James Bond Films – On Her Majesty’s Secret Service

 

 
On Her Majesty's Secret Service
 
Filmmaatschappij:
United Artists

Regiseur:
Peter R. Hunt

Release:
1969

Speelduur:
140 min.

Terwijl M, Q en Miss Moneypenny op zoek zijn naar de verblijfplaats van James Bond rijdt de 007 agent over een kustweg in Portugal. Hij wordt ingehaald door een Mercury Cougar, waarvan de chauffeuse, een jonge vrouw, uitstapt. Bond ziet haar de zee inlopen, bedenkt zich geen moment, maar komt ook uit zijn auto en haalt haar terug. Dan duiken er plotseling twee mannen op die met hem in gevecht gaan. Bond weet ze neer te slaan, maar ziet dan hoe de vrouw in zijn auto stapt en naar haar eigen wagen rijdt. Ze stapt over in haar Cougar en gaat er vandoor, Bond verbluft achterlatend.

De vrouw komt die avond het casino van zijn hotel binnen. Ze zet in maar als ze verliest blijkt ze niet te kunnen betalen. Bond redt haar uit die benarde situatie door voor haar te betalen. De vrouw, Gravin Theresa di Vincenzo, ook wel Tracy genoemd, bedankt hem door hem op zijn kamer uit te nodigen. Maar als Bond daar komt vindt hij daar alleen een man die hem ook aanvalt.

Na ook deze te hebben neergeslagen gaat hij naar zijn eigen kamer, waar hij Tracy vindt. Die wilt geen antwoord geven op de vragen van Bond, maar brengt wel de nacht in zijn bed door. De volgende morgen blijkt ze te zijn verdwenen uit zijn kamer én het hotel. In de lobby van het hotel wordt hij aangesproken door een man en onder bedreiging van een wapen van een tweede man, wordt hij meegenomen naar Marc-Ange Draco, hoofd van het Europese misdaad syndicaat Union Corse.

Draco onthult dat hij de vader is van Tracy en dat een man als Bond precies de echtgenoot is die zijn dochter nodig heeft. Hij biedt Bond een miljoen pond in goud als hij met Tracy trouwt, maar hij weigert. Dan zegt Draco dat hij bereid is uit te zoeken waar Ernst Stavro Blofeld, het hoofd van SPECTRE, zich bevindt. Bond moet dan naar het verjaardagsfeest van Draco in Portugal komen.

Bond keert terug naar MI6, maar krijgt daar te horen dat hij van de Blofeld zaak wordt afgehaald. Hij besluit zijn ontslag in te dienen, maar pas nadat M dat zonder een woord van protest heeft geaccepteerd, ziet hij pas dat Moneypenny de aanvraag van ontslag heeft veranderd in veertien dagen verlof.

Bond gaat naar het verjaardagsfeest van Draco in Portugal, maar daar merkt Tracy al snel dat zij deel uitmaakt van een deal tussen Bond en haar vader. Wanneer ze dreigt dat haar vader haar nooit meer zal zien als hij Bond niet de gewenste informatie geeft, vertelt Draco dat er een connectie lijkt te zijn tussen een advocatenbureau in Bern, Zwitserland en Blofeld. Tracey loopt hiernaar weg, maar Bond volgt haar. Hij overtuigd haar van zijn goede bedoeling en voorzichtig bloeit er een romance tussen hen op.

Bond gaat met Tracy en Draco naar Bern, waar hij de connectie tussen Blofeld en de advocaat onderzoekt. Hij vind in het kantoor van de man correspondentie van Blofeld met het College of Arms, waaruit blijkt dat Blofeld de titel Comte Balthazar de Bleuchamp opeist. De contactpersoon bij College of Arms van Blofeld is Sir Hilary Bray en nadat Bond thuis bij M toestemming heeft gekregen de zaak te onderzoeken, zoekt hij Bray op. Hij krijgt daar de nodige informatie en hoort dat Blofeld zoveel waarde aan de titelhecht dat hij er zelfs plastische chirurgie voor over heeft.

Bond neemt de identiteit van Sir Hilary aan en reist naar de kliniek van Blofeld op de top van Piz Gloria in Zwitserland. Hij wordt verwelkomt door Irma Bunt, de eerste assistente van Blofeld. Zijn aankomst in het bergdorpje wordt gadegeslagen door een onbekende man, die ook toekijkt hoe Bunt en Bond per helikopter vertrekken. Bond krijgt een geriefelijk onderkomen in de kliniek, maar merkt wel dat alle kamers hermetisch afgesloten worden. Die avond dineert hij met de patiënten, die allen dames zijn die voor allergieën behandeld worden en Irma Bunt.

Hij wordt weg geroepen omdat Blofeld hem even wilt spreken, maar die koestert geen verdenkingen. Zijn enige interesse is de titel die Sir Hilary hem moet toekennen. Bond wordt terug gebracht naar zijn kamers, maar breekt uit en bezoektde patiënteRuby Bartlett. Daar ontdekt hij dat de therapie tegen de allergieën een dekmantel is voor hersenspoeling. Terug in zijn eigen kamer vindt hij een tweede dame die romantisch in hem is geïnteresseerd, de jonge Nancy.

