James Bond Films – GoldenEye

 

 
GoldenEye
 
Filmmaatschappij:
United Artists

Regiseur:
Martin Campbell

Release:
1995

Speelduur:
124 min.

Bij de Arkangel Chemische Wapen Faciliteit in de USSR rent een in zwart gehuld eenzaam figuur over een dam om na een bungee sprong in het onderzoekslab te landen. De man, James Bond, dringt via de toiletten naar binnen maar wordt snel gestopt door een man die een wapen op hem richt en hem in het Russisch toespreekt. Bond antwoord dat hij alleen is en dan blijkt de man Alec Trevelyan, agent 006, te zijn. Samen zoeken ze de chemische labs op en beginnen ze explosieve ladingen te plaatsen.

Maar dan worden ze betrapt en zitten ze opgesloten in een opslagruimte met grote gastanks. Het vuurgevecht wordt gestopt door de komst van Generaal Ouromov die Trevelyan gevangen neemt. Als Bond zich niet overgeeft maar in plaats daarvan de timers van de bom reset schietOuromov Trevelyan neer. Bond weet verborgen achter een trolley met containers de ruimte over te steken, waar vanOuromov niet op geschoten mag worden. Hij ontsnapt over en loopband terwijl sommige van zijn achtervolgers worden bedolven onder de naar beneden vallende containers.

Buiten gaat het gevecht met bewakers verder en wordt Bond achtervolgd door motorrijders. Hij ziet kans om in een klein vliegtuig te komen maar tijdens een worsteling met de piloot vallen beide mannen uit het toestel. Bond gaat op een motor achter het toestel aan en het lukt hem om vanaf een vrije val in het toestel te komen. Net op het moment dat alles verloren lijkt vindt hij de controle over het toestel terug en ontsnapt van de Arkangel faciliteit terwijl deze in vlammen en explosies opgaat.

Negen jaar later rijdt Bond in zijn Austin Martin DB5 door de heuvels boven Monter Carlo met de psychologe Caroline die hem moet evalueren. De aandacht van Bond wordt getrokken door een mooie vrouw in een rode Ferrari F355 en de twee rijden een levensgevaarlijke race, tot afgrijzen van Caroline die doodsbang is. Ondertussen flirt Bond vrolijk verder met Caroline ondanks dat hij een groep wielrenners bijna de dood injaagt en de Ferrari van de weg rijdt. Caroline eist dan met klem de auto te stoppen en nadat Bond eindelijk toegeeft trekt hij een fles champagne open en verleidt hij de psychologe.

Die avond bezoekt Bond een casino waar hij buiten de rode Ferrari weer ziet staan. Hij vindt de chauffeuse aan een kaart tafel en speelt een spel baccarat met haar mee, waarbij haar verslaat. Ze wilt vertrekken maar Bond volgt haar en hoort dat ze uit het Russische Georgië komt en Xena Onatopp heet. Ze worden onderbroken door de komst van de Canadese Admiraal Chuck Farrel die haar met zich meevoert.

Bond volgt op een discrete afstand en ziet het koppel aan boord gaan van de Manticore die in de haven ligt naast een marine schip met een helikopter op het landingsdek. Bond maakt met zijn digitale camera foto’s van zowel de boot als Onatopp en stuurt deze door naar Moneypenny. Deze identificeert Onatopp als een voormalige Sovjet gevechtspilote die nu banden heeft met het Russische Janus misdaad syndicaat. De boot is verhuurd aan een groep van Janus. Aan boord van de Manticore doodt Onatopp de Admiraal tijdens sex door hem te wurgen met haar dijen. Ondertussen steelt iemand de ID-kaart van Farrel uit zijn jasje.

De volgende dag glipt Bond aan boord van de Manticore waar hij betrapt wordt door een bemanningslid, maar toch weg weet te komen. Op het marineschip naast de Manticore wordt een presentatie gegeven met een nieuwe helikopter, de Tijger, die beschermd is tegen alle vormen van elektronische interventie. Onatopp is geïnfiltreerd bij de presentatie, samen met iemand die zich uitgeeft voor Farrel. Door de vondst van Bond van het lichaam van Farrel op de Manticore vreest Bond het ergste en spoedt hij zich naar het marineschip. Onatopp en haar metgezel hebben ondertussen de testpiloten van de Tiger vermoord en door hun plaatsen in te nemen kunnen ze er met de helikopter vandoor gaan. Bond kan niets meer doen.

