James Bond Films – Octopussy

 

 
Octopussy
 
Filmmaatschappij:
United Artists

Regiseur:
John Glen

Release:
1983

Speelduur:
131 min.

James Bond dringt een militaire basis in Latijns Amerika binnen om daar technologie te vernietigen die in vijandige handen is gevallen. Bond weet de technologie te vinden en plaatst er een bom. Hij heeft zich vermomd als Kolonel Toro, maar wanneer deze de hangar binnen komt waar Bond bezig is, wordt hij gesnapt en gevangen genomen. Met de hulp van zijn vrouwelijke handlanger weet Bond te ontsnappen en kan aan zijn achtervolgers ontkomen door een spectaculaire vlucht in een vliegtuigje, maar daarbij verliest daarbij zo snel brandstof dat hij wel even moet tanken.

In Oost Berlijn is een clown op de vlucht voor twee messenwerpers die bij hetzelfde circus lijken te horen. De messenwerpers gooien hem bij een sluis een mes in zijn rug en als de clown in het water valt keren ze terug. De clown, die de Britse geheim agent 009 blijkt te zijn, weet nog uit het water te komen en de woning van de Britse Ambassadeur te bereiken. Hij valt daar door een tuindeur naar binnen en als hij dood op de grond neervalt rolt er een imitatie Fabergé ei uit zijn hand.

In Rusland ontstaat er grote verdeeldheid bij de KGB, volgens Generaal Gogol stuurt Generaal Orlov regelrecht op een oorlog aan. Orlov verwijt Gogol ervan ouderwetse, achterhaalde denkbeelden te hebben. Later wordt Orlov ingelicht dat het imitatie Fabergé ei verdwenen is.

James Bond krijgt de opdracht de zaak nader te onderzoeken, het echte Fabergé ei is opgedoken op een veiling in Londen. Bond bezoekt de veiling samen met kunstexpert Jim Fanning en ontdekt dat ene Kamal Khan, in het gezelschap van de mooie Magda, hoogst geïnteresseerd is in het ei. Doordat Bond de prijs opdrijft koopt Khan het ei tenslotte voor 50.000 pond. Terug op het MI6 kantoor onthult Bond dat hij het ei op de veiling heeft verwisseld voor de vervalsing, die Khan nu dus heeft.

Bond gaat naar Delhi waar Khan woont en wordt daar opgewacht door het MI6 contact, Vijay, die een hotel heeft gereserveerd. In dat hotel speelt Khan iedere middag backgammon en wint met zijn gemanipuleerde dobbelstenen veel geld. Bond doorziet dit, daagt Khan uit voor een spel waarbij hij het echte ei inzet. Bond wint door de dobbelstenen van Khan te gebruiken, maar wanneer hij het hotel verlaat wordt hij gevolgd door de lijfwacht van Khan, Gobinda, die het op zijn leven heeft gemunt. Er volgt een bloedstollende tocht door de straten van Delhi, waarbij Vijay Bond in een speciaal uitgeruste Tuc-Tuc in veiligheid weet te brengen.

In deze schuilplaats bevindt zich ook Q, die naar India is gekomen om Bond te voorzien van zijn nieuwste technische snufjes, waaronder een vernuftig baken apparaatje. Bond keert die avond terug naar zijn hotel, waar hij door een bediende naar een tafeltje wordt geloodst. Daar bevindt Magda zich, een bondgenote van Kamal Khan, die hem een maaltijd aanbiedt. Bond is altijd wel te vinden om een avond door te brengen met een mooie vrouw en de twee belanden dan ook uiteindelijk in de kamer van Bond, waar ze de nacht samen doorbrengen en het bed delen.

De volgende morgen vertrekt Magda op een nogal ongebruikelijke manier zijn kamer, over het balkon waaraan ze een lange sjaal heeft geknoopt. Bond zag wel dat ze eerst het Fabergé ei van hem stal, waarin hij de baken van Q stopte. Bond zwaait wat spijtig Magda na, die bij Khan in de auto stapt en wil weer de kamer binnen lopen. Onverwachts duikt Gobinda achter hem op die hem tegen de grond slaat.

