James Bond Films – Moonraker

 

 
Moonraker
 
Filmmaatschappij:
United Artists

Regiseur:
Lewis Gilbert

Release:
1979

Speelduur:
126 min.

De Moonraker die door Engeland geleend was van Amerika stort neer, wat beschamend is voor de Engelse regering. Het hoofd van MI6, M, wilt zo spoedig mogelijk zijn 007 agent James Bond spreken. Die is na een vorige missie net onderweg naar Londen, maar wordt aangevallen door de piloot en de bemanning. Hij weet de piloot uit het vliegtuig te gooien, maar wordt op zijn beurt door zijn vijand Jaws ook naar buiten gegooid. Bond weet tijdens de vrije val de parachute van de piloot af te pakken en Jaws die hem achtervolgd af te schudden.

In Londen hoort Bond dat de Moonraker niet zomaar crashte maar waarschijnlijk gekaapt is. De shuttle is gebouwd door Drax Industrie in Californië en daar zal Bond dan ook zijn onderzoek beginnen. Hij wordt opgehaald door de pilote van Drax, Corinne Dufour. De bezittingen van Drax zijn indrukwekkend, maar er moet ook sprake zijn bij de man van een grote obsessie voor ruimtevaartDrax zelf begroet hem koeler en stuurt hem later weer mee met Dufour die hem bij Dr. Goodhead zal brengen, die hem een rondleiding zal geven. Na het vertrek van Bond en Dufour geeft Drax zijn lijfwacht Chang de opdracht Bond ‘iets naars’ te laten overkomen.

Goodhead blijkt een knappe dame te zijn die Bond onder andere de G krachten centrifuge laat zien. Bond besluit die uit te proberen, maar ondertussen wordt Goodhead weggeroepen door Chang. Die neemt de bediening over van de centrifuge en draait deze naar een steeds hogere snelheid terwijl de noodknop uitstaat. Toch weet Bond de aanslag te overleven en wordt door de verschrikte Goodhead uit de machine geholpen terwijl Chang stiekem verdwijnt.

Die avond zoekt Bond Dufour op in haar kamer en vraagt om informatie. Zij kan alleen vertellen dat er een geheim project plaats vond, maar dat is verplaatst en ze weet niet waarheen. Bond en zij delen het bed maar laat op de avond ziet Dufour hem de bibliotheek in glippen. Ondanks haar protesten laat ze hem toch de kluis zien die Bond opent en de documenten daarin,die te maken hebben met een glasblazerij in Venetië, kopieert. Chang ziet hen beiden de bibliotheek uitkomen maar onderneemt geen actie.

De volgende morgen is Drax bezig met het jagen op fazanten als Bond afscheid komt nemen. Drax daagt hem uit ook een schot op de vogels te lossen en als Bond mist doet Drax daar heel triomfantelijk over. Bond heeft echter zijn schot verlegd naar een belager die zich in een boom had verschanst en nu naar beneden stort. Als Bond wegrijdt komt Dufour aanlopen die van Drax hoort dat ze ontslagen is. Wanneer ze weer wegloopt ziet ze dat Drax zijn jachthonden op haar afstuurt die haar opjagen en tenslotte doodbijten.

Bond komt aan bij de glasblazerij in Venetië en loopt daar ook weer Goodhead tegen het mooie lijf. Nadat ze afscheid hebben genomen wordt Bond door de kanalen van Venetië achtervolgd door handlangers van Drax maar tot verbijstering van de omstanders veranderd Bond zijn vaartuig in een hovercraft en ontsnapt.

Laat op de avond keert Bond terug naar de glasblazerij en dringt daar een laboratorium binnen. Daar ontdekt hij dat er een zenuwgas wordt geproduceerd wat dodelijk is voor mensen maar niet voor dieren. Verder onderzoek levert het vermoeden op dat een project verplaatst wordt naar Rio de Janeiro en ook vallen hem de initialen C W op. Een nieuwe aanval van Chang volgt maar Bond weet hem te doden.

