James Bond MI6 e.a. – Q

 

Q (Desmond Llewelyn)

 
Q
 
Acteur:
Desmond Llewelyn

Personage:
Q

Geboren:
12 september 1914

Geboorteplaats:
Newport, Zuid Wales, Verenigd Koninkrijk

Overleden:
19 december 1999

Speelde in:
From Russia with Love (1963)
Goldfinger (1964)
Thunderball (1965)
You Only Live Twice (1967)
On Her Majesty’s Secret Service (1969)
Diamonds Are Forever (1971)
The Man with the Golden Gun (1974)
The Spy Who Loved Me (1977)
Moonraker (1979)
For Your Eyes Only (1981)
Octopussy (1983)
A View To A Kill (1985)
The Living Daylights (1987)
Licence To Kill (1989)
Goldeneye (1995)
Tomorrow Never Dies (1997)
The World Is Not Enough (1999)

Q wordt in maar liefst 17 Bond films vertolkt door Desmond Llewelyn en toont Bond in eerste instantie de nieuwe attaché koffer die deelt uit gaat maken van de uitrusting van de 00 agenten. In Goldfinger toont Q in zijn werkplaats de nieuwe auto, de Aston Martin DB5 en is beledigt wanneer Bond veronderstelt dat Q gappen maakt. Hij spreekt dan de legendarische woorden, “Ik maakt nooit grappen over mijn werk, Bond!” Llewelyn komt tragisch om het leven in een auto ongeluk wanneer hij terugkeert uit East Sussex. Hij was kort na de release van The World Is Not Enough om daar boeken te signeren.
 
De geliefde Q, of het meer formele Major Boothroyd, heeft vaak indirect het leven van Bond gered. Door gebruik te maken van de ingenieus ontworpen uitvindingen en gadgets kon Bond dikwijls zijn tegenstanders op een verkeerdevoet zetten en zo te slim af zijn.Q verwijt Bond wel vaak te nonchalant met de apparatuur om te gaan, de gadgets steeds te misbruiken en ze nooit eens heel terug te brengen. In het begin is hun verhouding gespannen en verwijt Bond nooit te luisteren. “Opletten 007!” is een veel gehoorde kreet van hem. Toch wordt de band tussen hen in de loop van de jaren wat sterker en kunnen ze beter met elkaar overweg. Wanneer Bond dan van Q hoort dat erover denkt met pensioen te gaan uit Bond zijn ongerustheid.
 
In Thunderball verlaat Q voor het eerst Londen om Bond bij te staan, hij brengt de helikopter Little Nelly op verzoek van Bond naar Japan. Maar Bond weet ook dat Q het niet fijn vind om veldwerk te doen en hij vertelt Bond dat hij liever in Londen was gebleven. In tegenstelling met zijn onwil om veldwerk te doen lijkt hij het in Diamonds are Forever het wel naar zijn zin te hebben met Tiffany Case en helpt hij Bond om Blofeld om de tuin te leiden.
 
Daarna lijkt hij over zijn afkeer heen te zijn en heeft hij The Spy Who Loved Me zelfs een verborgen werkplaats in een Egyptische werkplaats waar hij Bond voorziet van allerlei gadgets. Aan het einde van Moonraker is hij ongewild grappig wanneer hij op de vraag van Sir Frederick Grey wat Bond an het doen is reageert mer, “Ik denkt dat hij opnieuw poogt binnen te komen.”
 
In Octopussy kan Bond het plaatselijke MI6 contact Vijay nog maar net aan Gobina ontsnappen door de werkplaats van Q binnen te vluchten. Q assisteert later ook Vijay bij het observeren van het Drijvende Paleis van Octopussy. Helaas kan hij niet voorkomen dat de handlangers van Khan en Gobinda Vijay genadeloos doden. In A View To A Kill reist Q met M, Moneypenny en Bond naar Royal Ascott om Zorin te bespioneren. Het vrouwenjagen van Bond keurt Q steevast af en wanneer M zich na de missie afvraagt wat Bond aan het doen is, zegt hij afkeurend, “Hij is nog wat laatste details aan het opfrissen.” Bond staat namelijk onder de douche met Stacey Stutton.
 
