James Bond Films – From Russia With Love

 

 
From Russia With Love
 
Filmmaatschappij:
United Artists

Regiseur:
Terence Young

Release:
1963

Speelduur:
115 min.

In de tuinen van een groot landhuis wordt James Bond achtervolgd door SPECTRE sluipmoordenaar Red Giant. Giant brengt 007 om met een wurgkoord en wordt daarmee gefeliciteerd. Dan wordt het masker van het slachtoffer getrokken en het blijkt niet om Bond te gaan. Het was een oefening.

Schaakgrootmeester Kronsteen vertelt Blofeld, de leider van SPECTRE, zijn plan om Russen en Engelsen tegen elkaar uit te spelen. Dit door de Lektor, een vertaalmachine, van de Russen te stelen en het weer aan hen terug te verkopen en de schuld bij de Engelsen te leggen. Dit moet gebeuren doordat een Russische overloper de machine zal aanbieden aan de Britse Geheime Dienst die er zijn agent James Bond op zal zetten. Blofeld geeft bevel om Bond tijdens de operatie een uiterst pijnlijke dood te laten sterven uit wraak voor het doden van Dr. No en het doorkruisen van diens plannen.

Voormalig SMERSH medewerkster Rosa Klebb wordt belast met de uitvoering van het plan. Ze kiest de mooie Tatiana Romanova uit om Bond te benaderen omdat de bewondering van Bond voor mooie vrouwen overal bekend is. Red Giant wijst ze aan als moordenaar.

Tot teleurstelling van Sylvia Trench, de vriendin van James Bond, wordt hij uit een romantisch samenzijn bij M geroepen. Hij hoort in Londen dat Tatiana Romanova hen een Lektor aangeboden heeft, die ze alleen aan hem, James Bond, wil geven. Bond reist af naar Istanbul, maar krijgt van Q nog een aardig speeltje mee, een koffer die explodeert wanneer je het niet op de juiste manier opent. In Istanbul wordt Bond van het vliegtuig gehaald door een zoon van de plaatselijke Chef van de Britse Geheime Dienst, Ali Karim Bey. Bond merkt wel op dat ze worden gevolgd door de Bulgaarse Geheime Dienst, maar niet dat Red Giant ook van de partij is.

In zijn hotel merkt Bond al snel op dat zijn kamer vol is gebouwd met afluisterapparatuur en vraagt daarom een andere. Volgens de receptioniste is alleen de bruidsuite nog beschikbaar, die Bond dan neemt.

In het kantoor van Bey vindt een explosie plaats, waarbij deze zou zijn omgekomen als hij aan zijn bureau had gezeten. Terwijl zijn medewerkers opruimen neemt Bey Bond mee naar de catacomben die zich uitstrekken tot onder het Russische consulaat. Daar ziet Bey ook een oude vijand, Krilencu, die zo te zien nu een opdracht verprutst heeft.

Nadat ze uit de catacomben komen neemt Bey Bond mee naar een zigeuner feest, alleen zijn daar de gemoederen tussen twee jonge zigeuner vrouwen zo hoog opgelopen, dat ze letterlijk vechten om de gunsten van de zoon van zigeuner hoofdman. Tijdens dat gevecht is er opeens een inval van Krilencu met zijn helpers, die het zoals Bond later zegt het op Bey gemunt hadden. Bond redt Bey het leven waarvoor hij behalve de dankbaarheid van Bey ook die van de zigeuner hoofdman krijgt. Bond vraagt dan als gunst het gevecht van de vrouwen te stoppen. De zigeuner hoofdman stemt in, maar dan moet Bond maar beslissen wie van de twee met zijn zoon moet trouwen.

De volgende avond zoeken Bond en Bey Krilencu op die met een list naar buiten wordt gelokt. Ondanks dat hij gewond is aan zijn arm is door het gevecht van die avond ervoor staat Bey erop Krilencu zelf te doden. Hij neemt het wapen van Bond en schiet de man met één kogel dood.

Wanneer Bond in zijn hotelkamer terugkeert vindt hij daar Tatiania wachtend in zijn bed. Bond begint direct over de Lektor, maar Tatiana beslist dat zaken tot morgen moeten wachten. Bond geeft zich over aan het onvermijdelijke en de twee bedrijven de liefde. Wat beiden niet weten is dat Red Giant en Rosa Klebb hier filmopnamen van maken.

De volgende dag smokkelt Tatiana op verzoek van Bond een plattegrond van het consulaat naar buiten, die ze voor hem achterlaat op de Hagia Sophia. De plattegrond wordt al opgepakt door een Bulgaarse agent van hun veiligheidsdienst voor Bond dit kan doen. Red Giant, die Bond al dagenlang volgt, schiet de agent ongezien door Bond dood. Wanneer Bond neerknielt bij het lichaam van de Bulgaar vindt hij daar de plattegrond.

