleem op hun pakken dragen.

Hij wordt door hen neergeslagen en bij Columbo gebracht. Hij is erg wantrouwig jegens Columbo, maar die weet hem tenslotte toch duidelijk te maken dat niet hij, Columbo, maar Kristatos de crimineel is waarbij Locque in dienst is. Columbo neemt Bond mee naar een pakhuis van Kristatos waar ze opium vinden en duikuitrustingen, wat erop wijst dat Kristatos op zoek is naar de St. Georges. Buiten duikt Locque weer op, die door Bond achtervolgd wordt en tenslotte met zijn auto in een ravijn stort.

Bond keert terug naar de Triana en Melina en zoekt samen met haar in de aantekeningen van haar vader, die in een apart steno schrift zijn die alleen zij kan lezen. Ze vinden aanwijzingen over de locatie van de St. Georges en besluiten zoveel mogelijk bemanningsleden vrij te geven en te gaan duiken. Zodra ze bij St. Georges in het water gaan wordt dit opgemerkt door Kristatos, die hen volgt. Bond en Melina vinden de ATAC, maar worden overvallen door duikteams van Kristatos.

Toch weten ze met de ATAC boven te komen, maar worden daar opgewacht door Kristatos die hen bedankt voor het ophalen van de apparatuur en het van ze afneemt. De twee worden aan elkaar vastgebonden en in het water geslingerd. Terwijl de boot op hoge snelheid vaart worden zij daar achteraan getrokken. Toch weten ze zich los te maken door de touwen langs scherpe rif randen te schuren. Ze houden zich onder water verborgen waar ze uit eerder achtergelaten zuurstoftanks kunnen ademen. Kristatos denkt dat ze door de haaien zijn gepakt en vertrekt. Bond en Melina komen weer boven en gaan de Triana op.

Bond en Melina vrezen dat ze het spoor definitief kwijt zijn, Kristatos kan de ATAC overal ter wereld naar toe brengen. Totdat Max, de papegaai van de Havelocks, zijn snavel opent. Kristatos en zijn mannen waren aan boord van de Triana en Melina vertelde Bond al dat Max alles herhaalt wat hij hoort. Nu hoort Max hen over de ATAC en de papegaai zegt steeds “ATAC naar St. Cyril’s, ATAC naar St. Cyril’s!” het enige probleem is nu nog dat er honderden plaatsen met die naam zijn, maar Bond weet aan wie hij moet vragen naar welk St. Cyril’s Kristatos heen zou gaan.

Columbo brengt Bond en Melina met enkele van zijn mannen naar het klooster St. Cyril’s waar Kristatos zich inderdaad genesteld heeft. Hij wacht ongeduldig op een helikopter en een generaal die daarin zou moeten zitten. Zijn pupil Bibi is helemaal niet tevreden om hier te moeten zijn en protesteert dat ze weg wil. Kristatos beschuldigd haar coach Jacoba Brink ervan Bibi tegen hem opgezet te hebben en beloofd later met haar af te rekenen.

Ondertussen beklimt Bond de steile berg waarop St. Cyril’s gelegen is. Hij wordt ontdekt door Apostis, één van Kristatos’ handlangers die hem probeert naar beneden te laten storten. Dit mislukt doordat Bond hem doodt en de 007 agentbereikt de top waar hij de liftmand in werking zet waarmee hij de anderen naar boven haalt. Ze stuiten op Jacoba Brink en Bond biedt haar aan te helpen vluchten met Bibi als zij hen helpt Kristatos te vinden. Bibi is haar coach kwijt en is bang dat Kristatos haar iets heeft aangedaan.

Brink neemt Bond, Columbo en zijn mannen mee, maar nog voor ze naar binnen kunnen gaan ontstaat een gevecht met de helpers van Kristatos. Ook Kriegler blijkt hierbij te zijn die zich op Bond stort. Ze vallen door een raam naar binnen en komen in de ruimte waar Kristatos en Bibi zich bevinden. Het gevecht tussen Bond en Kriegler gaat gewoon door terwijl Kristatos toekijkt.De helikopter waar Kristatos op wachtte arriveert en blijkt de Russische generaal Gogol aan boord te hebben. Bond gooit Kriegler uit een raam en die stort reddeloos naar beneden. Kristatos spoedt zich naar de helikopter, op de hielen gezeten door Bond die moet voorkomen dat Gogol de ATAC in handen krijgt.

Daarbuiten staat Melina, die met haar kruisboog Kristatos wil neerschieten, wat Bond probeert te verhinderen. Ze zien niet dat Kristatos een mes trekt en die naar Bond wil werpen, maar gelukkig wordt dit wel opgemerkt door Columbo. Hij gooit een mes in de rug van Kristatos die dood op de grond neerzakt.Bond pakt de ATAC en doet alsof hij dit aan Gogol wil overhandigen. In plaats daarvan smijt hij het de berg af met de woorden, “Dit is ontspanning kameraad, wat ik niet heb, zal jij ook niet hebben!” Gogol neemt het sportief op en vertrekt onmiddellijk weer. Wanneer Bond en Melina omkijken naar Columbo zien ze hoe Bibi en Brink bezorgd bij Columbo zitten om zijn wonden te verzorgen. Dit ontlokt Bond de opmerking dat Bibi zo te zien weer een nieuwe sponsor heeft gevonden.

Bond en Melina keren terug naar de Triana, waar ze een romantische nacht willen doorbrengen. MI6 is echter op de hoogte van hun verblijfplaats en er is een telefonische verbinding gelegd met Downing Street 10, vanwaar Premier Thatcher Bond persoonlijk wil bedanken. Bond en Melina hebben hier helemaal geen zin in en besluiten tot een nachtelijke zwemfestijn. Bond heeft zijn horloge met telefoon over de standaard gehangen waar Max zit. Die roept steeds enthousiast Bond in de telefoon, zodat de premier denkt met Bond te spreken. De minister van Defensie en M schrikken als de papegaai ineens om kusjes begint te vragen en vragen zich af waar Bond mee bezig is. De verbinding wordt snel verbroken en Bond heeft eindelijk met Melina het rijk alleen.