James Bond Films – You Only Live Twice

 

 
You Only Live Twice
 
Filmmaatschappij:
United Artists

Regiseur:
Lewis Gilbert

Release:
1967

Speelduur:
117 min.

Vanaf de NASA vestiging in Hawaii ziet men een onbekend ruimtevaartuig hun Jupiter 16 naderen waarna het van de radar verdwijnt en spoorloos is, compleet met de bemanning. De Amerikanen beschuldigen de Russen ervan hier schuldig aan te zijn, maar deze ontkennen. De Britse regering heeft nog een andere verklaring, namelijk dat de capsule is verdwenen boven de Japanse Zee, wat op een Japanse beweging zou wijzen. De Amerikanen kondigen aan dat er over 30 dagen een nieuwe lancering zal zijn en een nieuwe interventie zal worden beschouwd als een oorlogsverklaring.

James Bond is op dat moment in Hong Kong waar een moordaanslag op hem in scene wordt gezet. Hij krijgt een zeemansgraf, maar wordt door duikers opgevist die hem aan boord van een onderzeeër brengen. Daar zijn ook M en Moneypenny aan boord en Bond krijgt instructies om in Japan de verdenkingen rond de verdwijningen van de capsules te onderzoeken. Bond zal daar nieuwe informatie krijgen van Henderson, het lokale contact van MI6.

Tijdens een sumo worstelwedstrijd in Tokyo, legt de assistente van Henderson, Aki, het eerste contact met Bond. Aki brengt hem bijHenderson. Die vertelt over de leider van de Japanse geheime dienst, Tanaka. Dan begint hij over zijn verdenkingen rond een Japans bedrijf, maar voor hij met namen kan komen zakt hij dood in elkaar. Buiten vlucht de moordenaar weg, maar Bond achtervolgd hen en na hem gedood te hebben weet hij zijn plaats in te nemen in de vluchtauto. Die brengt hem naar hun hoofdkwartier dat van Osata Chemicals blijkt te zijn. Bond breekt daar een kluis open en steelt daaruit documenten. Omdat het alarm daardoor afgaat moet hij vluchten.

Als Bond buiten komt wordt hij door Aki opgepikt, maar toch voelt Bond wat achterdocht omdat ze geen enkele vraag wilt beantwoorden en naar een afgelegen gebied rijdt. Aki vlucht de auto uit en wanneer Bond haar achtervolgd valt hij door een valluik. Hij komt regelrecht uit in het kantoor van Tanaka en nadat ze er allebei zeker van zijn de juiste persoon voor zich te hebben, geeft Bond hem de documenten uit de kluis van Osata. Ze zijn het meest geïnteresseerd is de foto van het vrachtschip Ning-Po en de opmerking dat de toeriste die de foto maakte is omgebracht. Ook blijkt uit de documenten dat het vrachtschip vloeibare zuurstof vervoerde dat ook gebruikt kan worden als brandstof voor raketten.

Bond brengt de nacht door in het huis van Tanaka, waar hij een liefdevolle verzorging krijgt van Japanse meisjes. Hij is blij verrast wanneer de massage wordt overgenomen door Aki, die hem zegt het een eer te vinden onder hem te dienen.

De volgende dag gaat Bond naar het bedrijf van Osato waar hij onder de naam Fisher een afspraak met de directeur heeft. Hij doet zich voor als de nieuwe directeur van een bedrijf waar Osata zaken meedoet, maar Osato en zijn secretaresse, Helga Brandt, hebben hun verdenkingen. Na het vertrek van Bond zegt Osato dan ook kort tegen Brandt dat zij hem moet doden.

Weer bij in de auto merken Bond en Aki al snel dat ze worden achtervolgd door een zwarte Sedan met slechte bedoelingen. Aki neemt contact op met Tanaka en vraagt hem de achtervolgers het gebruikelijke welkom te geven. Even later ziet Bond een helikopter naderen die de Sedan met een magneet van de weg aftakelt en boven de baai van Tokio weer afwerpt.

Aki meldt Tanaka dat alles in orde is en zegt dat ze naar huis komen. Maar Tanaka zegt dat ze door moeten naar de haven Kobe, omdat daar de Ning-Po is gesignaleerd. Bond en Aki volgen deze aanwijzing, maar Bond vraagt Tanaki nog wel contact op te nemen met Londen en om Little Nelly en haar vader te vragen te komen. In de haven ontdekken Bond en Aki als snel dat de Ning-Po volgeladen is met de vloeibare zuurstof. Maar dan worden Bond en Aki omsingeld, waarna Bond Aki nog net een uitweg kan wijzen. Hij zegt haar naar Tanaka te gaan en hem zeggen de Ning-Po kostte wat kost te blijven schaduwen.

Bond denkt ook een uitweg te hebben gevonden, maar wordt neergeslagen door mannen van Osato, die hem bij Helga Brandt laat brengen. Hij wordt ondervraagd door deze Brandt maar wanneer hij haar een deal en bescherming biedt, lijkt ze geïnteresseerd. Het blijkt een val te zijn want in het vliegtuig waarmee ze naar Hong Kong zouden vliegen laat ze hem geboeid achter. Zelf springt ze met een parachute uit het toestel, maar Bond weet zich uit zijn boeien te bevrijden en een noodlanding te maken.