Nu ze de plattegrond in hun bezit hebben plannen Bond en Bey de diefstal van de Lektor uit het consulaat. Bond gaat de lobby binnen en laat er explosieven afgaan. Hij maakt gebruik van de chaos die ontstaat door Tatiana op te zoeken en met haar en de Lektor naar buiten te vluchten. Ze gaan naar de Orient Express, maar voor ze daar instappen ziet Tatiana Benz lopen, een Russische agent.

Bey is ook in de Orient Express en geeft Bond en Romanova valse paspoorten. Ze reizen als het pas getrouwde echtpaar Summerset op hun huwelijksreis. Bey heeft Benz ook gezien en besluit hem met Bond een bezoekje te brengen. De man wordt vastgebonden en Bey blijft bij hem om hem te bewaken. Bond brengt een gezellige middag met Tatiana door, maar neemt haar om zes uur mee naar de restauratiewagen waar hij had afgesproken met Bey. Rond die tijd zou de trein ook een stop maken waar ze de Lektor over zullen dragen aan een zoon van Bey.

Op de gangen wordt Bond echter gewaarschuwd door een conducteur dat er iets vreselijks is gebeurd. Bey en Benz zijn beiden vermoord. Bond verhoort Tatiana vrij hardhandig, maar het meisje kan niets anders zeggen dat ze niets weet en dat ze van James is gaan houden. De zoon van Bey ziet de trein nu ook voorbij denderen zonder de afgesproken stop te maken.

Pas in Belgrado kan Bond de jongeman spreken en hem het slechte nieuws over zijn vader vertellen. Bond vraagt hem om te zorgen dat Captain Nash in Zagreb in de Orient Express zal stoppen. Nash komt inderdaad naar Zagreb, maar wordt onderschept door Giant. Giant stelt zich bij Bond voor als Nash en in de trein zegt hij eerst een hapje te willen eten. Bond is wel wat achterdochtig, vooral als hij ziet dat ‘Nash’ iets in de wijn van Tatiana doet, waardoor het meisje zwaar verdoofd wordt.

Nash verklaart dit door te zeggen dat hij wel een vluchtroute heeft, maar dat dit maar ruimte heeft voor één persoon. Bond accepteert deze uitleg, maar als hij zich even over een plattegrond buigt slaat Giant hem neer. Wanneer hij weer bij bewust zijn komt is hij geboeid en doet Giant hem triomfantelijk het hele plot uit de doeken.

Bond begrijpt nu dat de Russische en Engelse geheime dienst tegen elkaar uit zijn gespeeld door SPECTRE en dat alle moorden, ook die op Bey en Nash, zijn gepleegd door Giant. Als laatste moet Giant Bond nog op een vernederende pijnlijke manier ombrengen en er vandoor gaan met de Lektor. Onder het mom van te willen betalen voor een laatste sigaret laat Bond Giant zijn koffer openen. Dit is de koffer van Q, die explodeert in het gezicht van Giant. Er ontstaat een gevecht tussen de twee, maar Bond weet uiteindelijk zijn tegenstander te doden met diens eigen wurgkoord.

Met de nog half bewusteloze Tatiana op sleeptouw vlucht Bond van de trein en gebruikt het vluchtplan van Nash, dat echter overgenomen was door Giant en zijn handlangers. Doordat deze Bond zien in de auto achtervolgen ze hem met een helikopter waaruit explosieven worden gegooid. Bond weet degene die gooit te schieten waardoor het explosief in de helikopter zelf tot ontploffing komt, waardoor het toestel in een vlammenzee neerstort.

Uit woede dat het plan van Kronsteen heeft gefaald doodt Blofeld de man met een snelwerkend gif. De geschrokken Klebb krijgt te horen dat ze nog een laatste kans krijgt om Bond te doden en de Lektor te bemachtigen. Klebb beseft dat haar hetzelfde lot zal wachten als Kronsteen wanneer ze faalt en zweert ze dat ze in deze opdracht zal slagen. Bond en Romanova vluchten verder met een boot, maar nu worden ze achtervolgd door een vloot schepen van SPECTRE. Bond gooit benzinevaten overboord en doet alsof hij zich over wil geven. Wanneer de boten dicht genaderd zijn goot hij vuur bij de vaten en de schepen van SPECTRE zijn kansloos in de vuurzee.

Bond en Romanova komen weer in het hotel in Venetie, waar Bond contact opneemt met M op het hoofdkwartier in Londen. Ineens zijn hij en Tatiana er zich van bewust dat het kamermeisje dat binnenkwam Rosa Klebb is. Even lijkt het erop dat Tatiana haar kant kiest, maar wanneer Klebb op het punt staat Bond te doden, grijpt ze in. Er ontstaat een gevecht tussen Bond en Klebb, maar het is tenslotte Romanova die haar dood schiet.

James en Tatiana varen in een gondel door Venetie. Bond herinnert zich opeens dat Giant in de trein ook vertelde over de film die hij en Klebb maakten van de liefdesnacht van Tatiana en hem. Nadat hij Giant had gedood had hij de film meegenomen. Hij neemt Tatiana in zijn armen en terwijl hij haar liefdevol kust laat hij de film in het water zakken terwijl hij het nonchalant na zwaait.