Kerst Reces

December FeestmaandHet is de laatste tijd wat rustiger geweest op het modelspoorvlak. Oorzaak hiervan is dat we tegen het einde van het jaar aan lopen en we in de feestmaand belanden. En één van de feesten is kerstmis. We hadden tijdens de kerst ook een kerstdorpje staan in de woonkamer. Maar doordat op de plek waar dit dorpje kwam te staan nu een ander wandmeubel is komen te staan is daar nu geen plaats meer voor. Gevolg is weer dat er een ander kerstdorpje gewenst wordt en er maar één persoon in dit huishouden is die in staat is om iets dergelijks te fabriceren. En dan hebben we natuurlijk ook nog de Kerstviering. Bij ons worden dan lootjes getrokken, surprises gemaakt en gedichten gefabriceerd waar de meest gênante momenten nog weer eens de revue zullen passeren omdat iedereen dat toch wel hilarisch vind..

Wat betreft die surprises is het eigenlijk de bedoeling dat een ieder die persoonlijk maakt zonder dat de andere leden van de familie dat in de gaten hebben en bovendien weten wat de surprise moet gaan voorstellen. Voor dit onderdeel kan ik eigenlijk wel stellen dat deze opzet totaal de mist in gaat… ieder jaar weer. Mijn inzichten en adviezen worden door iedereen gevraagd en als het even kan ook de uitvoering hiervan… Ja, als je dan druk bent met het in elkaar knutselen van een Kerstdorp en daarnaast ook nog bijstand moet leveren voor diverse surprises die gebouwd moeten worden, dan blijft er heel erg weinig tijd over voor mijn geliefde hobby.

Toch zijn er wel enkele schaarse momenten geweest. Zo heb ik alles nogmaals goed schoon gemaakt en een proefritje gemaakt… tenminste… een half proefritje tot het moment dat de loc van de tafel af stuiterde en ik hierdoor een hartverzakking opliep. Gelukkig is de loc niet ernstig beschadigd geraakt bij de val, alleen één koppeling die afgebroken is en die dus vervangen zal moeten worden. Verder functioneert hij nog prima en zijn er geen verdere beschadigingen te ontdekken. Maar dit heeft mij één ding heel erg duidelijk gemaakt… Er komt geen loc meer te rijden voordat de hele baan is voorzien van een valbescherming. Deze schok wil ik niet meer mee maken… dat kan mijn rikketik niet verdragen.

Dus het eerst wat ik gedaan heb ik materiaal kopen om een effectieve valbescherming te maken op alle plaatsen op de baan waar dat enigszins nodig zou kunnen zijn, de helixen, de sporen die langs de tafelrand lopen en alle andere mogelijke plaatsen waar een mogelijke ontsporing zou kunnen leiden tot het onvrijwillig verlaten van de rijhoogte van een trein. Alleen moet ik het grootste deel van deze aanpassingen laten rusten tot na de feestdagen, al was het alleen al om te voorkomen dat ik op ieder moment weer wordt weg geroepen om iemand bij te staan bij een knutselprobleem. En dan hoor je op het nieuws de berichten over Kerststress vanwege boodschappen die gedaan moeten worden. Nou schrijf deze er dan ook maar bij… ‘Surprise-knutsel-bouw-ondersteuning’. Dat is pas stressen!

Toch heeft dit alles een lichtpuntje opgeleverd. Zowel bij het bouwen van het Kerstdorp alsook de surprises kon ik diverse technieken uittesten die ik wilde gaan toepassen voor de scenery van mijn modelspoorbaan. Een soort van ‘Testkees’ dus en zonder dat er hier iemand Kees heet. En zo schiet mijn gedachte ineens naar de familie Flodder, die hadden wel een Kees… Die Kees werd gespeeld door Tatjana Simic en die staat weer in de Kerstspecial van de Playboy heb ik gehoord. Alleen denk ik dat de rest van de familie hun veto zal uitspreken als ik met deze Kees zou gaan testen. 😀 Ach ja, je kan ook niet alles hebben. En dan zeggen ze vaak “Gelukkig hebben we de foto’s nog”, maar helaas…, ook die heb ik niet gezien.

