James Bond Films – Goldfinger

 

 
Goldfinger
 
Filmmaatschappij:
United Artists

Regiseur:
Guy Hamilton

Release:
1964

Speelduur:
112 min.

James Bond blaast de basis op van een Mexicaanse drugsbaron, waarna hij toch nog even afscheid wil nemen van een vrouw met wie hij blijkbaar een korte affaire had. Helaas werkt de dame ook voor de drugsbaron en ze probeert te voorkomen dat Bond een sluipmoordenaar de kamer ziet binnen komen. Bond merkt het nog net op tijd en weet de man middels een schokkende ervaring te doden.

Hij gaat dan naar Miami, waar hij in een hotel opgezocht wordt door CIA agent Felix Leiter. Die heeft de boodschap van M dat Bond Auric Goldfinger moet bespioneren, die ook in het hotel verblijft. Bond merkt al snel dat Goldfinger vals spel speelt met kaarten door zijn vriendin Jill Masterson hem door te laten geven welke kaarten zijn tegenstander heeft. Bond zoekt Jill op en nadat hij heeft gezorgd dat Goldfinger verliest, neemt hij haar mee naar zijn hotelkamer voor een gezellig samen zijn. Wanneer Bond even wat te drinken pakt, wordt hij neergeslagen en als hij weer bewustzijn is vindt hij Jill dood, van top tot teen bedekt met goudverf.

In Londen krijgt Bond te horen dat de eigenlijke missie is om uit te zoeken hoe Goldfinger zijn goud over de wereld transporteert. Hij gaat daarom een golfspel aan met Goldfinger, met als inzet een baar goud. Tijdens het golfen maakt Bond voor het eerst kennis met Oddjob, Goldfingers Koreaanse stomme butler. Goldfinger speelt weer vals, maar Bond doorziet de list en weet toch te winnen. Goldfinger is woedend en waarschuwt Bond hem nooit meer lastig te vallen. Om dit kracht bij te zetten laat hij Oddjob een standbeeld onthoofden met zijn dodelijke bolhoed.

Ondanks deze waarschuwingen volgt Bond Goldfinger toch tot in Zwitserland. Terwijl hij in de bergen een stop maakt en naar de auto van Goldfinger kijkt die op een lager gelegen weg stilstaat, wordt er op Bond geschoten. Het blijkt om een jongedame te gaan die hem later luid toeterend weer de weg kruist. Bond weet twee banden van haar auto te doorsteken en biedt haar vervolgens zijn hulp aan. Deze Tilly wilt alleen zo snel mogelijk naar een garage gebracht worden.

Bond vindt de fabriek van Goldfinger en sluipt daar die avond naar binnen. Hij hoort daar praten door Goldfinger over operatie Grand Slam. Plotseling gaat er een alarm en wanneer bond weg probeert te komen stuit hij op Tilly. Deze vertelt vol wrok dat ze niet op Bond schoot maar op Goldfinger, ze wil hemdood hebben omdat hij haar zus Jill doodde. Bond neemt Tilly mee op zijn vlucht, maar het meisje wordt getroffen door de bolhoed van Oddjob. Zelf wordt hij opgepakt, maar weet voor even te ontsnappen. Zijn auto wordt later in een hinderlaag gelokt en hij komt tegen een muur tot stilstand.

Wanneer Bond weer bij bewustzijn komt ligt hij op een tafel, die bedekt is met een laag goud. Goldfinger staat naast de tafel en laat hem zijn speelgoed zien, een krachtige industriële laser, die de tafel door midden splijt. Bond zal hierdoor zeker gedood worden en daarom probeert hij Goldfinger te overtuigen dat hij informatie heeft die hij al heeft doorgegeven aan Londen. Goldfinger is niet erg onder de indruk, tot Bond over operatie Grand Slam begint. Hij stopt de laser en laat een helper een schot lossen op Bond.

Het was geen dodelijk schot maar één uit een verdovingspistool. Bond komt bij in het vliegtuig van Goldfinger en wordt door zijn privé pilote Pussy Galore naar Baltimore gevlogen. Daar wordt hij overgebracht naar de ranch van Goldfinger, nabij Fort Knox. Daar wordt Bond opgesloten in een oncomfortabele cel, van waaruit hij gemakkelijk weet te ontsnappen. Hij luistert de toespraak af die Goldfinger houdt voor Amerikaanse mafioso, waarin hij Grand Slam uit de doeken doet. De volgende dag zullen de pilotes van Galore een zenuwgas over het gebied rond Fort Knox uitstrooien en zo alle militaire bewaking stil leggen. Zijn privé leger zal hiervan gebruik maken om de meest onneembare vesting ter wereld te beroven.

Plotseling wordt Bond neergeslagen, hij is gevonden door Galore. Die brengt hem naar buiten bij Goldfinger, die juist afscheid neemt van Solo, één van zijn dubieuze contacten. Die zal door Oddjob naar het vliegveld worden gereden en Bond weet heimelijk een tracking systeem in de jas van Solo te stoppen. Daardoor wordt de auto gevolgd door Leiter die in de veronderstelling is dat Bond in de auto zit. Oddjob rijdt echter niet naar het vliegveld maar naar een sloopbedrijf waar hij de auto met de inmiddels doodgeschoten Solo in elkaar laat persen. Met de auto als pakketje achterop een pickup rijdt hij terug naar de ranch om daar het goud van de auto te laten scheiden. Felix Leiter begrijpt niet waarom het signaal stopte en besluit naar de ranch te gaan.

