James Bond Films – Tomorrow Never Dies

 

 
Tomorrow Never Dies
 
Filmmaatschappij:
United Artists

Regiseur:
Roger Spottiswoode

Release:
1997

Speelduur:
123 min.

Aan de Afghaans Russische grens hebben de meest machtige terroristen leiders zich verzameld in de besneeuwde bergen voor een grote verkoop van illigale wapens. Er is van alles voorhanden, vanaf wapens tot gevechtsvliegtuigen die bewapend zijn met nucleaire torpedo’s. Wat de betrokkenen niet weten is dat ze gadegeslagen worden door de Britse agent White Knight die op zijn beurt vanuit Londen wordt geobserveerd door M, Admiraal Roebucken de Russische Generaal Bakharin. Nadat zowel de aanwezigheid is vastgesteld van Amerikaanse GPS decoder en verschillende kopers beveelt Roebuck een raket af te vuren op de verkoop. Maar White Knight weigert zich terug te trekken en in Londen is men geschokt door beelden van een nucleaire torpedo die vastzit aan jachtvliegtuig.

Pogingen om de raketaanval af te breken mislukken en White Knight, die James Bond blijkt te zijn, is gedwongen het gebied uit te vliegen en de torpedo’s met zich mee te nemen. Als de basis in vlammen opgaat lijkt Bond kansloos, maar toch komt het toestel intact uit de vlammenzee. Bond moet dan nog het hoofd bieden aan de co piloot en een tweede jachtvliegtuig maar kan na deze schermutselingen veilig terugkeren naar Londen.

De H.M.S. Deconshire is in de Zuid Chinese Zee op patrouille als zij worden gepraaid door twee Chinese Migs. De Chinezen claimen dat de Devonshire hun territoriale wateren heeft geschonden maar het navigatie systeem van het schip dat het “American Global Satellite Positioning System” gebruikt geeft aan dat het schip zich in internationale wateren bevind.

Wat men op de Devonshire niet weet is dat de satelliet wordt gemanipuleerd door elektronica expert Henry Gupta en ze gestalkt worden door een stealth schip dat onzichtbaar is voor radar. De kapitein van het schip, Stemper, neemt contact op met zijn superieur voor hij een zee-boor lanceert naar de Devonshire. Deze ziet het aan voor een Chinese torpedo en kunnen er niet vooruitwijken. De zee-boor ramt zich in de romp van het schip dat snel begint te zinken.

De Captain zendt een boodschap naar de Admiraliteit in Londen en geeft de bemanning het sein om het schip te verlaten. Wanneer de Migs weer overvliegen vuurt het stealth schip een raket af die één Mig naar beneden haalt. Stemper neemt opnieuw contact op met zijn opdrachtgever die bezig is aan een nieuwsbericht voor een krant in een high-tech productie studio. Hij vertelt Stemper om met de juiste munitie voor de overlevenden te zorgen. Stemper opent het vuur op de weinige overlevenden die van het zinkende schip weg konden komen. Er duikt een team naar de Devonshire en haalt één van de raketten van de raketten van het schip terug. De bedenker van de aanval op de Devonshire. Media magnaat Elliott Carver, leidt een video conferentie als hij van Stemper hoort dat er 17 overlevenden waren. Carver kondigt aan dat hij nu het perfecte verhaal heeft om op zijn nieuwe satelliet TV netwerk te lanceren.

Bond geniet ondertussen op de Oxford Universiteit van een niet academische les van zijn Deense lerares als hij opgeroepen wordt door Moneypenny. Hij probeert om niet rechtstreeks te laten weten waar hij mee bezig is, maar Moneypenny kent hem goed genoeg om de situatie door te hebben.

M vertelt Roebuck dat er tijdens het zinken van de Devonshire een GPS signaal is onderschept wat nog niet is geïdentificeerd. Ze wordt boos alsRoebuck bij de Minister van Defensie voorstelt om hun hele vloot naar de Zuid Chinese Zee te sturen en een oorlog voor te bereiden. Bond komt de vergadering binnen met Tomorrow, de krant van Carver die het nieuws brengt van de moord op Devonshire overlevenden door Chinezen. De Minister besluit de vloot te sturen en geeft M 48 uur om de zaak te onderzoeken.