Khan brengt verslag uit aan een vrouwelijke kompaan over het terug gewonnen ei en vertelt ook dat Bond in zijn paleis, Monsoon Palace, als gedwongen gast verblijft. De vrouw zegt Bond te willen spreken, wat Khan haar ten sterkste afraadt, maar de vouw geeft duidelijk aan dat er gehoor moet worden gegeven aan haar wens. Ondertussen komt Bond bij in een kamer op het Monsoon Palace, waar hij er al snel achter komt opgesloten te zijn. Die avond komt Gobinda hem uit de kamer halen voor het diner wat hij samen gebruikt met Khan en Martha. Tijdens de maaltijd maakt Khan duidelijk dat hij nog de nodige antwoorden van Bond wil en desnoods door marteling te zullen verkrijgen.

Na de maaltijd wordt Bond weer naar zijn kamer geëscorteerd door Gobinda, die naast die van Martha blijkt te liggen. Die avond weet Bond door het raam naar buiten te komen en ziet dan een helikopter landen op het paleisterrein waaruit Generaal Orlov stapt. In het paleis luistert Bond Orlov en Khan af en het blijkt dat Orlov Khan voorziet van kostbare Russische kroonjuwelen. Voor Orlov vertrekt slaat hij het ei stuk en dan ontdekt Khan de micro zender die Bond daarin verstopt had. Hij gelast Gobinda Bond te halen, maar die blijkt niet meer op zijn kamer te zijn.

Bond verschuilt zich in een kamer waarin zich een aantal overledenen bevinden. Die worden later het paleis uitgedragen en dan heeft Bond zich verscholen in een lijkenzak. Eenmaal buiten werkt hij zich daar weer uit en gaat er vandoor, wat de bedienden van Khan een ware doodschrik bezorgt. Bond vlucht een stukje jungle in waar hij oog in oog komt te staan met tijgers en slangen. Ook wordt hij opgejaagd door Khan en zijn trawanten die hem op olifanten achterna komen. Uiteindelijk weet hij bij een rivier te komen en ontsnapt op een boot met toeristen aan zijn achtervolgers.

Terug in de schuilplaats van Vijay hoort Bond dat Khan een steenrijke handlangster heeft, Octopussy. Deze dame woont afgesloten op een eiland dat alleen bewoond wordt door vrouwen. Octopussy leidt een grote organisatie die zich bezig houdt met diamanten smokkel. Ondanks dat Khan voor haar werkt, houdt hij zijn samenwerking met Orlov voor haar verborgen. Mannen mogenniet op het eiland komen, maar natuurlijk gaat Bond die uitdaging direct aan. Hij weet ook nog op het eiland te komen, maar wordt vrijwel direct gezien en bij Octopussy gebracht.

Ze weet dat Bond een 007 agent is en het blijkt dat Bond haar vader ook heeft gekend. Hij was net als zij een smokkelaar en Bond werd een paar jaar geleden op zijn zaak gezet. Octopussy blijkt Bond dankbaar te zijn omdat hij haar vader de kans gaf zelfmoord te plegen in plaats van voor de krijgsraad berecht te worden. Dan komt Khan binnen die vertelt dat Bond verdwenen is. Octopussy noemt dat slordig en wijst Khan dan op de aanwezigheid van Bond. Khan verlaat even later duidelijk gefrustreerd de kamer.

Khan benadert een groep huurmoordenaars die Bond met cirkelzaag jo-jo om moeten brengen. Khan benadrukt wel dat de vrouw niet gewond mag raken. Helaas is hun eerste slachtoffer Vijay die bij de oever de wacht houdt. Bond komt er ondertussen achter dat Octopussy de volgende dag wil vertrekken, ze zegt voor zaken, maar Bond weet dat die zaken te maken hebben met hetzelfde circus waar 009 om het leven kwam. Er ontstaat een woordenwisseling tussen Bond en Octopussy, die hem een baan als haar handlanger aanbiedt. De ruzie eindigt in bed en een nacht vol passie volgt.

De huurmoordenaars dringen ondertussen het onderkomen van Octopussy binnen en de jo-jo zaag wordt op hun bed gegooid. Bond en Octopussy weten op tijd weg te komen en een felle strijd tussen de indringers, Bond en de meisjes van Octopussy breekt los. De moordenaars worden uit geschakeld, maar Bond neemt de gelegenheid waar om ondertussen zelf ook het eiland te verlaten.

