James Bond Films – Thunderball

 

 
Thunderball
 
Filmmaatschappij:
United Artists

Regiseur:
Terence Young

Release:
1965

Speelduur:
130 min.

James Bond woont de begrafenis bij van Kolonel Jacques Bouvar, een lid van SPECTRE die twee Britse spionnen heeft omgebracht. De begrafenis is in scene gezet en wordt bijgewoond door Bouvar zelf, vermomd als zijn weduwe. Bond volgt hem naar zijn kasteel, brengt hem alsnog om het leven en vlucht zelf in een raketpak.

Tijdens een vergadering van SPECTRE wordt door Blofeld melding gemaakt van de moord op Bouvar. Daarna wordt er verder gegaan met de financiële situatie, maar tussendoor meldt Blofeld dat één van hen geld heeft verduisterd en doodt de bewuste man. Er wordt melding gemaakt van een plan van Emilio Largo om door twee atoombommen te stelen van de NATO aan veel geld te komen. Graaf Lippe zou al bezig zijn met de voorbereidingen.

Bond wordt door M naar een kliniek gestuurd om zijn conditie te verbeteren. Wanneer hij wordt gemasseerd door Patricia Fearing ziet hij Graaf Lippe, een verdachte man met een criminele tatoeage. Hij doorzoekt Lippes kamer maar wordt opgemerkt door een man in de kamer ernaast, die zijn gezicht in het verband heeft wegens plastische chirurgie. Fearing vertelt Bond dat de verbonden man Angelo Palazzi is, die een zwaar ongeluk heeft gehad. Lippe pleegt later een aanslag op Bond maar die wordt onwetend verijdeld door Fearing.

Wanneer NATO piloot Francois Derval die avond het bed van zijn minnares Fiona Volpe verlaat om naar zijn werk te gaan wordt hij overvallen door Angelo Palazzi, die na de plastische chirurgie het uiterlijk van Derval heeft gekregen. Hij neemt de plaats in van Derval en vertrekt nadat hij meer geld heeft geëist voor zijn rol in het complot. Fiona en Lippe wikkelen het gezicht van de overleden Derval in verband en trekken hem een pyjama aan.

De pseudo Derval maakt zich op voor zijn nieuwe missie als piloot. In een oefening moet hij het Vulcan vliegtuig besturen dat atoombommen vervoert. Bond is achterdochtig wanneer hij die avond een ambulance ziet voorrijden bij de kliniek. Hij gaat op onderzoek uit en vindt de overleden Derval. Wanneer hij e volgende ochtend vertrekt vertelt Patricia hem dat het lichaam dat juist weg wordt gebracht van Angelo Palazzi is, die aan een hartaanval is overleden.

Angelo brengt het vliegtuig bij de Bahama’s, waar hij de bemanning bedwelmd en het vliegtuig laat landen. De tweede man van SPECTRE, Emilo Largo, komt met zijn schip de Disco Volante naar het vliegtuig. Largo laat zijn mensen de atoombommen naar zijn schip brengen en het vliegtuig bedekken met een camouflage net. Largo doodt Angelo en nadat de bommen op een veilige plaats zijn geborgen licht hij Blofeld in dat fase twee geslaagd is. Deze is tevreden over zijn prestaties maar daarentegen teleurgesteld dat Lippe Angelo Palazzi niet beter in de hand heeft gehouden. Hij zegt dat Largo de graaf moet laten ombrengen.

Door de diefstal van de atoombommen worden de 00 agenten bijeengeroepen in Whitehall. Onderweg wordt Bond gevolgd door Lippe, die hem wilt liquideren. Voor hij dat kan doen wordt Lippe zelf al omgebracht door Fiona Volpe, in opdracht van SPECTRE.

Op de vergadering herkent Bond Derval op een foto als het overleden lichaam dat hij in de kliniek zag. Aangezien de zus van Derval, Dominique, in Nassau is vraagt Bond naar de Bahama’s gezonden te worden. M geeft toestemming om dit uit te zoeken en hij krijgt assistentie van Paula Caplan, een medewerkster van MI6. Overigens hebben de dieven van de atoombommen zich gemeld met een eis om losgeld, wanneer dit niet wordt ingewilligd zullen de bommen tot ontploffing worden gebracht.

In Nassau weet Bond al snel het eerste contact te leggen met Dominique en komt erachter dat zij de maîtresse is van Largo. Bond zoekt Largo die avond op in het casino en speelt kaart met hem. Daarna biedt hij Dominique een drankje aan en wanneer Largo haar weer ophaalt nodigt deze hem uit bij zich thuis, op Palmyra. Bond vindt die avond een helper van Largo in zijn hotelkamer, terwijl CIA agent Felix Leiter aan zijn deur klopt. Hij laat de insluiper terug gaan naar Largo.

