James Bond MI6 e.a. – Sir Frederik Gray

 

Sir Frederick Gray (Geoffrey Keen)

 
Sir Frederick Gray
 
Acteur:
Geoffrey Keen

Personage:
Sir Frederick Gray

Geboren:
21 augustus 1918

Geboorteplaats:
Londen, Engeland

Overleden:
3 november 2005

Speelde in:
The Spy Who Loved Me (1977)
Moonraker (1979)
For Your Eyes Only (1981)
Octopussy (1983)
A View To A Kill (1985)
The Living Daylights (1987)

Sir Frederick Gray wordt gespeeld door Geoffrey Keen en verschijnt in zes James Bond film. Hij ontmoet de 007 agent voor het eerst in The Spy Who Loved Me en wordt op de Polaris in Schotland aan Bond voorgesteld tijdens de submarine crisis. Gray voelt zich een beetje ongemakkelijk als hij na afloop van de missie met M, Q en General Gogol in de escape pod van Stromberg kijkt en daar Bond met Anya aantreft onder de lakens.
 
Gray voelt zich voor schut gezet wanneer hij gewapend met gasmaskers samen met Bond en M een laboratorium in Venetië van Hugo Drax onderzoekt. Er wordt niets verdachts aangetroffen en Grey eist dat Bond van de zaak wordt gehaald. Bond gaat toch door met zijn onderzoek naar Drax en Grey loopt wederom rood aanlopen wanneer Bond aangetroffen met Holly Goodhead onder e lakens wanneer hij rapport moet uitbrengen aan MI6.
 
Een dergelijke situatie doet zich voor aan het eind van For Your Eyes Only wanneer Max de papegaai de stem van Bond nabootst. Bond heeft verkozen om liever met Melina te gaan zwemmen dan een praatje met de minister te houden. Nadat Bond Khan heeft uitgeschakeld in Octopussy drinkt hij borreltje met M en Gogol om dit feit te vieren en dit is dan de eerste keer dat hij geen plaatsvervangende schaamte voelt om de acties van Bond.
 
Grey komt alleen aan het begin van A View To A Kill even in beeld wanneer hij aangeeft niet helemaal achter de missie te staan om Zorin aan een onderzoek te onderwerpen. Hij stemt uiteindelijk toch in en viert na de missie wederom de goede afloop met M en Gogol. Grey verschijnt voor het laatst in The Living Daylights waar hij met Bond, M en verschillende andere officials het verhaal van General Georgi Koskov aanhoort. Hij voelt zich voor schut gezet wanneer de KGB Koskov onder hun handen uit ontvoert.
 
Sir Frederick Gray, de Minister van Defensie is een keurige en hoog gerespecteerde gentleman in de kringen van de Geheime Dienst. Hij is altijd heel strikt en handelt volgens het boekje en staat afwijzend tegen de speelse manier waarop Bond met zijn opdrachten lijkt te gaan. Hij biedt ook op verschillende momenten zijn excuses aan verschillende officials aan voor de acties van Bond. De enige momenten dat hij vrolijk is en het naar zijn zin heeft zijn wanneer hij met M en General Gogol het glas heft nadat een missie goed beëindigd is.

Sir Frederick Gray Sir Frederick Gray Sir Frederick Gray

 
 

Naar boven!