James Bond Films – Quantum Of Solace

 

 
Quantum Of Solace
 
Filmmaatschappij:
United Artists

Regiseur:
Marc Forster

Release:
2008

Speelduur:
106 min.

James Bond rijdt in zijn Austin Martin DBS van het Garda meer naar Siera in Italië. Hij wordt achtervolgd en beschoten vanuit verschillende voertuigen maar hoewel de Austin Martin grote schade oploopt en zelfs een portier verliest kan Bond de wagen toch een ondergrondse garage binnenrijden. Daar opent hij de kofferbak van de auto waar Mr White, wiens criminele organisatie Vesper chanteerde van wie Bond hield, gebonden in de kofferbak. Losjes zegt de 007 agent dat het tijd is om uit te stappen.

White wordt verhoord door Bond en M over zijn organisatie Quantum die tot nu toe onbekend was voor de overheden. White hoont dat het eerste wat ze van zijn organisatie moeten weten is dat ze overal mensen hebben en wijst dan naar Mitchel, de lijfwacht van M. Deze trekt snel zijn wapen en schiet op M voor hij wegrent. Bond laat White ontsnappen om Mitchel te achtervolgen over de daken van Sierra. Na wat verhitte gevechten schiet Bond Mitchel neer.

In het kantoor van MI6 in Londen vraagt M zich hardop af hoe het mogelijk is dat de organisatie van White overal over de wereld mensen heeft maar er niets bij MI6 bekend is over hen. Bond weet het niet maar zegt dat hij ze zal vinden en doden. M zegt geërgerd dat hij moet stoppen met mensen te doden maar Bond lijkt niet overtuigd. Onderzoek in het kantoor van Mitchel leiden sporen naar Haïti. Daar breekt hij in de hotelkamer van Slate, een contact van Mitchel. Deze blijkt toch op zijn kamer te zijn en na een heftig gevecht doodt Bond hem. Bij het verlaten van het hotel neemt hij een koffer mee die in de lobby is afgegeven voor Slate en buiten wordt hij gewenkt door een mooie jongedame die hem in zijn auto roept. Hun auto wordt al snel achtervolgd door een man op een motor, maar het is Bond al snel duidelijk dat het niet om hem gaat maar om zijn chauffeuse.

Ze weten hun achtervolger af te schudden en de dame laat Bond uitstappen. Wanneer zij weg rijdt komt de motorrijder weer die door Bond van zijn motor wordt gegooid zodat Bond op de motor de auto kan volgen. De dame komt in een pakhuis aan het water dat zwaar bewaakt wordt en zij de baas van de criminele groep opzoekt. Ze beschuldigd deze Dominic Green ervan haar te willen doden, wat deze man die haar Camille noemt niet eens ontkent hoewel hij haar geliefde was. Bond komt bij het pakhuis en laat MI6 onderzoeken wie deze Greene is. Wanneer er een match is stuurt MI6 een foto en Bond bevestigd dat dit de bedoelde man is. Volgens M gaat het hier om een zakenman in groene technologie. Bond schenkt hier geen aandacht aan maar verbreekt de verbinding omdat hij bij het pakhuis beweging ziet.

Green arriveert met Camille en Zuid Amerikaanse militairen waaronder Generaal Medrano met wie hij een deal heeft gesloten bij een boot. Green zal in ruil voor steun om hun regering omver te werpen en hun aan de macht te helpen alle rechten krijgen op een woestijn. Wanneer de militairen aan boord gaan duwt Green Camille naar voren met de woorden “Neem haar ook mee, ik mag haar niet”. Camille is uit op wrak omdat Medrano toen zij nog een klein kind was haar hele familie ombracht.

Bond ziet dit gebeuren en racet met de motor over verschillende boten heen om tenslotte met een gestolen boot de achtervolging in te zetten. Na een wilde jacht redt Bond Camille en draagt haar bewusteloos aan land. Hij geeft haar over aan een verbaasde zeeman en zoekt weer naar Green die hij traceert in een prive jet die net op punt staat op te stijgen.

Bij Green in het vliegtuig zit ook CIA agent Felix Leiter met een collega. Uit hun gesprek blijkt dat de CIA de andere kant op zal kijken als Green de regering in Bolivia omver werpt. In ruil hiervoor krijgt de CIA olie-lijn contracten terwijl Green alleen een stuk woestijn krijgt. Dan toont hij de CIA agenten een foto van Bond en zegt dat deze man omgebracht moet worden. Leiter,die Bond wel kent, ontkent dit maar zijn collega zegt dat dit geen probleem is.

Bond volgt het vliegtuig met Green en komt terecht in een opera voorstelling van Tosca in Oostenrijk. Onder het publiek bevinden zich bondgenoten van Green waaronder Mr White die via oortelefoons een vergadering hebben over de ophanden zijnde staatsgreep in Bolivia. Bond heeft één van de lijfwachten neergeslagen in de toiletten, zijn smoking heeft aangetrokken en zijn oortelefoon heeft bemachtigd. Daardoor kan hij mee luisteren naar de plannen die Green smeedt. Wanneer Bond wordt gesnapt vlucht hij waarbij een vuurgevecht ontstaat.

In dat gevecht komt de adviseur van de Britse premier om het leven, waarvan Bond niet erg onder de indruk is wanneer hij dat hoort. M besluit om de creditcards en paspoorten van Bond in te trekken, die hierdoor niet verder kan met zijn jacht. Daarom reist hij naar Italië en zoekt zijn oude bondgenoot Mathis op waarvan hij eerst dacht dat hij een dubbelspion was. Hij haalt Mathis over om met hem naar Bolivia te reizen om de plannen van Green te verijdelen. Maar op het vliegveld van Bolivia worden Mathis en Bond begroet door een knappe jongedame die zich voorstelt als Strawberry Fields van het Britse consulaat en zegt de opdracht te hebben Bond met de eerste vlucht terug te brengen naar Londen. Die vlucht gaat echter pas de volgende ochtend en ze brengt Bond eerst naar een sober hotel. Dat staat Bond totaal niet aan en neemt haar vastberaden mee naar een veel luxer hotel.

