James Bond Films – Live And Let Die

 

 
Live And Let Die
 
Filmmaatschappij:
United Artists

Regiseur:
Guy Hamilton

Release:
1973

Speelduur:
119 min.

Binnen 24 uur wordt eerst in New York, dan in New Orleans en tenslotte op het Caraïbische eiland San Monique een MI6 agent gedood. Deze hebben één overeenkomst, ze volgden de activiteiten van Dr. Kananga, de dictator die heerst over San Monique.

M overvalt James Bond thuis die net ontwaakt na een romantische nacht met de Italiaanse agente Miss Caruso. M geeft Bond instructies voor een snel vertrek naar New York, waar het onderzoek naar de moorden moet beginnen. Bond probeert Caruso uit het gezichtsveld van M te houden, waarbij hij onverwachts hulp krijgt van Miss Moneypenny die hem van Q zijn nieuwe horloge komt brengen. Het horloge heeft een nieuwe gadget, een ontzettend sterke magneet.

Het medium Solitaire voorspelt haar beschermer, Kananga, de komst van Bond en wanneer deze vanaf het vliegveld naar Leiter wilt rijden wordt zijn chauffeur gedood. Leiter vindt de auto van waaruit het schot werd gelost terug bij een voodooshop, waar Bond onmiddellijk heen gaat. Hij vindt de auto, maar ziet Mr. Big, Solitaire en een helper vertrekken. Wanneer hij hen in een taxi volgt komen ze uit bij de bar Filet of Soul.

Bond neemt wat te drinken, maar onverwachts draait zijn stoel naar achteren en komt door een draaideur achter uit. Hij ontmoet Solitaire en wordt ontwapend door Tee Hee, een grote man met een haak als arm. De eigenaar, mr. Big verschijnt, maar die geeft direct de opdracht Bond te doden. Hij wordt mee naar buiten genomen, maar weet daar een paar rake klappen uit te delen. Onverwachts duikt CIA agent Strutton op, die Bond meeneemt in zijn auto.

In de auto spreekt Bond met Leiter over de connectie die tussen Mr. Big en Kananga lijkt te bestaan. Bond gaat nu naar San Monique omdat Kanaka daar ook naar toe is vertrokken. In zijn hotel hoort Bond dat Mrs. Bond al langs is geweest en een bungalow heeft gereserveerd. Bond neemt daar een bad maar merkt niet dat er een slang naar binnen wordt gelaten. Hij ziet het dier pas wanneer hij zich scheert en doodt het met zijn ontvlambare aftershave. Mrs. Bond meldt zich en dat blijkt CIA agent Rosie Carter te zijn, een nogal nerveuze dame.

De volgende dag gaan Bond en Carter het water op met Quarrel Jr., die hen op aanwijzingen van Carter naar de plaats brengt waar MI6 agent Baines vermoord zou zijn. Eerst komen ze langs een hoog gelegen huis, waarvan Quarrel vertelt dat Solitaire daar woont en dat behalve Kananga zelf daar niemand durft te komen. Solitaire voorspelt de komst van Bond naar het eiland over het water, maar als ze een kaart van geliefden trekt durft ze dit niet tegen Kananga te zeggen en liegt dat de kaarten dood voorspellen.

Wanneer Bond en Carter aan land gaan waar Baines vermoord is, krijgt Bond al snel argwaan rondom Rosie. Haar nervositeitlijkt een act te zijn en hij eist enkele duidelijke antwoorden. Rosie protesteert en zegt dat ze gedood zal worden als ze spreekt en als Bond verder aandringt loopt ze weg. Wanneer Bond haar weer inhaalt omdat ze valt blijkt ze dood te zijn. Kananga is woedend op Solitaire omdat volgens haar voorspelling Bond dood had moeten zijn.

Bond gebruikt een deltavlieger om het huis van Solitaire te bereiken, waar hij haar verrast met een eigen pak kaarten. Hij haalt haar over om een kaart te nemen en dit blijkt weer een kaart van de geliefden te zijn. Solitaire geeft zich over aan de wil van de kaarten en deelt het bed met Bond. Het spel kaarten blijkt val, het zijn allemaal dezelfde kaarten, die van de geliefden.

De volgende morgen is Solitaire wanhopig, door het bedrijven van de aardse liefde is ze haar gave kwijt en ze is er zeker van dat Kananga haar zal doden. Bond neemt haar mee op zijn vlucht door de heroïne-velden van Kananga maar ze worden steeds gadegeslagen door Kananga. Het is de bedoeling hen onderweg te doden door tijdens een achtervolging een ongeluk te veroorzaken. Dit lijkt te gaan lukken wanneer Bond en Solitaire in een dubbeldekker op een lage brug afkoersen. Maar Bond rijdt de bovenste verdieping eraf en weet zijn achtervolgers af te schudden.

Ze bereiken de boot van Quarrel en Bond besluit met Solitaire naar New Orleans te gaan om daar zijn onderzoek voort te zetten. Ze komen via Santa Mina op het vliegveld van New Orleans, maar in plaats dat de taxi hen naar hun hotel brengt, rijdt die naar een privé vliegveld. Daar worden ze opgewacht door Mr. Big die Bond een parachute sprong zonder parachute beloofd. Doordat Solitaire een onverwachte klap uitdeelt weet Bond weg te komen en in een lesvliegtuig te springen. Na een gevaarlijke achtervolging over het vliegveld waarbij het toestel total loss raakt, weet Bond zich in veiligheid te stellen.