Bond overvalt Goodhead die avond in haar hotelkamer waar hij vuurwerpend parfum, giftige darts en een radiozender ziet die door de CIA gebruikt wordt en zijn logische conclusie is dan ook dat ze een CIA agente is. Ze spreken over samenwerking en brengen de nacht samen door. De volgende morgen blijkt Bond verdwenen, maar Goodhead had haar koffers ook al klaar staan.

Samen met een wat onwillige M en de minister van defensie gaat Bond naar het laboratorium waar Bond het zenuwgas ontdekte. Maar er is hier geen spoor meer van te ontdekken en het lab is veranderd in een kantoorruimte waar Drax is en zich zeer verwonderd toont. De minister is woedend en wilt dat Bond van de zaak wordt gehaald. M zegt Bond twee weken verlof te nemen die Bond besluit dit in Rio de Janeiro door te brengen.

In Rio heeft M wel voor hulp gezorgd, Manuela is het lokale MI6 contact. Ze kan hem vertellen dat C W zal staan voor een groot importbedrijf, Carlo en Winsberg en brengt hem naar hun pakhuis. Terwijl Bond dit doorzoekt en daar de aanwijzing vindt dat Drax luchtvaartmaatschappij hiermee van doen heeft, wordt Manuela overvallen door Jaws, de nieuwe lijfwacht van Drax die de plaats van Chang heeft overgenomen.

Bond komt nog net op tijd om Manuela te ontzetten en hoort van haar waar de luchthaven van Drax zich bevindt. Ze wil hem brengen maar hij stuurt haar terug naar haar hotel. Zelf gaat hij op onderzoek uit maar als hij de luchthaven observeert doet hij een onverwachte ontdekking, Goodhead was op hetzelfde idee gekomen. Samen gaan ze verder maar worden op de top van de Sugar Loaf weer bedreigd door Jaws. Ze vluchten met de cabine van een berglift maar die wordt weer door Jaws gesaboteerd.

Bond klimt gevolgd door Goodhead naar buiten en de twee kunnen nog net op tijd afspringen. Jaws is wat minder gelukkig en boort zich met zijn cabine in het controlehuis. Hij wordt onder het puin vandaan gehaald door een klein vrouwtje met vlechtjes en het is liefde op het eerste gezicht tussen de twee. Bond en Goodhead vieren hun overleving in het zachte gras als er ambulance personeel aan komt. Tegen hun zin in worden ze vastgebonden op brancards en met loeiende sirenes afgevoerd. Goodhead leidt hun bewaker af en Bond weet na een gevecht te ontsnappen. Goodhead kan hij niet redden.

Bond meldt zich op het Braziliaanse hoofdkwartier en hoort van M dat zijn verdenkingen rond het gif juist waren. Het wordt gemaakt van een zeldzame orchidee uit de Amazone jungle en Bond gaat dan ook direct via de Amazone rivier op zoek naar het research laboratorium van Drax. Ook op de rivier wordt Bond achtervolgd tijdens een speedboot race door Jaws, maar die weer hij bij een waterval van zich af te schudden. Dan wordt Bond door een stel knappe dames in een oude Inca piramide gelokt waar hij slag moet leveren met de anaconda van Drax. Hij doodt de slang maar wordt daarna direct door Jaws bij Drax gebracht.

Drax bevestigd de vermoedens van Bond dat hijzelf de Moonraker stal omdat één uit zijn vloot defect raakte. Ondertussen worden er vier Moonrakers gelanceerd en Jaws brengt Bond op last naar een ruimte onder de shuttle van Drax zelf. Hij vindt daar ook Goodhead, maar de twee horen van Drax dat ze na het lanceren van zijn shuttle levend in deze ruimte zullen verbranden. Bond en Goodhead weten te ontsnappen door een luchtsluis en nemen de plaats in van de twee astronauten van Moonraker zes.