Mathis die ook zijn intrek in het hotel neemt gaat op onderzoek uit terwijl Bond in het hotel blijft waar hij Fields verleidt. Mathis komt later vertellen dat Green die avond een party organiseert waar Bond natuurlijk ook heen gaat. Hij ziet daar Camille weer terug die hij weer uit de handen van Green redt en meeneemt in een Range Rover. Ze worden al snel staande gehouden door de Bolivia politie waarvan Bonde vermoed dat ze voor Green werken. Bond moet de kofferbak open maken waar Mathis in blijkt te liggen die in elkaar geslagen is. Als Bond hem uit de auto tilt vuurt één van de politiemannen en verwondt Mathis levensgevaarlijk. Daarop trekt Bond ook zijn wapen en doodt de beide politiemannen. Het is te laat om medische hulp voor Mathis te halen en die sterft terwijl Bond hem vasthoudt. Bond laat het lichaam achter in een vuilcontainer en gaat met Camille op zoek naar de woestijn waar Green zijn zinnen op had gezet.

Op een vliegveld kan Bond aan een Douglas DC-3 vliegtuig komen om het gebied te onderzoeken. Vrijwel onmiddellijk worden ze achtervolgd door eenAermacchi SF.260 fighter en een Bell UH-1 Iroquois helikopter. Na een spannende achtervolging kunnen Bond en Camille met een parachute uit hun gehavende toestel ontsnappen en ze landen in een zinkgat midden in de woestijn. Terwijl Camille op adem komt en Bond hun situatie onderzoekt vertelt Camille dat haar familie is vermoord door Medrano en Bond verontschuldigd zich omdat hij de wraak van Camille heeft gedwarsboomd door haar van de boot te halen. Hij heeft ondertussen een uitweg gevonden en terwijl ze naar de oppervlakte gaan ontdekken ze een ondergronds meer. Ze begrijpen dat Green dammen in de ondergrondse rivieren heeft gelegd om de aanvoer van vers water tegen te houden.

Bond en Camille gaan terug naar het hotel waar Bond Camille wegstuurt en zelf naar zijn kamer gaat. Hij vind daar M die hem vertelt dat Fields is gedood door de Quantum organisatie door haar onder te drenken in motorolie. M gelooft dat Bond een gevaar is geworden voor vriend en vijand en wil hem laten ontwapenen. In de lift slaat Bond zijn bewakers van zich af en weet uit het hotel ie ontsnappen. Buiten wacht Camille hem op met een Volkswagen Kever en rijdt met hem weg.

Bond ontmoet CIA agent Felix Leiter in een lokale bar die hem eigenlijk moet doden. Leiter is dit niet van plan en laat Bond net op tijd ontsnappen nadat hij Bond vertelt heeft in welk hotel in de Bolivia woestijn Green een ontmoeting heeft met Medrano. De Generaal wil onder zijn contract met Green uit omdat hij de verborgen doelen van Green doorziet, maar Green dreigt een andere generaal op zijn plaatst te zetten die wel zal tekenen. Merano beseft zijn onmacht en geeft toe door de papieren te tekenen. Na de vergadering doodt Bond de vertrekkende Kolonel van de politie voor de moord op Mathis. Ook zet hij een ketting reactie van explosies op gang in het hotel wanneer een hydrogeen brandstoftank wordt geraakt door een auto waarover de controle is verloren.

Camille neemt haar wraak om haar familie door eindelijk Medrano en Bond ontvoert Green. Hij brengt hem naar het midden van de woestijn waar hij hem verhoort over de Quantum organisatie. Hij laat hem daarna daar achter met alleen een kan motorolie uit wraak voor wat hij Fields aan liet doen. Daarna brengt hij Camille naar een treinstation waar ze elkaar kussen voor Camille vertrekt.

Bond gaat naar Kazan in Rusland waar hij in het appartement van Yusuf Kabira deze voormalige geliefde van Vesper Lind opwacht. Yusuf is een lid van de Quantum organisatie. Hij verleidt vrouwen met hoge rangen die veel invloed hebben. Deze kunnen dan middelen van hun regering aanwenden om het losgeld te betalen als hij ontvoerd wordt. Deze ontvoeringen zijn in scene gezet en het losgeld komt ten goede aan de Quantum organisatie. Hij heeft Vesper op deze manier bedrogen en wil nu hetzelfde doen met de Canadese agente Corinne Veneau. Bond vertelt Corinne over Vesper en laat haar dezelfde ketting zien als zij om haar hals heeft. Yusuf geeft zijn veroveringen ironisch genoeg allemaal dezelfde halskettingen. Bond adviseert haar zo snel mogelijk de Canadese Inlichtingendienst te alarmeren en stuurt haar weg.

Als Bond later ook het appartement van Yusuf verlaat wordt hij opgewacht door M. Zijtoont zich verbaasd dat Bond Yusuf heeft laten leven zodat hij nog ondervraagd kan worden. M vertelt hem dat Leiter is gepromoveerd door de CIA en dat Greene dood is aangetroffen in de woestijn. Hij was dood geschoten en had motorolie in zijn maag. Bond weigert om op Greene in te gaan maar geeft wel toe dat zij gelijk had over Vesper. M zegt dat MI6 hem weer terug wilt waarop Bond zegt dat hij nooit is vertrokken. Hij loopt ondertussen weg en laat de ketting van Vesper in de sneeuw vallen.