James Bond Films – The Spy Who Loved Me

 

 
The Spy Who Loved Me
 
Filmmaatschappij:
United Artists

Regiseur:
Lewis Gilbert

Release:
1977

Speelduur:
125 min.

Nucleaire onderzeeërs van de Engelse Royal Navy en de Russische vloot worden gestolen, wat natuurlijk tot grote opwinding bij de respectievelijke regeringen zorgt. De geheime diensten worden ingezet en zowel M van MI6 als Generaal Anatol Gogol van de KGB beloven hun beste agenten in te zetten. Gogol schakelt zijn Triple X agente Majoor Anya Amasova in, die juist het bed deelt met haar vriend, agent Sergei Barsov. Deze stond op het punt te vertrekken voor een missie in Oostenrijk.

James Bond wordt door M opgeroepen, die juist in Oostenrijk is voor een missie. Bij zijn vertrek dreigt hij in een hinderlaag te lopen, maar weet door een Russische agent te doden en zijn Union Jack parachute te openen te ontkomen. In Londen hoort Bond dat iemand probeert de plannen voor een hoog ontwikkeld onderzeeër volgsysteem te verkopen aan de hoogste bieder.

Amasova wordt door Gogol op dezelfde missie gestuurd, maar hoort eerst dat haar vriend Barsov tijdens de missie in Oostenrijk is gedood door een Britse agent. Het is nog niet bekend door wie en ze vraagt op de hoogte gehouden te worden.

Op zijn bijzondere woonverblijf Atlantis bedankt de steenrijke Stromberg de ontwerpers van het volgsysteem voor onderzeeërs, Dr. Bechmann en Prof. Markovitz en beloofd hen snel te betalen. Ook zegt hij te weten dat iemand hem wilde verraden door de technologie te verkopen en hij stuurt zijn persoonlijke assistente het vertrek uit. Hij laat haar via de lift terecht komen in een haaien tank en zegt dat zij hem verraden heeft. Jaws, een gigantische man met een ijzeren gebit, krijgt de opdracht om met Sandor de gestolen microfilms te achterhalen. De ontwerpers vertrekken opgelucht, maar Stromberg laat hun helikopter in de lucht exploderen.

Bond reist naar Egypte waar hij de hulp krijgt van een oude studievriend van Cambridge, Sheik Hosein. Die stuurt hem naar ene Aziz Fekkesh, maar die is laat voor zijn afspraak. Sandor nadert Bond ongemerkt en nadat hij vergeefs op hem geschoten heeft volgt een gevecht op een dak. Bond krijgt nog net uit de man voor die naar beneden stort dat Aziz Fekkesh bij de pyramiden is. Die avond ziet Bond Aziz Fekkesh wegvluchten voor Jaws, maar wanneer hij Aziz Fekkesh vindt is deze dood. De enige aanwijzing die hij in de jaszak van Fekkesh vindt is het adres van een club. Amasova heeft dit alles gadegeslagen en hem neer laten slaan voor het geval Bond de film al had bemachtigd.

In de Club ontmoet Bond Amasova opnieuw waarvan hij nu weet dat ze een Russische agente is en een rivale in het bemachtigen van de microfilm. Wanneer Bond spreekt met de eigenaar van de Club, Max Kalba, voegt ze zich dan ook onmiddellijk bij hen. Kalba wordt aan de telefoon geroepen, maar loopt daarbij in een valstrik en wordt gedood door Jaws. Deze vlucht weg met de film in een bestelbus, waar Bond snel achterin springt. Tot zijn verrassing zit Amasova daar ook al in en samen rijden ze noodgedwongen mee met Jaws.

Jaws, die weet dat zij achterin zitten, rijdt naar een verlaten stadje met ruïnes. Daar probeert hij hen in een val te lokken en in het gevecht dat volgt is Bond kansloos tegen de ijzersterke man. Amasova trekt eenpistool tegen Jaws, eist de microfilm op en probeert te vluchten met de bestelbus. Helaas voor haar had Bond daar de sleutels van meegenomen en springt bij haar in de bus. Ondanks verwoede pogingen van Jaws de bus tegen te houden weten de twee agenten toch te ontkomen.

Onderweg begeeft de bus het en ze moeten te voet verder. Gelukkig vinden ze een boot waarvan de eigenaar hen over de Nijl naar Cairo wil brengen. Onderweg bekijkt Bond de films alvast en daarna probeert hij op wat vriendschappelijker voet met Amasova te komen. Ze lijkt daarop in te gaan, maar dat blijkt een facade. Ze verdoofd hem en wanneer hij de volgende morgen weer bij positieven komt is ze met de film verdwenen.

Bond gaat naar Abu Simbel waar hij tot zijn verrassing niet alleen M en Moneypenny maar ook Gogol en Amasova vindt. Er is besloten tot een unieke samenwerking tussen de geheime diensten om de opdrachtgever voor het ontwerpen van het volgsysteem te achterhalen. Bond had op de boot al gezien dat de film waardeloos was maar nader onderzoek brengt de naam Stromberg aan het licht.

Bond en Amasova gaan per trein naar Sardinia, maar in de trein volgt een aanval van Jaws op Amasova. Bond weet hem de trein uit te werken en nu hij haar het leven heeft gered is de rivaliteit tussen de beide agenten verdwenen en brengen ze de nacht samen door. In Sandrine checken ze in hun hotel in als het echtpaar Sterling. De volgende dag rijden ze voor een afspraak naar de basis van Stromberg en worden ze door Strombergs assistente Naomi naar Atlantis gebracht. Bond spreekt met Stromberg in zijn rol als zeebioloog en merkt al snel dat Stromberg is geobsedeerd door het leven onder water.