Terug bij Tanaka krijgt hij nieuwe foto’s van de Ning-Po te zien, waaraan duidelijk te zien is dat het schip is gelost. Ook is het gebied gelokaliseerd waar het schip ligt en Bond wil dit onderzoeken. Hij vraagt daarom of Little Nelly en haar vader al is gearriveerd, wat Tanaka bevestigd. De vader blijkt Q te zijn, die Bond de kleine maar speciale, zwaar bewapende helikopter, oftewel Little Nelly komt brengen. Bond gaat in dit toestel op onderzoek uit in het gebied waar de boot is gezien, maar vindt niets anders dan eilanden en niet werkende vulkanen. Dit verandert wanneer er vier zwarte helikopters naderen, die Little Nelly aanvallen. Bond weet ze alle vier uit de lucht te halen.

Wanneer hij terug wilt keren krijgt hij te horen dat de Russen zojuist een raket hebben gelanceerd die ook belaagd wordt door het onbekende ruimtevaartuig. Wat niemand ziet is dat de raket opgeslokt wordt door het onbekende ruimtevaartuig dat later landt in een geheime basis. Brein achter dit meesterplan blijkt Blofeld te zijn, de leider van SPECTRE.

Na de landing eist Blofeld 100 miljoen van twee Chinese vertegenwoordigers van de Chinese regering als voorschot. Deze protesteren omdat de afspraak was dat er pas betaald wordt als een oorlog tussen Rusland en Amerika een feit is. Blofeld stuurt hen weg en roept Osata en Brandt bij zich. Omdat zij gefaald hebben door Bond niet te herkennen en te doden, laat Blofeld een brug zakken boven zijn piranha vijver waar Brandt juist overheen loopt. Ze wordt voor de ogen van Osato naar beneden getrokken door de roofvissen en hij krijgt de opdracht mee om Bond te doden.

Wanneer Bond terugkeert bij Tanaka bespreken ze de oorlogsdreiging en besluiten dat het gebied met de vulkanen zo snel mogelijk onderzocht moet worden. Bond vraagt of Tanaka mensen heeft die kunnen vechten en die laat hem vol trots zijn Ninja leger zien. Er wordt besloten dat Bond een zo Japans mogelijk aanzien moet krijgen en dat hij moet trouwen met een Japanse. Aki wil graag maar Tanaka besluit dat het Kissy Suzuki moet worden.

In de nacht sluipt een indringer het huis van Tanaka binnen om Bond te doden. Maar het gif komt in Aki’s mond terecht, die direct overlijdt. De volgende dag valt één van de Ninja’s, die een indringer blijkt te zijn, Bond aan tijdens de training met de bedoeling hem te doden. Bond weet de zaak om te keren, maar beseft dat er haast is geboden. De volgende dag is het huwelijk met Kissie, waarna ze naar haar huis aan de kust vertrekken.

Die avond laat komt Tanaka vertellen dat de oorlogsdreiging erg serieus wordt, nu de NASA hun raket vroeger wil lanceren, maar er is geen aanknopingspunt waar ze met hun onderzoek moeten starten. Totdat Kissy vertelt dat een vrouw die een grot op een eilandje binnen ging dood terug gevonden werd. De volgende dag gaan Kissy en Bond naar de grot, die gevuld blijkt te zijn met gifgassen. Ze zien een helikopter in een vulkaan landen en tot hun verbijstering erin wegzakken. Nader onderzoek wijst uit dat de ingang van metaal is en dat deze op punt staat zich weer te openen.

Bond stuurt Kissy naar Tanaka om hulp te halen en zelf dringt hij de vulkaan binnen waar de raket basis van SPECTRE blijkt te zijn. Terwijl Bond in de basis de plaats van een astronaut inneemt, dringt Tanaka met zijn mannen de krater binnen. Bond begaat een vergissing, wordt onderschept en bij Blofeld gebracht. Alsof hij erin berust dat hij gedood zal worden vraagt hij om een laatste sigaret, maar daar zit een minuscuul wapen in verborgen. Hij weet even weg te komen, maar wordt al snel weer gepakt.

Dan ontstaat een groot gevecht tussen de mensen van Blofeld en die van Tanakaen Bond weet in de chaos te ontsnappen aan de aandacht van zijn bewakers. Het lukt hem om de ruimtecapsule van Blofeld die de raket van de NASA had moeten binnenhalen te vernietigen. Blofeld zelf ontsnapt in een monorail terwijl Bond zich een uitweg naar de krater vecht. Hij moet hiervoor een man op man gevecht leveren met de ijzersterke Hans, de lijfwacht van Blofeld. Het lukt Bond om Hans in de piranha vijver te gooien waarna hij de dieren nog smakelijk eten wenst.

Blofeld blaast voor zijn vertrek de basis op en Bond vlucht weg door ineen stortende tunnels. Samen met Tanaka, Kissy en andere overlevende Ninja’s klimt hij uit de krater en gaat de zee in.

Vliegtuigen gooien reddingsvlotten uit en Bond klimt met Kissy op een van deze vlotten. Hij neemt haar in zijn armen en zegt dat ze totaal onbespied zijn. Helaas voor hen komt onder hen de onderzeeër van M naar boven en hun vlot beland daar bovenop. Moneypenny meldt blij dat Bond aan boord is waarop M zegt dat hij zo snel mogelijk rapport moet komen uitbrengen.