In het Ruimte Wapens Controle Centrum in Severnaya, Siberië, voert een jonge groep technici, waaronder Natalya Simonova en de computer nerd Boris hun dagelijkse routines uit. De verveling wordt alleen onderbroken door het hacken van Boris in de computers van de Amerikaanse Overheid. Wanneer Boris even een frisse neus gaat halen ziet hij een helikopter naderen waar Onatopp en Generaal Ouromov uitstappen.

Ze kondigen een verrassings-inspectie aan en Ouromov vraagt naar het GoldenEye verdediging systeem en maakt de bevelhebbend officier van de basis de afvuur sleutels afhandig. Plotseling opent Onatopp het vuur met een machinegeweer en lijkt een orgasme te krijgen van plezier als ze iedereen neerschiet. Simonova is de enige die weg kan komen van de moordpartij en zich te verschuilen terwijl Ouromov en Onatopp het GoldenEye wapen activeren. Terwijl Simonova zich verstopt in een kastje vertrekken Onatopp en de generaal terwijl de GoldenEye satelliet zich een weg zoekt naar een nieuwe baan boven Severnaya.

In Londen gaat Bond via het kantoortje van Moneypenny naar de missie ruimte waar hij door Bill Tanner ingelicht wordt dat bij een routine scan van het Severnaya complex door hun satellieten de vermiste Tiger helicopter is aangetroffen. De nieuwe, vrouwelijke, M komt binnen en ontkent de geruchten dat de Russen het GoldenEye afweersysteem hebben ontwikkeld. Maar terwijl ze kijken naar live beelden van hun satelliet zien ze twee Migs het complex naderen en vervolgens schakelt een verblindend licht hun satelliet uit.

Het GoldenEye wapen heeft Severnaya geraakt en het complex explodeert terwijl Simonova een veilige plaats probeert te zoeken. Ze kruipt door de puinhopen en zoekt naar Boris. Een tweede spionage satelliet wordt in werking gesteld boven Severnaya en vanuit Londen bestuderen M, Tanner en Bond de puinhopen. Nu realiseren ze zich dat de GoldenEye wel degelijk ontwikkeld werd en Bond redeneert dat hoewel Janus als schuldige wordt gezien er toch ook sprake moet zijn van militaire inmenging. Op de beelden van de satelliet is ook te zien hoe Simonova wegvlucht.

M vraagt in haar kantoor aan Bond wat hij weet van Janus en deze somt op dat zij grote wapendealers zijn en dat hun eerste optreden was om de Iraki’s van nieuwe voorraden te voorzien tijdens de Golfoorlog. Van hun leider is niets bekend, er zijn ook geen foto’s van hem in omloop. M onthult dat ook de naam van generaal Ouromov is opgedoken bij degenen die toegang hebben tot GoldenEye. De sfeer wordt wat gespannen als M Bond duidelijk maakt dat zij niet gediend is veel van zijn methodes. Ze zend hem op een missie om GoldenEye te vinden maar waarschuwt hem niet uit wraak om Trevelyan een persoonlijke vendetta met Ouromov van te maken.

In St. Petersburg komt Ouromov binnen tijdens een vergadering van Russische veiligheidsofficieren, die voorgezeten wordt door Defensie minister Miskin. Ouromov licht hen in over de vernietiging Severnaya en claimt dat dit het werk zou zijn van een Siberische splinter groepering. Ook zegt hij dat er geen GoldenEye satelliet meer is, wat gelogen is. Ouromov is geschokt als hij hoort dat behalve Boris, waarvan hij wist dat hij het overleefd heeft er nog een overlevende is, Natalya Simonova.

Na een kort bezoek aan Q Branch waar Bond een nieuwe auto krijgt, een BMW Z3 met de standaard uitrusting, reist Bond af naar St, Petersburg. Daar ontmoet hij de CIA man Jack Wade die hem maar een stijve Brit vind. Hierdoor verloopt hun kennismaking eerst wat stroef, maar lijkt toch goed te komen. Ondertussen komt ook Simonova aan in St. Petersburg.

Wade heeft gehoord dat het mysterieuze hoofd van de Janus organisatie leeft op een oude gepanserde Sovjet trein. De enige manier om met hem in contact komen gaat via één van hun rivalen. Ongelukkig genoeg is deze wapenhandelaar Vladimir Zukovski een voormalig KGB man waarvan Bond niet alleen zijn auto en vriendin heeft gestolen maar ook permanent mank heeft gemaakt.

Simonova doet zichzelf voor als een koper van een groot aantal computers om zo toegang te krijgen tot het internet. Ze stuurt een e-mail naar Boris en deze regelt een ontmoeting in de “Kerk van onze Vrouw van Smolensk”. Maar wanneer Simonova daar een uur later komt wacht daar niet alleen Boris maar is Onatopp bij hem.