Bond gaat met Leiter naar het Filet of Soul bar, waar Bond niet op een zelfde plaats tegen de muur wil zitten als bij zijn bezoek aan de bar in New York. Het haalt weinig uit, want wanneer Leiter aan de telefoon wordt geroepen zakt Bond met stoel en al door de vloer. Hij komt beneden in een stoel terecht waarin hij wordt vastgebonden. Solitaire en Mr. Big zitten aan dezelfde tafel en Big wilt weten of Bond met Solitaire geslapen heeft. Bond weigert dit aan iemand anders dan Kananga te onthullen en dan doet Big een masker af en blijkt dat hij en Kananga één en dezelfde persoon zijn. Bond komt nu ook achter de plannen van Kananga, eerst wilt hij iedere drugsbaron uit de markt werken door zijn eigen heroïne weg te geven en later steenrijk worden door zijn heroïne bijna onbetaalbaar te maken.

Kananga geeft Solitaire één kans om te bewijzen dat ze haar gaven nog heeft, waarna hij Bond bewusteloos laat slaan en door Tee Hee en Whisper naar de boerderij laat brengen. Na hun vertrek laat hij Solitaire weten dat ze haar kansen verspeeld heeft en dat haar voorspelling fout was. De ook aanwezige voodoo koning, Baron Samedi, trekt de kaart des doods en Kananga geeft Solitaire aan hem mee.

Op de boerderij waar Bond wordt gebracht blijken krokodillen en kaaimannen gehouden te worden. Tee Hee wijst Bond Albert de krokodil aan vertelt dat hij aan hem zijn arm verloor. Bond wordt midden tussen de hongerige krokodillen achtergelaten op een klein platform. Na enkele hachelijke momenten weet hij over de ruggen van de krokodillen de vaste wal te bereiken en de beesten met eten naar de boerderij te lokken. Nadat hij de boerderij in de brand heeft gestoken vlucht hij zelf weg met een speedboot.

Bond wordt achtervolgd door de rechterhand van Tee Hee, Adam, wat al snel wordt opgemerkt door Sheriff J.W. Pepper en de staatspolitie van Louisiana. Adam volgt Bond eerst nog per auto, maar steelt dan de super snelle boot van de zwager van Pepper. De politie gooit verschillende blokkades op, die allemaal worden doorbroken met veel schade voor de politie. De race eindigt wanneer Bond kans ziet benzine in de boot van Adam te gooien en de boot op drift te laten slaan. Hierdoor boort de speedboot zich in een ro-ro boot en Adam komt in een enorme explosie om. Pepper is razend om alle schade en gaat enorm te keer.

Wanneer Bond van Leiter hoort dat Solitaire is meegenomen door Baron Samedi bedenkt hij zich gen moment maar volgt haar naar San Monique. Daar wacht Solitaire eenzelfde rituele dood als Baines. Bond plaatst bommen in de heroïne velden en wanneer deze tot ontploffing komen verstoort hij ook het voodoo feest en bevrijdt Solitaire. Hij gebruikt een doorgang die onder de grond leid waar hij eerder Samedi uit zag komen en komt met Solitaire in een ondergrondse schuilplaats van Kananga terecht. Daar lopen ze vrijwel direct in de armen van Kananga, die hen boeit en op een stellage boven water vastbindt

Nadat Kananga diverse keren in de armen van Bond heeft gesneden laat hij hekkennaar de oceaan openen waardoor direct haaien op de geur van het bloed afkomen. Door een cirkelzaag in zijn horloge te gebruiken weet Bond de touwen los te snijden en aan de kant te komen. Na een heftig gevecht met Kananga wordt deze zelf aan de haaien gevoerd. Bond bevrijdt Solitaire van de stellage die zich afvraagt hoe ze weg kunnen komen. Bond zegt losjes dat ze de trein kunnen nemen en wijst op de monorail die door de gewelven loopt.

Bond en Solitaire nemen hierna de trein om het land uit te gaan en na een kaartspel maken ze zich op voor de nacht. Solitaire ligt al in het bed terwijl Bond zich nog even scheert. Plotseling vallen de lichten uit en de deur wordt op slot gedraaid. Het is Tee Hee die de coupé binnen komt om alsnog een aanslag op het leven van Bond te plegen. Tee Hee klapt het bed van Solitaire op, net op het moment dat Bond binnen komt en hen ziet staan.

In het gevecht dat volgt lijkt Tee Hee te sterk voor Bond met zijn mechanische arm. Maar door met een kniptangetje de staaldraden van de arm door te knippen kan Bond hem vastzetten aan de greep van het raam. Daarna werkt hij hem uit de trein en bevrijdt hij Solitaire, die geen idee heeft van het gebeurde, uit haar benarde positie. Ze kunnen de rest van de nacht in alle rust doorbrengen, maar weten niet dat Baron Samedi triomfantelijk en maniakaal lachend voorop de trein zit.