Na vertrek van Bond en Amasovabevestigd Jaws dat dit de twee waren die eerder de film van hem stalen. Stromberg geeft de opdracht hen te doden en de Lotus Esprit waarin de agenten rijden wordt achtereenvolgens gevolgd door een motor en een auto. Bond weet die allebei in de afgrond te storten, maar dan verschijnt Naomi in een helikopter. Gelukkig kan de Lotus veranderd worden in een onderzeeër en Bond en Amasova duiken het water in. Vanuit het water schiet Bond een raket af op de helikopter die explodeert en neerstort.

Hun tocht onder het wateroppervlak geeft Bond en Amasova de kans rond te kijken wat er zich onder Atlantis afspeelt. Daar blijkt een uitgebreide basis te zijn, maar wanneer de Lotus ontdekt wordt, komen er duikers tevoorschijn die de aanval inzetten. Toch weet Bond de auto weer bij de kant te krijgen en onder de verbijsterde blikken van toeristen rijden ze het strand op.

Terug in hun hotel ontdekt Anya bij toeval dat James degene was die in Oostenrijk haar vriend Barsov heeft gedood. Ondanks de verzekering van Bond dat het een kwestie was van doden of gedood worden is de verbittering van Amasova groot. Ze zweert dat ze na afloop van de missie Bond zal doden.

Bond en Amasova gaan aan boord vande Amerikaanse onderzeeër U.S.S. Waune met Commander Carter om de Liparus, de supertanker van Stromberg waarvan ze het bestaan op Atlantis ontdekten, op te sporen. Ze stellen al snel vast dat Stromberg zijn volgsysteem weer actief heeft. De onderzeeër wordt overmeesterd door de Liparus en de bemanning kan niets anders dan zich overgeven. Bond en Amasova proberen zich schuil te houden maar worden toch ontdekt en bij Stromberg gebracht.

Stromberg vertelt dat hij zijn plannen tot uitvoer aan het brengen is, vanaf eerder veroverde onderzeeërs worden nucleaire raketten op New York en Moskou afgeschoten, wat zeker een wereld atoomoorlog tot gevolg zal hebben.Stromberg zal dit in Atlantis kunnen overleven en daarna zal hij zijn droom, een onderwater beschaving, kunnen realiseren. Hij laat Bond opsluiten en neemt Amasova met zich mee naar Atlantis.

Bond weet zijn bewakers van zich af te schudden en opent de cellen waar de gevangen bemanningen opgesloten zitten. Hij laat de bevrijde gevangen wapens uit de wapenkamer van Stromberg pakken en al snel ontstaat er een enorm gevecht tussen hen en de bemanning van de Liparus. Met de hulp van de Amerikaanse bemanning weet Bond de ontsteking van de atoombom te bemachtigen en de controlekamer te bereiken. Met nog vier minuten te gaan weten ze codes te kraken en geven ze de coördinaten van de onderzeeërs die de atoombommen af moeten schieten aan elkaar als van het nieuwe doelwit. Hierdoor vernietigen de onderzeeërs elkaar en is het gevaar van een Derde Wereldoorlog geweken.

De bemanningen gaan in de Amerikaanse onderzeeër en vluchten weg uit de brandende Liparus nadat ze met een torpedo een opening in de boeg van het schip hebben geschoten. Later roept Carter Bond bij zich en vertelt hem dat hij opdracht heeft van het Pentagon om Atlantis van Stromberg te vernietigen. Bond herinnert hem eraan dat Anya nog op de Atlantis is en pleit ervoor hem een uur te geven haar te redden.

Hoewel Carter hiervoor directe orders voor moet negeren geeft hij toch toe en tot zijn verbijstering ziet hij Bond later op een waterscooter waar Bond bij Q om had gevraagd vertrekken. Op Atlantis heeft Stromberg Anya stevig vastgebonden alleen in een kamer opgesloten als hij Bond ziet naderen op zijn waterscooter. Hij laat hem de lift nemen, maar Bond heeft de val door en weet de lift uit te komen zonder in de tank met haaien te vallen. Hij doodt Stromberg en gaat op zoek naar Anya, maar voor hij haar vindt moet hij eerst weer een gevecht met Jaws leveren. Die weet hij uit te schakelen door hem met zijn ijzeren gebit aan een enorme magneet te klemmen en de man vervolgens in de haaien tank te laten vallen. Terwijl Bond verder zoekt naar Anya weet Jaws zijn naamgenoten toch de baas te blijven en uit de tank te komen.

Net wanneer Bond Anya vindt en haar boeien losmaakt zet de Amerikaanse onderzeeër de aanval in. De twee agenten vluchten weg met een reddingscapsule die Bond eerder op zijn zoektocht naar Anya zag. In de comfortabele capsule wilt Bond de champagne open trekken, maar Anya pakt het pistool en kondigt aan dat de missie voorbij is. Als er een droge plop klinkt is het gelukkig niet het pistool maar de kurk van een fles champagne. Hierna storten de twee agenten zich in elkaars armen.

Anya vraagt zich af wat hun superieuren hiervan zullen zeggen, maar die hoeven volgens Bond hier niets van te weten. Dat ligt iets anders, want M en Gogol komen in een schip naderbij en zien hun agenten bij elkaar in de armen liggen. Om aan hun verontwaardiging te ontsnappen weet Bond niet beter te doen dan de gordijnen voor het raam te trekken om zich zo te verschuilen. In de verte zwemt Jaws weg van Atlantis, hij heeft de aanval van de Amerikanen en de haaien overleefd.