Bond reist hierna naar Karl Marx Stad waar het circus van Octopussy een voorstelling geeft. Hierna zal het circus vertrekken naar een Amerikaanse basis militaire basis in West Duitsland. Wat Octopussy en Magda niet weten is dat Khan met Orlov de diamanten verwisseld voor een atoombom die tijdens de voorstelling op die basis af zal gaan. Bond is ook op het station en raakt in gevecht met Orlov. Terwijl Bond met een auto bij de trein probeert te komen komt Generaal Gogol bij de stervende Orlov en maakt hem uit voor een ordinaire dief. Met een bizarre grijns zegt Orlov dat hij vandaag misschien een dief is, maar dat hij morgen een held zal zijn.

Bond weet weer op de trein te komen en ziet daar hoe Khan het tijd mechanisme van de bom in orde brengt. Behalve Khan en Gobinda weet hier niemand van, ook Octopussy en Magda niet. Gobinda merkt de aanwezigheid van Bond op en achtervolgd hem over het dak van de trein. Ook een messenwerper bemoeit zich met het gevecht, bond weet hem te doden maar wordt door Gobinda van de trein gegooid.

Terwijl op de NATO basis de voorbereidingen voor de voorstelling in volle gang zijn doet Bond verbeten zijn best op tijd aan te komen. Hij kan een stuk meeliften maar dit gaat erg langzaam en dan neemt hij zijn kans waar. Hij steelt een auto van een vrouw die hem laat wachten bij een telefooncel, die slaat natuurlijk wel direct alarm en daardoor rijdt Bond gevolgd door politie naar het circus. Hij dringt daar door de bewaking en verschuilt zich in een wagen waar hij zich verkleedt als clown.

Zo gaat hij het circus binnen, maar de bewaking heeft zijn vermomming door en volgt hem in de circustent. Bond probeert een Amerikaanse Generaal duidelijk te maken dat er zich een bom in de tent bevindt die op scherp staat maar die denkt dat het een grap is van een clown. Zijn achtervolgers slaan Bond in de kraag, maar Octopussy heeft Bond natuurlijk herkend. Ze pakt een wapen en schiet de kist open waar de bom zich bevind. Bond wordt weer los gelaten en maakt de bom onschadelijk. Octopussy en Magda begrijpen nu waarom Khan en Gobinda even daarvoor de circustent hebben verlaten en dat het de bedoeling was geweest dat ook zij zouden omkomen.

Khan is met Gobinda terug gekeerd naar zijn Monsoon Palce in India. Zij denken dat er zich meisjes aanbieden aan de bedienden van het paleis wat voor hun goed uitkomt, omdat ze nu ongemerkt kunnen vertrekken. Maar in werkelijkheid zijn het de meisjes van Octopussy die het paleis binnen dringen en iedereen daar onschadelijk maken. Octopussy zelf zoekt Khan op en confronteert hem met zijn verraad. Khan overmeesterd haar en vlucht met haar en Gobinda op paarden naar een gereed staand vliegtuig. Bond is ondertussen met Q het paleis genaderd in een hete luchtballon en ziet dat Khan Octopussy ontvoerd.

Hij probeert dit nog te voorkomen, maar gaat dan de drie achterna en weet op het vliegtuig te klimmen voor het opstijgt. Pogingen van Khan hem eraf te gooien slagen niet en tenslotte stuurt hij Gobinda naar buiten. Die verliest het gevecht van Bond en valt van het vliegtuig. Bond gaat het vliegtuig in en valt Khan aan. Het toestel begint neer te storten en net boven de grond springen Bond en Octopussy naar veilige bodem. Het toestel met Khan er nog in stort in een afgrond waarbij het explodeert.

Op MI6 zijn ze heel tevreden over de resultaten van Bond, ze vragen zich alleen af waar de 007 agent is en hoe het met hem gaat. Bond is natuurlijk bij Octopussy, hij rust op een bed op een boot terwijl de meisjes van Octopussy hen voort roeien. Wanneer Octopussy zegt dat het zo jammer is dat hij zo weinig kan bewegen maakt Bond zich vrij van de katrollen en slaat zijn armen om haar heen. Aan de reacties van Octopussy lijken de verwondingen die hij heeft wel mee te vallen…