Wanneer deze Quist terugkeert naar Largo, merkt deze al snel dat Bond hem betrapt heeft en laat hem in zijn bassin gooien waarin haaien zwemmen. Bond gaat ondertussen met Paula en Felix naar het kantoor van MI6 in Nassau, waar hij nieuwe gadgets van Q krijgt en het laatste nieuws rond de verdwijning van de bommen.

Bond laat zich naar de Disco Volante, het schip van Largo, brengen om dit te onderzoeken. Hij doet er interessante ontdekkingen, maar is genoodzaakt terug te zwemmen naar de kust. Wanneer hij uit het water komt krijgt hij een lift van Fiona Volpe die hem na een ware dodemansrit voor zijn hotel afzet.

Bond gaat in op de uitnodiging van Largo en bezoekt hem thuis. Largo vraagt hem om die avond Dominique die avond te begeleiden naar de Junkanoo viering omdat hij zelf te druk is. Wanneer zij daar zijn zoekt Leiter hen op en zegt dat Paula verdwenen is. Fiona Volpe was haar kamer binnen gedrongen met enkele helpers van Largo en ze is meegenomen naar Palmyra. Bond vermoedt direct dat ze daar is en dringt er binnen. Voor Paula is het te laat, ze heeft cyaankali genomen zodat ze niets kan verraden.

Bond ontsnapt ongezien uit Palmyra en keert terug naar zijn hotel. Daar vindt hij Fiona Volpe die met hem naar bed wil. Daarna zouden ze terug gaan naar de Junkanoo feesten, maar er komen gewapende mannen binnen die Volpe helpen hem naar Largo te brengen. Ze moeten door de festiviteiten heen rijden en in de chaos weet Bond uit de auto te ontsnappen. Volpe weet hem weer te vinden en danst met hem in de feestende massa. Bond ziet dat een lijfwacht van Volpe op hem wilt schieten, maar weet haar zo te draaien dat zij neergeschoten wordt. Hij kan nu ongehinderd wegkomen.

Bond gaat met Leiter op zoek naar het vermiste vliegtuig en vinden het tenslotte onder het net met de overleden bemanning inclusief Angelo aan boord. Van de atoombommen is geen spoor te bekennen en Bond bedenkt dat er maar één is die hen zou kunnen helpen.

Die persoon is natuurlijk Dominique en nadat Bond haar heeft verteld dat haar broer is gestorven door toedoen van Largo is ze bereid te helpen. Ze gaat terug naar de Disco Volante nadat Bond haar een geigerteller heeft meegegeven. Dominique ziet Vargas, die haar van Largo moet bewaken. Bond zegt haar snel te gaan en dat hij met Vargas zal afrekenen. Op het allerlaatst vertelt Dominique over een trap bij een kanaal waar van Largo niemand mag komen en uitkomt achter Palmyra.

Bond gaat daar op onderzoek uit en komt tussen duikers terecht die in opdracht van Largo daar de bommen uit hun schuilplaats halen. De duikers ontdekken Bond en hij wordt in de schuilplaats ingesloten. Largo weet ondertussen dat Vargas dood is en begrijpt dat Dominique Bond helpt. Hij bind haar vast en wilt haar martelen, maar Largo wordt weggeroepen door zijn bediende Ladislav Kutze. De bommen kunnen geactiveerd worden.

Leiter heeft de vermissing van Bond opgemerkt en er is een zoekactie op touw gezet. Bond wordt uit de schuilplaats gered en kan de plannen van Largo bekend maken. Een team SEALS gaat Bond gaat naar de bommen die naar de Disco Volante vervoerd worden. Er ontstaat een onderwater gevecht waarbij de SEALS als overwinnaars uit de bus komen en één van de bommen veilig stellen.

Largo was ook bij het gevecht en wanneer hij ziet dat het verloren is vlucht hij naar de Disco Volante, waar nog één bom aan boord is. Door het achterste gedeelte van het schip van het voorste te scheiden kan hij er op topsnelheid vandoor gaan. Maar Bond heeft aan boord weten te komen en dringt de kajuit binnen, waar een gevecht tussen hem, een helper van Largo en Largo zelf ontstaat. De helper weet Bond uit te schakelen, maar als hij dan opkijkt houdt Largo een pistool op hem gericht.

Net wanneer Largo de trekker wilt overhalen klinkt er een ander schot en Largo zakt dood in elkaar. Het is Dominique die achter de rug van Largo is verschenen nadat ze door Kutze is bevrijd van haar boeien. Even is er tijd van opluchting, maar dan zien ze dat het schip in snel tempo op de rotsen afkoerst.

Een botsing kan niet meer voorkomen worden en Bond neemt Dominique snel mee en springt met haar de zee in. De boot loopt op de rotsen en er klinkt een explosie door brandende benzine. Terwijl het schip vergaat in de vlammen, komt er een vliegtuig over die een reddingsvlot uitgooit. James en Dominique klimmen erin, en Bond bevestigd een haak die daaraan vastzat om zijn middel. Terwijl hij Dominique stevig in zijn armen houdt worden beiden naar boven in veiligheid gehesen.