In een auto vertelt M aan Bond dat de Vietnamese marine pas een uur geleden de lichamen van de overlevende bemanningsleden vond. Hoe kan Carver zijn verhaal dan op tijd gedrukt hebben? M weet ook al dat het GPS signaal van een satelliet van Carver kwam. Bond wordt naar Hamburg gezonden om het feest om het nieuwe satelliet netwerk van Carver bij te wonen. M zegt dat Bond zijn vroegere relatie met Paris, de vrouw van Carver, moet gebruiken om informatie te krijgen. In Hamburg krijgt Bond van Q eerst zijn nieuwe auto, een BMW die uitgerust is met stinger raketten, machine geweren en zowel een GPS tracking systeem als een afstandsbesturing die is ingebouwd in een mobile telefoon die ook nog een stroom-stoot-wapen bevat.

Later op de avond doet Bond zich voor als een bankier als hij op het feest van Carver aan hem wordt voorgesteld. Ze maken beiden kennis met Wai Lin, een verslaggever van het Nieuwe Chinese Nieuws Agentschap die toegeeft binnen gedrongen te zijn op het feest in de hoop Carver te ontmoeten. De media baron is zo ingenomen met de vleierij van Wai Lin dat Bond weg kan komen en Paris opzoekt. Van haar krijgt hij direct een klap in zijn gezicht omdat ze boos om de manier dat Bond haar verlaten heeft. Ze discussiëren over oude tijden maar zijn zich er niet van op de hoogte dat Gupta hun gesprek opneemt en dat Carver hen beiden samen ziet.

Carver komt naar hen toe en wil Paris voorstellen aan Wai Lin, die hij een baan heeft aangeboden. Bond stelt Carver vragen over het satelliet netwerk en suggereert dat hij weet wat Carver van plan is. Carver wilt van Paris weten hoe zij Bond kent maar is niet tevreden met haar antwoord. Hij zegt Stemper met Bond af te rekenen. Een groepje mannen komt op Bond af met de mededeling dat hij een dringend telefoontje heeft. Terwijl Carver zijn speech afsteekt wordt Bond in een geluiddichte kamer in elkaar geslagen en eisen de mannen te weten waarom hij zo geïnteresseerd is in Carver. Toch kan hij aan hen ontsnappen en hij schakelt de stroomvoorziening uit. Hierdoor vliegt de uitzending van de speech van Carver uit de lucht waardoor rivaliserende netwerken veel plezier hebben in deze publieke blamage.

Weer terug op zijn hotelkamer krijgt Bond bezoek van Paris die door haar man is gestuurd om uit te zoeken wat hij wil. Bond probeert haar naar huis te sturen en niet betrokken te laten raken in deze zaak, maar Paris wil hun oude relatie nieuw leven inblazen. Bond zou Bond niet zijn als hij niet gewillig op haar avances inging. Onderzoek van Gupta naar Bond maakte hem duidelijk dat Bond een undercover agent van de overheid moet zijn. Hij laat Carver opnames horen van het gesprek van Bond en Paris op het feest en deze realiseert zich dat zijn vrouw Bond beter kent dan ze heeft toegegeven. Hij vertelt Gupta dat hij een afspraak met de dokter zal regelen voor zijn vrouw. Bond wilt Paris het land uitbrengen, maar Paris zegt dat ze nergens veilig voor Carver zal zijn. Voor ze vertrekt vertelt ze Bond nog over een geheim lab dat zich bovenin het Carver hoofdkwartier bevind.

Bond breekt in bij de Carver Media Groep en luistert Gupta af die de verzending van een nieuwe satelliet controleert. Bond verschaft zich toegang tot een afgesloten ruimte door gadgets van Q te gebruiken en haalt daar de Amerikaanse GPS decoder terug die eerder opdook in Afghanistan tijdens de wapenverkoop. Wanneer hij weg wil gaan gaat het alarm af en stuit op Wai Lin, die ook uit het gebouw lijkt te willen ontsnappen. Het vuur wordt op hen geopend en Wai Lin kan wegkomen met behulp van een apparaat waardoor ze via een muur naar beneden kan lopen. Bond loopt de nodige schrammen en builen op, maar kan tenslotte ook ontsnappen.