Bond heeft een ontmoeting met Zukovski die niet blij is om hem te zien. Toch weet Bond er ondanks alle bedreigingen toch tot een deal te komen en hoort alvast dat Janus wordt geleid door een Lienz Kozak. Bond ligt die avond in het zwembad van het hotel als Onatopp arriveert. Eerst verleidt ze hem, maar dit gaat op zo’n hardhandige wijze dat hij bijna dezelfde weg gaat als Admiraal Farrell. Dan krijgt hij toch de overhand en dwingt Onatopp hem naar Janus te brengen. Ze brengt hem naar een schroothoop die vol is van vervallen beelden die herinneren aan vergane glorie van het communisme. Binnen komt Bond dan oog in oog te staan met de leider van de Janus Organisatie. Het is de dood gewaande 006 agent Alec Trevelyan, die nu over de rechterkant van zijn gezicht zware littekens heeft.

Bond is diep geschokt terwijl Trevelyan hem hoont over zijn trouw aan de missie. Eerst zegt hij dat hij zijn littekens dankt aan Bond omdat deze de timer van de bom op drie minuten zette in plaats van zes. Ook onthult hij zijn motivatie, zijn ouders zijn gedood door de soldaten van Stalin na het verraad van de Lienz Kozakken en hij is uit op wraak. Bond wordt geraakt door een giftige pijl en raakt bewusteloos. Hij wordt gewekt door het gegil van Simonova, ze zitten vastgebonden in een helikopter met een tikkende teller. Bond drukt na enige inspanning op de noodknop in en de cockpit van de Tiger helikopter waardoor het ontsnappingsysteem in werking treed en net op tijd weg vliegt om de inkomende raketten te missen. Simonova is niet bepaald dankbaar en worstelt met hem als ze weer op de grond staan.

Ze worden onderbroken door Russische militairen die henarresteren en in een cel opsluiten. Daar ondervraagt Bond Simonova over wat er gebeurde in Severnaya. Ze is eerst erg achterdochtig maar begint hem langzaam te vertrouwen. Ze vertelt hem dat ze gelooft dat Boris is overgelopen. Miskin komt binnen en begint het verhoor. Bond probeert Miskin ervan te overtuigen dat hij een verrader in zijn gelederen heeft en Simonova barst uit dat Ouromov de boosdoener is en dat er nog wel degelijk een GoldenEye satelliet bestaat.

Ouromov stormt binnen en protesteert over dit verhoor. Hij schiet Miskin en een bewaker neer met de PPK van Bond zodat het lijkt of Bond de schuldige is. Bond overmeestert Ouromov en vlucht met Simonova. Ze worden gevolgd door Ouromov en andere soldaten en Ouromov kan Simonova weer gevangen nemen. Bond ontsnapt naar een parkeerplaats die vol tanks staat en steelt daar één voor een hoogst destructieve rit door St. Petersburg om de auto met Ouromov en Simonova te volgen. Ouromov neemt Simonova mee naar een spoorbaan waar ze de gepantserde trein van Trevelyan in gaan. Bond die ziet dat ze zich klaarmaken voor vertrek snelt vooruit en zorgt voor een hinderlaag.

Trevelyan is verbaasd als hij hoort dat Bond nog in leven is en probeert onhandig Simonova te verleiden. Hij wordt afgeleid als hij merkt dat Bond zijn tank over de rails heeft gezet om hen te laten stranden. Eerst opent Bond het vuur op de trein en dringt daarna de trein binnen, op zoek naar Simonova. Hij krijgt Trevelyan en Onatopp onder schot, maar Ouromov houdt Simonova gegijzeld. Net voor deze Simonova wilt executeren doodt Bond hem, maar Trevelyan en Onatopp weten weg te komen nadat ze een boobytrap in de trein hebben geactiveerd. Terwijl Bond bezig is om een ontsnapping uit de trein te realiseren voordat de bommen van Trevelyan ontploffen, die hij op drie minuten heeft gezet, probeert Simonova de computer van Boris te hacken om zo achter de plaats te komen waar de Janus Organisatie zijn basis heeft. Boris merkt dit en probeert wanhopig de verbinding met zijn computer te verbreken voor dit geheim uitlekt, maar is te laat. Net voor hun ontsnapping van de trein ontdekt Simonova dat de basis van Janus ergens in Cuba ligt.