Op het terras zit Goldfinger met Galore als een bediende komt vertellen dat er twee mannen de ranch bespioneren met verrekijkers. Goldfinger vermoed dat het te maken heeft met Bond en laat hem uit zijn cel halen. Hij vraagt Galore wat meer comfortabels aan te trekken. Wanneer Bond bij Goldfinger wordt gebracht probeert 007 erachter te komen hoe Goldfinger weg wil komen met zoveel goud. Als Goldfinger vertelt ontdekt hij zijn ware plannen. Hij heeft een atoombom van de Chinezen gekregen die hij af wil laten gaan in Fort Knox. Daardoor wordt het goud van Amerika radio actief en voor 60 jaar onbruikbaar. Hierdoor krijgen de Chinezen een wereld chaos en wordt het goud van Goldfinger vele malen meer waard.

Oddjob komt terug met het pakket wat eerst een auto was en Bond merkt droog op dat Goldfinger een verpletterende indruk op de man heeft gemaakt. Galore komt ook weer naar buiten en Goldfinger stelt voor dat ze hem de ranch laat zien. Dit heeft voor hem het doel dat de twee mannen met verrekijkers Bond vrij over de ranch zien lopen. Leiter concludeert inderdaad dat James in goede handen is en dat dit James is zoals hij hem kent.

In de schuren van de ranch probeert Bond Galore duidelijk te maken dat de plannen van Goldfinger levensgevaarlijk zijn en de man een maniak. Galore hecht hier niet veel waarde aan en beantwoord zijn opmerkingen met een paar vechtgrepen. Bond slaat natuurlijk terug en nadat ze beiden een paar keer flink onderuit zijn gegaan besluit hij dat het tijd wordt voor zijn spelletjes.

De volgende morgen vliegen de pilotes die zijn opgeleid door Galore uit en verspreiden het dodelijke zenuwgas uit over het gebied rondom Fort Knox. Alle militaire en politie personeel valt hierdoor onherroepelijk tegen de grond, net als Leiter en zijn collega die in een jeep de wacht houden. Nadat de eerste pilote gemeld heeft dat de baby slaapt en zij naar huis terugkeren, rukt het Chinese privé leger van Goldfinger uit.

Nadat ze met gasmaskers op hebben gecontroleerd of de lucht weer vrij is van het zenuwgas, verschaffen ze zich toegang tot de kluis door met de laser de deuren open te snijden. De atoombom wordt binnengebracht en ook Bond moet naar binnen. Ondertussen doet zich buiten het vreemde verschijnsel voor dat Leiter toch lijkt te ontwaken. Hij constateert dat de bom binnen is en alarmeert de militaire macht die ook uit de dood lijkt te herrijzen. Ze zetten de aanval in op het leger van Goldfinger, maar zelf weet hij te ontsnappen.

Voor zijn vlucht heeft Goldfinger de kluis laten sluiten, waar een Chinees, Bond en Oddjob en Bond nog binnen zijn. De Chinees probeert uit de kluis te ontsnappen, maar wordt gedood door Oddjob. Daarna komt de Koreaan achter Bond aan die niet veel kans lijkt te hebben tegen de ijzersterke man. Wanneer Oddjob zijn hoed van een metalen hek wilt halen zet Bond het hek met een elektriciteitsleiding onder stroom, waardoor de man wordt geëlektrocuteerd.

Bond haast zich nu naar de bom en weet het met precies 007 seconden op de teller te ontmantelen. Leiter en zijn mannen komen de kluis binnen waarop Bond hem vraagt waar hij zo lang bleef. Buiten vertelt Leiter dat Goldfinger ontsnapt is, maar Galore hen hielp het zenuwgas om te wisselen. Hij vraagt Bond of hij weet wat haar er toe bracht de CIA in te schakelen, maar Bond haalt alleen in schijnbaar onbegrip zijn schouders op en zegt dat het haar moederlijke instincten zijn geweest.

Bond wordt door de President van de Verenigde Staten op het Witte Huis uitgenodigd, maar onderweg blijkt dat het vliegtuig door Goldfinger is gekaapt. Bond en Goldfinger vechten om een revolver, maar dat gaat af en Goldfinger wordt door een kapot geschoten raam naar buiten gezogen. Bond redt de pilote, Pussy Galore, uit de cabine en ze landen veilig met parachutes op een strand. De CIA had ondertussen het uitgeschakelde vliegtuig personeel in de hangars gevonden en zien het vliegtuig crashen. Ze zetten een reddingsactie op touw en Galore die het toestel over ziet vliegen wilt hen aanwezigheid kenbaar maken. Bond beslist echter dat het nog geen tijd is om gered te worden en trekt haar weer mee het eiland op om daar de liefde te bedrijven.