Bond krijgt een telefoontje van Carver als hij terug rijdt naar het hotel. Bond zou twee zaken van Carver hebben die aan hem toebehoren, de decoder en zijn vrouw. Bond haast zich terug maar zijn vrees word waarheid, Paris ligt dood op zijn bed. Haar moordenaar, Dr Kaufman, is ook in de kamer en zal straks een videoband naar het TV station van Carver sturen waarop Bond beschuldigd wordt van moord op Paris en zijn eigen zelfmoord.

De kille Kaufman staat op het punt Bond dood te schieten als hij van Stemper hoort dat het onmogelijk is om in de auto van Bond te komen. Doordat Bond Kaufman laat denken dat hij met zijn mobiel de auto kan openen laat hij hem het stroom-stoot-wapen activeren waarna hij kan overmeesteren en doden. Bond vlucht over het dak en keert dan terug naar de parkeergarage. Hij gebruikt de afstandsbesturing om een gas wapen te activeren, waarna hij via het raam van de achterportier in de auto springt. Hij gebruikt alle gadgetswaarover de auto beschikt maar moet de auto op het dak toch verlaten. Vanaf zijn schuilplaats stuurt hij de auto terug naar de kantoren van het verhuurbedrijf dat Q al dekmantel gebruikte.

Bond gaat nu naar de US Air Force basis in de Zuid Chinese Zee waar hij CIA man Jack Wade weer tegenkomt. Wade vertelt hem dat de Verenigde Staten officieel neutraal blijft en Bond helpt de betekenis van de vermiste GPS decoder vast te stellen. Iemand heeft er mee geknoeid waardoor het valse informatie verzond en de Devonshire hierdoor 70 mijl van de eigenlijke koers was afgeweken.

Wade helpt Bond om een gevaarlijke HALO parachute sprong boven Vietnamees gebied waar de Devonshire zonk te maken. Hij lokaliseert het wrak en begint het te onderzoeken, maar plotseling beginnen er rondom stenen te vallen. Nadat hij heeft opgemerkt dat er een raket mist wordt hij gestoord door een andere duiker, die Wai Lin blijkt te zijn. Omvallende munitierekken blokkeren dan de uitweg en ze kunnen dan niet anders dan hun zuurstof tanks achter laten en zich door een nauwe luchtkoker naar buiten te ontsnappen.

Weer aan de oppervlakte komen ze tot de ontdekking dat de boot van Wai Lin is ingenomen door Stemper en zijn mannen. De twee worden per helikopter naar het gebouw van Carver Media Groep in Saigon gebracht, waar een enorm canvas met een foto van Carver aanhangt. In de gangen herkent Wai Lin Generaal Chang van het Chinese leger en hoort van Carver zelf wie hij echt is. Op zijn beurt ontdekt Bond dat Wai Lin een agent is van de Chinese Geheime Dienst. Carver draagt hen over aan Stemper met de instructies om hen te martelen om informatie te krijgen.

Ondanks dat ze nog met handboeien aan elkaar gekluisterd zijn, besluiten Bond en Wai Lin in actie te komen. Ze vechten zich vrij van hun bewaking, maar zitten even later op het dak in de val. Ze gebruiken dan de enorme banner van Carver om van het gebouw af te dalen. Ze verschaffen zich vele verdiepingen lager toegang tot het gebouw door een raam in te trappen. Ze stelen een motor en rijden door de straten terwijl ze gevolgd worden met zowel auto’s als een helikopter. Na een gevaarlijke rit door de stad, waarbij ze zelfs over de daken rijden, worden ze tenslotte ingesloten door de helikopter in een doodlopende straat. Toch kunnen ze ontsnappen wanneer Bond onder de helikopter door glijd en Wai Lin een waslijn in de rotor bladen gooit, waardoor de machine de controle verliest.

Als ze op adem zijn gekomen stelt Bond voor om een team te vormen, maar dat weigert Wai Lin. Bond volgt haar naar haar schuilplaats waar ze wordt aangevallen door mannen van Chang. Zelf schudt ze de meeste aanvallers af, maar Bond is net op tijd om te voorkomen dat ze dood geschoten wordt. Wai Lin vertelt Bond dat haar mensen hebben ontdekt dat Chang stealth materiaal heeft gestolen. Daardoor realiseert Bond zich dat Carver de stealth boot zal gebruiken om de gestolen nucleaire raket af te schieten waardoor de Derde Wereldoorlog zal uitbreken.