Onderweg ziet Bond dat hun vracht bestaat uit een groep mensen die per koppeltje reizen. De vergelijking met de Ark van Noach komt bij hem op en hij beseft dat Drax van plan is na de vernietiging het menselijk leven op Aarde een superras te creëren. De Moonrakers leggen allemaal aan bij het ruimtestation van Drax dat vanaf Aarde door een radarblokkering niet zichtbaar is op radar. Er volgt een toespraak van Drax waarin hij vertelt 50 kogels met het zenuwgas als een dodelijke ketting rond de Aarde te leggen en deze in de atmosfeer te laten exploderen. De zorgvuldig uitgekozen mensen die naar zijn ruimtestation zijn gebracht kunnen hier overleven en hun nageslacht kan in veiliger tijden als een superras terugkeren naar de Aarde.

Bond en Goodhead zoeken en weg naar de controlekamer en weten daar de radarblokkering te verbreken. Het ruimtestation van Drax wordt nu onmiddellijk op Aarde opgemerkt en de NASA stuurt een shuttle voor onderzoek. Zelf worden Bond en Goodhead door Jaws wederom in de kraag gevat en bij Drax gebracht die gefrustreerd raakt door de steeds weer opduikende Bond. Bond laat Drax vertellen over zijn streven een superras te creëren en dat degenen die niet aan zijn standaard voldoen geëlimineerd zullen worden. Jaws en zijn vriendin die hier ook bij aanwezig zijn beseffen dat zij deze holocaust ook niet zullen overleven.

De shuttle van de Aarde nadert en bond kan nog maar net voorkomen dat deze wordt vernietigd door de zwaartekracht in het station uit te schakelen. Toch worden de astronauten die naar het station komen gedood door het afweergeschut van het station. De gezaghebber op de shuttle besluit dan aan te leggen bij het station en dringen astronauten zo binnen. Er ontstaat een gevecht tussen hen en de bemanning en in deze chaos weet Drax toch nog drie kogels met gifgas te lanceren. Dan treffen Drax en Bond elkaar weer en Drax wilt nu voorgoed met zijn kwelgeest afrekenen. Helaas voor hem ziet Bond kans hem als eerste te doden en gooit hem vervolgens door de luchtsluis naar buiten.

Bond en Goodhead vinden elkaar terug en nemen een shuttle om de kogels met gifgas op te sporen en te vernietigen. Ze kunnen echter niet wegkomen doordat de koppeling niet los kunnen krijgen. Jaws heeft ondertussen zijn vriendin teruggevonden en ontkurkt een fles champagne met zijn tanden om dit te vieren. Bond ziet hen en roept de hulp van Jaws in. Die aarzelt maar zijn vriendin haalt hem over om te helpen. Jaws weet de shuttle vrij te krijgen, maar het segment waarin hij met zijn vriendin zit breekt daarbij ook af van het station. Bond en Goodhead zetten de jacht in op de drie gifkogels. De eerste twee zijn snel gevonden en vernietigd, maar door de warmte in de shuttle vallen er controlesystemen uit waardoor ze de derde handmatig moeten vernietigen. Toch lukt dit ook nog voordat de kogel de atmosfeer van de Aarde binnengaat.

Op de Aarde wordt er melding gemaakt van de redding van een grote man en een klein vrouwtje uit de ruimte en ook dat Goodhead de locatie van de shuttle van haar en Bond heeft doorgegeven. Omdat dit een samenwerking tussen de Britten en de Amerikanen betreft wordt er een verbinding gelegd met zowel het Witte Huis in Amerika als met het Engelse koninklijk paleis. Toch levert dit weer grote frustratie van M op wanneer de beeldverbinding tot stand komt en iedereen de twee agenten in elkaars armen kan zien liggen. Bond ziet ook wat er gebeurd en hij besluit zonder commentaar de verbinding weer te verbreken.