Persoonlijk – Allerhande – De Brommobiel Meeting

De Brommobiel Meeting

Het was al weer bijna zo ver. De langverwachte brommobiel-meeting zat er nu toch echt aan te komen. Nog maar een kleine twee weken en Geert Janssen (beter bekend als Tinus Tussengas) zou weten of hij nu eindelijk eens een keer die eerste prijs zou winnen met zijn brommobiel. Hij had er in ieder geval genoeg voor gedaan, brede gepolijst aluminium sportvelgen, een in kleur mee gespoten GS-bumper en dan niet te vergeten zijn boombox. Maar liefst 600 watt leverde het ding, met de luidsprekers naar achteren gericht verhoogde dat zijn snelheid in de tuinen van het verzorgingshuis waarbij hij laats nog ternauwernood de directeur kon ontwijken.

Ook opa Willemsen was in het diepste geheim druk met zijn brommie. Had hij vorig jaar nipt de éérste prijs weten te veroveren, dit jaar wilde hij er zeker van zijn dat de voorsprong ruim voldoende zou zijn. Hij wilde zeker zijn dat niemand zijn ontwikkelingen kon volgen en had zich daarom ook helemaal afgezonderd van de andere deelnemers. Zelf oma Willemsen was de toegang ontzegt, ze stond er immers om bekend dat ze haar mond nogal eens voorbij praatte. Zijn brommie stond verborgen in zijn schuurtje onder een groot kleed dat er alleen af kwam als de ramen geblindeerd waren en het slot op de deur zat.

Via een bekende relatie had hij de schema’s van zijn brommobiel kunnen bemachtigen. Daardoor was het hem mogelijk geworden om de snelheidsbegrenzer te omzeilen en tevens een turbolader te monteren. Een maal had hij zich bijna verraden toen hij een proefstart wilde maken. Hij startte zijn brommie en gaf gas. Doordat zijn voorwielen geblokkeerd waren spinde zijn achterwielen als een gek rond wat een enorme rookontwikkeling gaf. Dit alarmeerde op zijn beurt weer de plaatselijke brandweer die met drie wagens uitrukte om de vermeende brand te blussen. Opa Willemsen haastte zich om te verklaren dat zijn pijp niet helemaal in orde was en dat dat de rook veroorzaakte en het hele verzorgingshuis had doen evacueren.

Van Haren senior zou dit jaar voor het eerst mee doen met de meeting. Hij was al druk aan het poetsen geweest en had ook de nodige aanpassingen gemaakt aan zijn brommobiel. Als eerste had hij het pruttelende dieseltje vervangen door een heus 750cc blok van een motor. Hiermee zou hij toch hoge ogen moeten kunnen scoren.

Tijdens een proefrit was het overigens bijna verkeerd afgelopen met zijn brommobiel. Terwijl hij met een gangetje van zo´n 85 km/u door de stad tufte dook ineens de politie op. Na een wilde achtervolging vluchtte van Haren net precies tussen twee paaltjes door het wandel-gebied van het winkelcentrum in. In zijn achteruitkijkspiegel zag hij nog net hoe de achtervolgende politie zich klemvast tussen de paaltjes vast reed. Vervolgens is hij maar stilletjes via achteraf straatjes terug gereden naar het verzorgingshuis.

Nog ruim één week te gaan… de spanning is te snijden en ´s avonds zitten de ´concurrenten´ elkaar te polsen…