In Licence To Kill heeft Q een grote rol, hij neemt namelijk verlof om onofficieel Bond bij te staan in zijn jacht op Sanchez die het leven van Felix Leiter verwoest heeft. Zijn humeur is van tijd tot tijd verschillend, soms gaat hij in op de grappen van Bond, maar bijvoorbeeld in Tomorrow Never Dies is hij weer de gewone brommerige Q die Bond toevoegt dat hij eens volwassen moet worden. Misschien heeft hij lang genoeg gewerkt want in The World Is Not Enough vertelt hij Bond dat hij met pensioen wilt en stelt hem zijn nieuwe assistent voor. Wanneer Bond verschrikt reageert en opheldering wil ontsnapt Q aan hem door letterlijk door de vloer te zakken.
 
Of dit pensioen werkelijk zou zijn doorgegaan valt niet te zeggen, want Llewelyn die als Q naast vijf verschillende Bonds heeft gestaan en veertig jaar zijn rol weergaloos vertolkte kwam kort daarna om het leven en nam John Cleese het stokje over.

Q Q Q

 

Naar boven!
 

Q (John Cleese)

 
Q
 
Acteur:
John Cleese

Personage:
Q

Geboren:
27 oktober 1939

Geboorteplaats:
Weston Super Mare, Engeland

Speelde in:
The World Is Not Enough (1999)
Die Another Day (2002)

Cleese heeft dezelfde afkeuring voor de wijze waarop Bond met zijn gadgets omgaat, maar verder houdt de vergelijking op. Cleese is een meer sarcastisch komisch en pareert iedere grap van Bond met één van zichzelf. Hij heeft zijn serieuze momenten maar Bond blijft bij de gewoonte om niet teveel aandacht aan Q te wijden. Cleese is in twee Bond films verschenen.
 
In Tomorrow Never Dies is hij de sarcastische assistent van Q, waar hij zijn leermeester stevig mee ergert. Q legt hem daar dan ook het zwijgen opdoor de Inflatable Jacket te gebruiken. Nadat Llewelyn tragisch omkwam nam Cleese zijn rol over en liet in een verlaten ondergronds treinstation Bond zijn nieuwe gadgets zien. Het mooiste is natuurlijk de Aston Martin V12 Vanquish. Hij zegt Bond door de handleiding van Aston Martin heen te schieten en Bond doet at precies. Hij gebruikt de doelzoekende geweren om de handleiding in flarden te schieten.

Q Q Q

 

Naar boven!
 

Q (Ben Whishaw)

 
Q
 
Acteur:
Ben Whishaw

Personage:
Q

Geboren:
14 oktober 1980

Geboorteplaats:
Clifton, Bedfordshire, Engeland

Speelde in:
Skyfall (2012)
Spectre (2015)

Q kwam tijdens Casino Royale en Quantum Of Solace niet op het toneel maar laat in Skyfall weer van zich horen. Hij is de jongste kwartiermeester die MI6 ooit gehad heeft, maar wat hij in jaren mist maakt zijn computer kennis goed. Zoals hij tegen Bond, die verbijsterd is doordat zo’n jonge knul over Q branche de scepter slaat zegt hij nonchalant dat hij voor het ontbijt in zijn panama al meer schade kan aanrichten dan Bond drie weken in de buitendienst.
 
Hij heeft zijn zaakjes goed op orde en kan Bond goed materiaal meegeven. Onder andere een wapen dat gecodeerd is met de handpalm van Bond zodat alleen hij die kan afvuren. Hoewel hij zegt dat de tijd van exploderende pennen voorbij is, blijft een ding hetzelfde. Bond krijgt het dringende verzoek om het materiaal ongeschonden terug te brengen. Dit is dezelfde vrome wens die zijn illustere voorgangers ook uitspraken.
 
Wanneer hij van Bond het verzoek krijgt om een elektronisch signaal op te zetten achter de rug van MI6 voor Silva, moet hij even slikken. Hij vermoed dat hij zijn baan wel kan schudden maar helpt Bond toch. Gelukkig voor hem staat Tanner hem terzijde en wanneer Mallory hen daarbij toevallig overloopt laat deze hen hun gang gaan…

Q Q Q

 
 

Naar boven!