De volgende dag dringt Bond in zijn rol als Sir Hilary erop aan dat Blofeld met hem meegaat voor het onderzoek rond zijn afkomst, maar Blofeld zegt dat dit wat langer moet wachten. Er is een incident met dezelfde man die de aankomst van Bond in het dorp bespiedde, nu wilt hij naar de top van de berg waar de kliniek staat. Hij wordt tegen gehouden door bewakingspersoneel van Blofeld en de man vertrekt. Zowel Ruby als Nancy benaderen Bond en hij maakt met allebei een afspraak voor een ontmoeting.

In plaats van Ruby met wie hij het eerst heeft afgesproken vindt Bond echter Irma Bunt in haar bed. Door middel van een injectie zorgt ze ervoor dat Bond het bewustzijn verliest en hij wordt later wakker op de kamer van Blofeld. Die vertelt hem dat hij achter de ware identiteit van Bond is gekomen en ook dat Bond’s handlanger, de man die eerder die dag naar de top kwam, gepakt is. Ook onthult Blofeld zijn plannen, door middel van bacteriële oorlogsvoering wil hij de wereld naar zijn hand zetten. De dames zullen over de hele wereld zijn agenten zijn, maar hoe dat precies in zijn werk zal gaan wilt hij niet vertellen.

Bond wordt opgesloten in het raderhuis van de kabelbaan, nadat hij zijn handlanger heeft gezien die vermoord is. Bond weet te ontsnappen en als hij door de kliniek sluipt hoort hij hoe de dames hun laatste hersenspoeling krijgen. Ook krijgen ze allemaal een radio die ze iedere nacht om middernacht aan moeten zetten voor verdere instructies.

Bond ontsnapt op ski’s naar het dorp waarbij hij achtervolgd wordt. Hij weet door enkele achtervolgers in de afgrond te laten storten het dorp te bereiken. Daar is hij nog niet veilig, want Bunt is in het dorp om de zogenaamd genezen patiënten op de trein naar huis te zetten. Zij geeft leiding aan de zoektocht en er lijkt geen uitweg voor Bond meer te zijn totdat onverwachts Tracy verschijnt. Ze vluchten in haar auto naar een telefooncel waar Bond met Londen wil bellen. Bunt verschijnt ook met een auto en er wordt heftig op de telefooncel geschoten. Bond springt weer in de auto en een nieuwe bizarre achtervolging begint, waarbij ze zelfs terecht komen in een race wedstrijd.

Wanneer er een sneeuwstorm opsteekt kunnen ze eindelijk ontsnappen. Ze schuilen in een oude verlaten schuur, waar Bond Tracy bekent van haar te houden en zijn werk al 007 op te willen geven om met haar te trouwen. De volgende morgen gaan ze op ski’s verder, maar weer zitten Blofeld en zijn handlangers achter hen. Door een lawine te veroorzaken vallen Bond en Tracy. Blofeld geeft opdracht het meisje mee te nemen. Hij denkt dat Bond dood is.

Terug in Londen hoort Bond dat de regering van plan is toe te geven aan de eisen van Blofeld, uit angst voor een wereldramp. Wanneer hij woedend zegt dat Blofeld de vrouw gevangen houd die hem het leven redde, zegt M dat ze niets met zijn persoonlijke omstandigheden te maken hebben. Daarop roept Bond de hulp in van degene die Tracy wel zal willen redden, haar vader Draco.

Tracy is in de kamer van Blofeld die duidelijk van haar gecharmeerd is, wanneer de kliniek door helikopters wordt genaderd. Ze herkent de stem van haar vader en probeert Blofeld af te leiden. Er volgt een inval van Draco’s mannen en Tracy kan al snel in veiligheid worden gebracht. De kliniek zal opgeblazen worden, maar Bond blijft achter om Blofeld te zoeken. Tracy wil terug om haar geliefde James te zoeken maar dat wordt verhinderd door haar vader.

Bond en Blofeld springen allebei seconden voor de kliniek explodeert naar buiten. Blofeld vlucht weg in een bobslee, achtervolgd door Bond. Na een afmattende afdaling blijft Blofeld met zijn hoofd achter een tak hangen terwijl Bond door glijd op zijn slee. Wanneer Bond met de slee van Blofeld de baan uit vliegt, is hij er zeker van dat zijn aartsvijand dood is.

Het huwelijk van James en Tracy vindt plaats in Portugal, in aanwezigheid van M, Q en een hevig ontroerde Moneypenny. Draco drukt zijn dochter op het hart om haar man gehoorzaam te zijn, waarop Tracy belooft dat ze dat zeker zal doen, net zoals ze altijd gehoorzaam aan hem, haar vader, is geweest. Het pas getrouwde paar rijdt weg in de Aston Martin van Bond voor hun huwelijksreis.

Onderweg wordt er getoeterd en is er commentaar op de vele bloemen die op de auto liggen. Bond besluit uit te stappen en ze van de ramen af te halen. Net op dat moment passeert er een Mercedes Benz 600 met Blofeld achter het stuur die een nekbrace draagt. Zijn passagiere, Irma Bunt, opent het vuur op de auto van het jonge echtpaar. Ondanks het spervuur van kogels blijft Bond ongedeerd, hij springt weer in de auto en vertelt Tracy dat het Blofeld was. Tot zijn verbijstering en wanhoop ontdekt hij daar dat Tracy dood is.