Wai Lin weet de mogelijke locatie van de stealth boot te bepalen in een afgesloten baai en nadat ze een boodschap naar hun beide regeringen heeft verzonden gaan ze op weg. Nadat ze de hele baai hebben afgezocht vinden ze stealth boot pas bij het vallen van de avond. Met de bedoeling het schip op te blazen glippen ze aan boord. Al zal het niet zinken, als het genoeg beschadigd is zal het in ieder geval zichtbaar worden op radar. Terwijl Bond en Wai Lin hun mijnen plaatsen verhoogt Carver de spanning door raketten op de vlaggenschepen van de twee vloten af te vuren. Stemper snapt Wai Lin en zet de jacht in op Bond. Die zet zijn dood in scene door het lichaam van een helper van Stemper te gebruiken. Dit geeft hem de kans om vrij te werken terwijl Wai Lin bij Carver wordt gebracht.

M vertelt in Londen dat zij en haar Chinese opponent een bericht hebben ontvangen van hun agenten en dat hun beider vloot laten zoeken naar de stealth boot. Op de stealth boot doet Carver zijn plannen bij Wai lin uit de doeken. Nadat de gevechten in de Zuid Chinese Zee zijn begonnen zal hij een nucleaire raket op Beijing afvuren, waar Chang een vergadering heeft belegd van het hoogste militaire en politieke personeel. Hij zal zelf te laat komen en na de ramp als nieuwe leider van China opstaan. In ruil is Carver voor de komende 100 jaar de exclusieve uitzend rechten beloofd.

Bond overmeesteren Gupta en wilt de wetenschapper uitwisselen tegen Wai Lin. Maar Carver heeft Gupta niet meer nodig en doodt zijn eigen man. Ondertussen heeft Bond overal op het schip granaten geplaatst en als hij deze af laat gaan kan hij wegkomen. Door de explosie raakt de romp van het schip gescheurd en wordt het zichtbaar op zowel de radar van de Britse als de Chinese vloot. Wai Lin kan nu ook weer wegkomen en voegt zich weer bij Bond. Terwijl de Britse vloot op het stealth schip afkomt prepareert Carver zelf de lancering van de raket op Beijing. Bond en Wai Lin bevechten zich een weg over het schip en Wai Lin weet de motoren stil te leggen. Bond is ondertussen bezig de raket lancering te verhinderen.

Wai Lin wordt ingesloten maar weet zich vrij te maken door haar goede vechtkunst. Bond voert een vuurgevecht met Stemper. De Britse vloot raakt het stealth schip en de bemanning is gedwongen het schip te verlaten. Bond is gewond geraakt tijdens de explosie en begraven onder wrakstukken. Maar toch heeft hij het overleeft en kruipt onder het afval uit als Stemper Wai Lin grijpt. Bond wordt op zijn beurt door Carver overmeesterd terwijl de explosies over het hele schip weerklinken.

Carver pocht dat hij met zijn eigen helikopter zal ontsnappen terwijl de Britse vloot dankzij Bond alle bewijs zal vernietigen. Bond activeert op dat moment de zee-boor en gooit de man in het apparaat waar hij een gruwelijke dood sterft. Stemper komt binnen die Wai Lin gevangen houdt. Als Bond de raketten met explosieven vastzet laat hij Wai Lin geboeid in de zee zakken en komt weer achter Bond aan. Maar Bond krijgt de overhand in het gevecht en steekt Stemper met een mes voor hij de voet van de man vastzet in de raketinstallatie. Bond springt de zee in als de raket met gelanceerd wordt en zichzelf in het proces vernietigd. Bond redt Wai Lin van de verdrinkingsdood terwijl de stealth boot boven hen uiteenvalt.

M is opgelucht als ze in Londen het bericht ontvangt dat Bond de actie heeft overleefd. Ze laat het bericht uitgaan dat Carver vermist wordt en vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd. In de Zuid Chinese Zee zoekt de H.M.S. Bedford naar Bond en Wai Lin die van elkaars gezelschap genieten aan boord van wrakstuk van het stealth schip. Wai Lin zegt aarzelend dat er naar hen gezocht wordt maar Bond stelt voor nog even ‘undercover’ te blijven.