Dus deze Kerst moeten we het doen zonder de foto’s, zonder ‘Koek en Zopie’ en weer zonder sneeuw. En dat vind ik wel jammer, want niets is toch leuker als een kerst met een mooi pak sneeuw. Dat heeft zo’n mooie sfeer verhogende uitstraling. Maar ja, sneeuw hebben we al gehad en ik heb er al volop van genoten. Alles was zo mooi wit en er lag hier een prachtige witte deken over de straten. Dat brengt me weer op dat moment dat ik op de scoot boodschappen ging doen. Onderweg kwam ik al verschillende mensen tegen die voetje voor voetje zich voortbewogen om vooral niet uit te glijden tot aan dat kruispunt. Ik kwam er aan rijden en op dat moment komt er ook een fietser aan die de bocht wilde maken. Maar ja, als je in de sneeuw niet goed uitkijkt, ga je zo onderuit. Dat gebeurde dan ook met deze fietser. Gelukkig had die er geen verwondingen bij opgelopen want hij stond ook weer vrij snel weer op zijn beide benen. Op dat moment kom ik langsrijden met mijn scoot en roep naar hem, “Valt niet mee hè, op twee wielen”.

Maar nog even terug naar Tatjana… Oh nee, de testkees. Met het bouwen van het Kerstdorp ben ik tot de ontdekking gekomen dat het Papier Maché voor mij absoluut niet voldoet aan de verwachtingen. Als eerste duurt het erg lang voordat het droogt, dan krimpt gigantisch het tijdens het drogen. Vervolgens is het gewicht van het geheel naar mijn idee veel te groot. En tot slot het punt van nabewerking om bijvoorbeeld realistische rotsen na te bootsen. Dat is ook lastig en veroorzaakt heel veel rommel en stof. En stof is een grote vijand van de modelspoorbaan. Dus Papier Maché valt voor mij definitief af als materiaal voor de scenery van mijn modelbaan. Gelukkig heb ik ook al een ogenschijnlijk goed alternatief gevonden voor de bergbouw. Het is heel erg licht van gewicht, het droogt snel, het is makkelijk te bewerken, het is goed overschilderbaar en zo zijn er nog wel een aantal grote voordelen op te noemen. Ik heb het hier over bussen bouwschuim van de Action. Ja, ik hou er niet zo van om reclame te maken voor commerciële bedrijven, maar voor de Action maak ik in dit geval een uitzondering.

Gelukkig Nieuw JaarAl met al kan ik dus eigenlijk wel zeggen dat de decembermaand er één is waar bezigheden direct aan de modelspoorbaan op een laag pitje staan. Maar indirect wel de perfecte maand om allerlei knutseltechnieken uit te proberen, zo weet ik nu voor een groot deel hoe ik de scenery wel en vooral ook niet moet gaan maken om frustraties te voorkomen. Ik ben er dan ook eigenlijk wel van overtuigd dat ik in het komende jaar met heel veel plezier de scenery ga bouwen. Overigens is de Kerstman mij dit jaar wel heel erg goed gezind geweest. Net voor de Kerstdagen kreeg ik een prachtige V200 loc met een aantal passende rijtuigen en op Kerstavond, het moment dat we in familiekring elkaar verrassen met gedichten, surprises en kadootjes, kreeg ik en schitterende V220 loc. Dus zoals je zal begrijpen, beleef ik een uiterst plezierige Kerst.

En dan is het nu tijd voor een rustperiode voor wat betreft het geknutsel in ieder geval tot na de Jaarwisseling. En in januari zien dat we nog twee loc-decoders scoren om de nieuwe aanwinsten te digitaliseren zodat ook deze locs in al hun pracht over mijn digitale modelspoorbaan hun rondjes kunnen rijden.
Wie had dat een jaar geleden nu kunnen denken dat ik op dit moment alweer zo ver, met mogelijk de leukste en mooiste hobby, bezig zou zijn. Ik heb heel veel geleerd en ook anderen kunnen helpen met mijn ervaringen, en dat is toch wel het mooiste in deze hobby wat je kunt meemaken. Tot slot wil ik heel graag iedereen

een fantastisch 2013

toewensen en de wens uitspreken dat voor iedereen alle mogelijke dwarsliggers het komende jaar rustig onder de rails liggen.

Later meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *