James Bond MI6 e.a. – General Gogol

 

General Gogol (Walter Gotell)

 
General Gogol
 
Acteur:
Walter Gotell

Personage:
General Gogol

Geboren:
15 maart 1924

Geboorteplaats:
Bonn, Duitsland

Overleden:
5 Mei 1997

Speelde in:
The Spy Who Loved Me (1977)
Moonraker (1979)
For Your Eyes Only (1981)
Octopussy (1983)
A View To A Kill (1985)
The Living Daylights (1987)

Walter Gotell speelde in zes films van Bond de rol van General Gogol, een hoogst intelligente en imponerende man. Hij speelt de rol van KGB chef met overtuiging en weet zowel een tegenstander als bondgenoot overtuigend neer te zetten. Hij is dan wel de tegenhanger van M op de KGB maar hij lijkt meer ondersteunend en begripvol te zijn en in tegenstelling tot M heeft hij ook gevoel voor houmor. Overigens speelde Walter Gotell in From Russia With Love de rol van Morzeny, een SPECTRE agent van Ernst Stavro Blofeld.
 
Hij ontmoet Bond voor het eerst wanneer deze de kamer van M binnenkomt voor zijn briefing in The Spy Who Loved Me en daar alleen Gogol aantreft. M en Gogol hebben een overeenkomst om vermiste nucleaire onderzeeërs te zoeken waarbij Gogol Major Anya Amasova inzet. Wanneer Gogol samen met M en Sir Frederick Gray na de missie zijn agente in bed aantreft met Bond roept hij geschokt. “Triple XXX!”
 
In Moonraker is de generaal nog in zijn rode pyjama wanneer hij een telefoontje krijgt over het ruimtestation van Hugo Drax. Hij staat de US troepen toe om het station te onderzoeken voordat Rusland actie zal ondernemen. Wanneer de US chef zich verontschuldingt voor de storing op dit vroege uur, zegt Gogol dat hij door problemen toch niet kon slapen. Zijn probleem is niet ernstig, onder de lakens wacht een Russische schone op hem.
 
Gogol is de tegenstander van Bond in For Your Eyes only wanneer hij de ATAC Coimminicator wil kopen van Aristatle Kristatos, maar wanneer Bond geen andere uitweg meer ziet gooit hij de ATAC van een klif. Gogol kijkt in eerste instantie bezorgd, maar wanneer het apparaat kapot valt tegen de rotsen begint hij vreemd genoeg te lachen en vertrekt weer per helikopter.
 
In Octopussy kondigt General Orlov zijn plannen aan om het Westen binnen te vallen, waarbij hij op de steun van zijn KGB kameraden hoopt. Maar Gogol keurt zijn plannen af en zegt hem dat hij beter vrede kan bewerkstelligen dan oorlog voeren. Gogol houdt vervolgens een scherp oog op Orlov, vooral wanneer hij achter zijn plannen voor de diamant smokkel komt. Enkele seconden voordat Orlov die is neergeschoten tijdens zijn poging om over de Duitse grens te komen sterft, confronteert Gogol hem dat hij verloren heeft.
 
Gogol ondersteunt Bond in View To A Kill om Zorin te stoppen nadat deze de KGB verlaten heeft. Daarbij zendt hij wel Fiona Fullerton en andere agenten naar de oliemijn van Zorin, maar Bond is Fiona te slim af en na een romantisch samenzijn met Fiona blijkt dat hij de tapes die in de oliemijn zijn opgenomen omgewisseld heeft. Na de missie geeft Gogol aan Bond de onderscheiding Orde van Lenin en feliciteert hem ermee dat hij de destructie van Sillicon Valley tegen gehouden heeft. Wanneer Sir Frederick Grey opmerkt dat hij had gedacht dat Gogol de destructie van Sillicon Valley had toegejuicht zegt Gogol met een grimas dat het Sovjet onderzoek nergens zouden zijn zonder de Valley. Gogol is In The Living Daylights al gepensioneerd van de KGB, maar regelt als lid van Buitenlandse Zaken een visa voor Kara Milovy zodat zij kan gaan en staan waar ze maar wil.

General Gogol General Gogol General Gogol

 
 

Naar boven!