In de Caribbean ontmoeten Bond en Simonova Jack Wade die hem een tas van Q aan Bond geeft. Wade verzekert hem ervan dat er in Cuba geen schotelantennes zijn die groot genoeg zijn om GoldenEye aan te sturen. Bond zoekt een stil plekje op het strand op waar hij de situatie met Trevelyan over denkt. Simonova zoekt hem op en vertelt hem emotioneel dat zijn methodes alleen zullen leiden tot eenzaamheid en dood. Bond reageert hierop door met haar op het strand te vrijen.

De volgende dag vliegen Bond en Simonova in een klein vliegtuig over een bergmeertje terwijl ze zoeken naar een schotelantenne. Ze vinden niets maar worden neergeschoten met een raket van onder de oppervlakte van het water. Ze overleven de crash maar zijn beiden bewusteloos. Bond is nog groggy als hij een helikopter ziet aankomen van waaruit Onatopp aan een touw afdaalt. Ze probeert hem op haar eigen wijze te doden, maar Bond grijpt haar machinegeweer en vuurt op de helikopter. Hierdoor raakt de piloot de controle kwijt en spint, waardoor Onatopp die nog steeds aan het touw zit, tegen een boom gedrukt wordt en sterft.

Trevelyan laat ondertussen in zijn schuilplaats de tweede GoldenEye satelliet gereed maken voor afvuren, hoewel Boris protesteert dat hij zover nog niet is. Bond en Simonova zien de schotel vanuit het meer oprijzen terwijl het water wegtrekt. Ze worden gezien door bewakers en terwijl die op hen schieten moeten ze vluchten en glijden ze in de parabool van de schotel. Terwijl zij kans zien de hoofdgebouwen binnen te dringen positioneert Trevelyan GoldenEye boven zijn doel, Londen.

Bond plaatst met de uitrusting die Q hem via Wade gaf explosieven bij grote brandstoftanks maar wordt dan gepakt. Simonova kan een computer bemachtigen en probeert vanaf daar de lancering te voorkomen. Bond wordt bij Trevelyan gebracht die doordat hij Bond kent weet dat hij zijn horloge moet gebruiken om de explosieven te deactiveren. Trevelyan plant om te hacken in de computer van de Bank van Engeland en nadat er elektronisch heel veel geld is overgemaakt Londen te raken met GoldenEye. Daardoor zal Engeland ook terugvallen naar het Stenen Tijdperk wat de wraak van Trevelyan zal zijn.

Simonova wordt achter de computer vandaan gehaald en ook bij Trevelyan gebracht, waar ze Boris furieus aanvliegt. Ze wordt door een bewaker gestopt maar Boris heeft in de consternatie de pen van Bond opgepakt die na een bepaalde klik combinatie explosieven zal activeren. Boris klikt obsessief met de pen terwijl hij probeert weer in het lanceer programma te komen dat Simonova heeft her-programmeerd. Het klikken van de pen activeert de explosieven die Bond naar een brandstoftank kan gooien. De basis gaat in vlammen op maar Bond realiseert zich dat hij de zender zal moeten vernietigen voor het geval dat Boris de codes van Simonova weet te kraken. Bond zoekt een weg naar buiten met Simonova terwijl Boris fanatiek probeert de controle over de schotel terug te krijgen.

Trevelyan gaat op zoek naar Bond op de schotel en er ontstaat een fel vuurgevecht tussen de voormalige vrienden. Op het moment dat Boris de controle terug krijgt over de schotel heeft Bond zich verscholen in de machine kamer. Bond verstoort het mechanisme en dan komt het tot een man op man gevecht met Trevelyan. Trevelyan lijkt even aan de winnende hand maar Bond vlucht van de verdieping via een ladder aan de buitenkant waardoor hij hoog boven de schotel bungelt. Het gevecht gaat door en Trevelyan probeert hem van de ladder af te slaan. Ondertussen kaapt Simonova een helikopter die Trevelyan heeft laten komen om Bond te doden.

De kansen keren als Bond Trevelyan van de ladder kan slaan die naar beneden stort. Binnen in de basis schreeuwt Boris van frustratie als de satelliet explodeert zonder schade toe te brengen. Bond springt naar het landingsgestel van de helikopter en ontvlucht de exploderende antenne waarvan de brandende wrakstukken op Trevelyan neerkomen. Boris vriest binnen ter plekke dood als als de tanks met vloeibare stikstof scheuren.

Bond en Simonova verlaten de helikopter en denken onbespied de liefde te kunnen bedrijven. Helaas voor hen duikt dan Wade op en blijken ze te zijn omsingeld door een grote macht mariniers. Bond draagt Simonova aan boord van een helikopter die tegenstribbelt omdat ze niet met Bond in een voertuig durft. Maar Bond zou niet weten wat er mis zou kunnen gaan.